Allehanda

Inte som Woodstock men Jokkmokk duger gott!

Vi har välsignats med ett helt underbart sparkföre! Jag ställde mig på medarna idag och rände ned till byn, mer eller mindre. Någon spark här och där gjorde att jag susade framåt med god fart. Inte på ett enda ställe bet den fast. Ni som nyttjat spark vet vad jag menar.

Och inte blev det sämre genom att jag undfägnades med äggsmörgåsar och te i en av gårdarna. Som friherre kan jag inte må bättre, speciellt som jag stiger upp från min skönsömn på morgonen när det mig behagar, d.v.s. i god tid innan 06.

Tidigare på dagen hade jag besökt min frissa och hon gjorde mig fin i huvudet så nu kan jag med tillförsikt närma mig julen – utan att förväxlas med tomten. Han är ju lite hippieaktig med långt hår och yvigt skägg. Dock inte att förväxla med de något magrare typer som befolkade Woodstock 1969.

Förresten, en upplevelse som jag missat och så häri bakspegeln gärna skulle ha upplevt är just Woodstock-festivalen 1969. Då var jag bara en pojkspoling som knappast visste vad Woodstock var och än mindre kunnat ta mig dit.

Vilken stämning det måste ha varit där och vilka band som uppträdde där. Jag undrar, trots alla festivaler och konserter som nu erbjuds nästan som vardagsmat, om inte Woodstock ändå var alla festivalers urmoder.

Arrangörerna hade räknat med 200 000 besökare, det kom 500 000! – (siffrorna varierar) – Två personer dog och två föddes på festivalen. År 2019 är det 50 år sedan Woodstock och månne inte då så borde de ställa till med en jubileumsfestival? Men det blir nog aldrig som den gången 1969.

Oj, hur kom jag in på detta, jag som bara tog en tur med sparken idag? Jo, det var frissan. Hos henne beklagade jag mig över att det ser dåligt ut med att besöka vintermarknaden i Jokkmokk i början på februari. Researrangören, som jag bokat hos, meddelade för en vecka sedan att för få som hade anmält sig; det blir ingen färd till Jokkmokk i år. Suck, och jag som sett fram emot detta!

Dock finns en möjligen att köra bil dit själv. Det blir t.o.m. klart billigare. Körning via Haparanda. Övernattning i Boden två nätter på hotell och besök på marknaden fredagen den 2 februari. Renraid, modevisning, stor marknad med bl.a. sameslöjd, renrace på Talvatis, konserter av Sofia Jannok samt Pia-Maria Holmgren bl.a. På kvällen samedans för den som orkar. Fast den får jag nog skippa, tror jag.  Någon som är sugen att hänga med och dela bensinkostnaden? Tre dagar totalt.


Woodstock  

Jokkmokk vintermarknad  

Se där kommer jag åkandes som en annan Michelin-gubbe på en självstyrande spark! Kanske jag tar den till Jokkmokk ifall det blir av?

[youtube=https://youtu.be/EVH0jvnaIqU]

 

[youtube=https://youtu.be/25jcOuRtJv4]

6 kommentarer

 • Erik Forsling

  Jag har faktiskt en bit jord från åkern i Woodstock. En barndomskamrat gav den till mig efter ett besök, decennier efter den ombesjungna ursprungsfestivalen. Jag vet inte exakt var i Plejset den finns, men den är inpackad i en bit aluminiumfolie, precis som en haschkaka. Det har ju varit festivaler på orten efter originaleventet, men visst på fel åkrar. Minns inte riktigt hur han förklarade saken, kamraten, men min lilla koka lär ska vara från den äkta åkern. Får kolla upp det där! Och leta upp folieknytet.

  • PJ

   Se där, en souvenir (kan man kalla din koka så vanvördigt) från något som formade en hel generation i Amerikat. Woodstock var kanske höjdpunkten på den tidens ungdomsrörelse med bl.a. hippies. Idag är de flesta som var där kring eller över 70 år. Finns samma inställning till livet och drömmar kvar hos dem? Knappast, vi förändras alla, men minnena finns säkert kvar hos dem som inte drabbats av minnessjukdom.

 • Wesber

  Här på vår byväg och fram till kyrkan och skolan är det rena rama skridskobanan nu, hoppas sandbilen hinner komma innan jag ska till jobbet. Tar inte bilen styrning så bär det av rakt ner i grannens damm och där vill jag inte hamna. GOD JUL och GOTT NYTT ÅR till dig och alla andra från Dalarna och Västmanland ( dvs Falun o Norberg). 2018 ut, sen är också jag fri att spendera min tid som jag vill.

  • PJ

   Bara att spänna fast skridskorna då och göra en piruett? Eller så blir det bad i grannens damm. 🙂
   Samma till dig, God Jul och Gott Nytt År till hela din familj.
   Aha, då blir du friherrinna eller nåt om ett år. Ett år går fort!

  • PJ

   Tyvärr är erfarenheten den att spark och träskor hör inte ihop. Testa själv får du se vad som händer. Jag menar det är jättejobbigt att stup i kvarten springa tillbaka och hämta träskorna som flög iväg. Även vid blidväder är träskor inte lämpligt men annars går de bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »