Allehanda

Kan blogginlägg bli till bok?

Jag satt ikväll en god stund och gick genom gamla blogginlägg. Hela 2270 blogginlägg finns i detta nu. Jag har en fantasi om att plocka ut de bästa och göra en bok. Inte via något förlag, nej då, jag är fullt medveten om att de skulle fnysa åt ett sådant förslag, men en bok via någon av alla dessa tjänster som finns på nätet. Alltså i egen regi och med liten upplaga. Kostnaden ännu okänd men förhoppningsvis inte helt omöjlig.

Texten är ju redan skriven, även om det säkert behövs justeringar, men det stora arbetet är att gå genom alla inläggen och välja de bästa. Ett stort och omfattande arbete. Jag är bara i början och ikväll gick jag genom februari 2012. Kvar finns tio år att tröska genom. Det tar sin lilla tid och åtminstone detta år behövs för bara att hitta kandidater bland alla inlägg. Kanske nästa år, 2023, finns en möjlighet att få till ett manuskript.

När jag läser inläggen så inser jag också att vissa skrivämnen och händelser återkommer. Jag riskerar att upprepa mig vilket kan tyckas onödigt. Kanske inte så konstigt, i maj detta år är det 12 år sedan jag startade denna blogg och före det hade jag också en annan blogg några år. Att minnas allt jag skrivit är omöjligt.

När jag läser inlägg från 2012 så ser jag också att de som kommenterade var andra än idag. Med några undantag, nämligen AnnePauline, E och syster yster som varit trogna genom alla år. Det finns kanske fler men jag har inte gjort någon djupdykning i kommentarerna och jag får återkomma. Kanske uppslag för ett inlägg?

De som då kommenterade och försvann, varför och var är de idag? Jag förstår att man kan tröttna på en blogg, något jag själv gjort, och livssituationen kanske förändras. Någon kanske till och med dog?

Nåja, detta projekt med att välja de bästa inläggen för en eventuell bok är på gång. Lägg märke till ordet eventuell för jag är inte helt säker på att jag orkar i mål. Jag håller också på att tagga alla mina tusende bilder efter att jag tappade taggningen på de bilder jag tidigare gjort när jag återställde datorn för någon tid sedan. Ett evighetsjobb. Jag menar, vad hjälper det att man har tagit många bilder om man inte kan hitta dem och få en överblick. Jag gör i alla fall ett försök.

Den aktuella stormen som nu drar fram över Norden, som i Finland kallas Valtteri, hur har den drabbat dig? I kungariket kallas den Malik. Personligen röjde jag lite snö idag och ikväll lördag är det lugnt och fint. I morgon söndag kan det vara helt annorlunda.

vinterväg i oxkangar

I början på veckan såg det fint ut i Oxkangar. Ett riktigt bra sparkföre. Solen har återvänt och dagarna blir allt längre. På vår breddgrad hela 2 timmar och 26 minuter längre dag än på julaftonen.  De ni!

10 kommentarer

 • Gunilla Viklund

  Det är ju här man borde kommentera och inte på fb:s finlandssvenska bloggare, vilket det mest vill bli till… Men, jo, det var ingen dum idé alls, som du kommit på.
  Jag upprepar mej i inläggen också, har jag märkt, när jag nån gång läser igenom dem bakåt i tiden. Kanske du också började blogga på f.d bloggen.fi, den som kraschade åtm. 2 ggr och sen upphörde den helt. Där började åtm. mitt intresse för bloggandet, men pga av det jobb jag hade då så var jag anonym (det var otroligt många som var det)
  Jag minns inte ens vad bloggen min hette men har ett svagt minne av att den helt enkelt hette Gillas blogg, el kanske rent av samma som nu: Gillas vardag. Efter att jag avslutade mitt jobb så trädde jag mera fram, men helt och hållet kanske jag inte visat mej…än. Har ju på det sättet ingen riktig personlig blogg utan helt enkelt bara en del av min vardag.
  Här har vi inte heller haft ngn storm på besök än, men snöat mer och mindre hela dagen – fast inga stora mängder. Men sparkföret är inte det bästa åtm.

  • Per

   Kommentarer på FB uppskattas också men helst ser jag kommentarer på själva bloggen. Det blir då mera samlat. Och har man länk får man ju lite gratis reklam. Man vill ju ändå att någon skall läsa.

   Jodå, det var på bloggen.fi som också jag började, kanske 2007 eller 2008, och då som anonym tills jag publicerade en bild som någon kände igen och därmed avslöjad. Då var det vanligt med anonyma bloggar, man ville liksom skriva i smyg. Jag är inte helt säker men ett möjligt namn på min blogg då var ”Ein bysbo”. Då på 2000-talet var det många som bloggade i Österbotten men sedan tasmade (avtog) det av. Tyvärr.

   • Anki

    Ja he va tider he tå man blogga förr.. Ja heitt November barn å ja skreiv mest tå papp miin va sjuk i cancer.. Å efter hans död skreiv ja ännu en tid men sedan tasmadist e ååv.. Å så stal nain mitt bloggnamn efter att bloggen. fi hadd krascha å he va jo mindär roulit.. Kanski man sko byr blogg igen?!

    • Per

     Jo, jag minns din blogg men själv namnet på bloggen hade jag glömt. Du får ta dig en funderare, kanske du börjar igen? Jag har i alla fall kvar texterna från den bloggen jag hade på bloggen.fi.

 • annepauline

  Jag har tagit min vanliga promenad på 7,5 kilometer i stormen. Den håller på att avta nu tror jag men det kom riktiga rivare så det var svårt att gå, jag fick stanna och vänta ut blåsten. Halkigt och knögglig is överallt men med dubbskor är det inga problem alls. Massor av nerblåsta kvistar och stora grenar ligger överallt. Jag mötte tre andra personer i spåret. Inga hundägare ute idag. Hundar behöver tydligen inte rastas i sånt här väder.

  Jaaa! Klart du kan göra en bok av blogginlägg! Men har du över 2000 inlägg, puh, vilket jobb att gå igenom. Det finns många riktiga pärlor där, det vet jag. Har jag kommenterat sedan år 2012, jösses! Jag brukar då och då roa mig kungligt med att läsa dina gamla inlägg. Jag måste börja meddela dig de inlägg jag tycker att du absolut måste ha med i boken.

  • Per

   Du är duktig som går så långt i snöoväder. Här har stormen ännu inte slagit till, kanske vi slipper det värsta? Men jag röjde lite snö på gårdstunet men nu kommer mera. Ett evighetsjobb detta med snön. Samma med gräsklippning på sommaren. Snön faller och gräset växer, det är då säkert.

   Det tycker jag absolut du skall göra, meddela när du hittar en pärla. Kriterierna för att ett inlägg får komma med beror mycket på hur många inlägg jag hittar. Helt säkert kommer en del att falla bort när jag tidigare tyckte de var bra. Vi får se, bästa att ta några månader på vecka. Jo, du var med redan då, för tio år sedan. Tiden går…

 • annepauline

  Du har till exempel den här: Det som var en gång från juli 2010.

  Haha, du märker att jag är igång och ”jobbar” åt dig.

  Full snöstorm ute här nu, får se om ni får en släng av densamma.

 • E

  Jag tycker visst att du ska samla ihop till en bok! Ibland kommer jag hem med böcker från biblioteket med böcker som är fullständigt skräp och inte borde ha tryckts. Jag läser dem aldrig till slut. Men jag skulle läsa din bok med intresse. Go for it, ingenting att fundera på! Du skriver ju trevligt och har ett vårdat språk.

  Som du nämnde har jag varit med länge, redan på Bloggen.fi, då jag också bloggade själv. Jag var inte så förutseende att jag sparade texterna utan skrev direkt i bloggen. Dock hann jag skriva ut en del av mina inlägg innan bloggportalen kraschade för andra gången. Jag läste nyligen igenom en del av det jag skrivit ut. Hmm, en del inlägg är ok, men mycket är ganska ointressant. Någon bok blir det inte, men bloggandet fyllde en funktion i min just då ganska röriga livssituation. En del av de andra bloggarna på bloggen.fi har jag ännu koll på som passiva vänner på Facebook, men jag tror inte att någon av dem längre bloggar.

  I dag googlade jag av ren nyfikenhet det bloggnamn som jag hade på bloggen.fi och upptäckte att det faktiskt finns antal bloggar med samma namn på olika bloggportaler just nu, men ingen av dem verkar vara aktiv. Så finns det också en nagelsalong i Sverige med samma namn. 🙂

  Här i norr slapp vi i stort sett undan Valtteri. Det blåste en del, men det föll just ingen snö.

  • Per

   Ja, just det, du bloggade också. Ditt bloggnamn minns jag inte men jag har för mig att jag följde den. Många var det då som bloggade, nu har många, kanske de flesta som var aktiva den tiden avslutat bloggandet. I stället tror jag många använder vanliga sociala medier som Facebook och Instagram. Det är en snabbare och enklare form.

   Vi får se, jag strävar på men det tar tid. Kanske det blir till en bok om ett år eller två?

   Inte heller här har vi drabbats av stormen. Inte en enda gång har elektriciteten varit borta. Bäst att knacka i trä…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »