Resor

Lite om språk, seder och bruk

Att hälsa är viktigt här i Argentina. Jag har berört det tidigare. Lite grann har jag börjat vänja mig. T.ex. när jag åkte från Iguazu i fredags så hämtade mig en minibuss för färd till flygplatsen och när jag steg ombord på bussen så hälsade jag självmant på de två äldre kvinnor som redan satt i bussen. Bon dia, sa jag. Naturligtvis hälsade de tillbaka. Även i hissen hälsar man, när man går in i en affär eller sätter sig vid ett bord i en restaurang. I republiken är det inte alls lika vanligt. T.ex. i en hiss hälsar man inte på varandra, bara i undantagsfall. Istället stirrar man i väggen och låtsas att det inte finns någon annan i hissen. Här skulle man skämma ut sig om man inte hälsar. Även när man avlägsnar sig hälsar man, adios eller hasta luego.

Kindpussar hör också till och många gånger har jag sett när kolleger träffas i olika jobb eller vid byte av personal så skall det kindpussas. Så långt har inte jag ännu kommit.

Egentligen heter det Buenos Dias, alltså God dag, men här förkortas det ofta till Bon Dia som jag fått lära mig är katalanska. Det har jag tagit till mig för det är snabbare och enklare. Det är även vanligt att de säger permise när de ursäktar sig. Ungefär som ”tillåt mig”.

Igår besökte jag marknaden i San Telmo på Plaza Dorada. Den är inte stor med trångt är det så det ryms en hel del försäljare. Mest loppiskläder tyckte jag det var denna gång. Själv köpte jag en kalebass med tillhörande bombilla. Man dricker maté ungefär som te genom bombillan som är som ett slags sugrör. Nästan över allt ser man folk som dricker maté. De har med sig en termos med varmt vatten på jobbet och i kalebassen häller de sedan vatten på matébladen som får dra en stund. Sedan sticker de ned bombillan i ena sidan och suger i sig drycken. De tar alltså inte bort bladen ur koppen utan bombillan silar bort bladrester.

Sent på eftermiddagen igår (lördag) blev jag rejält hungrig och slank in på en pizzeria för att få mig ett skrovmål. Det fick jag! Man kunde välja storlek grande (stor) eller chica vilket också betyder flicka. Naturligtvis ville jag ha en stor pizza och inte någon flickpizza. Vad jag missat var att chica också betyder liten. Pizzan jag fick in var enorm. Den hade säkert räckt till för att göra två personer mätt. Frimodigt högg jag in på pizzabitarna men fick ge mig på slutet och lämna en fjärdedel kvar på fatet. Jag som aldrig brukar slänga mat. Här är portionerna stora, inte minst köttbitarna, och det gäller att veta vad man beställer. Pizzan var i övrigt jättegod.

Idag blir det kanske en tårtbit till eftermiddagstéet. Mera än så hade jag inte tänkt fira.

casa rosada
Här står jag framför Casa Rosada, presidentpalatset. Landets president heter Cristina Fernández de Kirchner.
citroen
En något udda bil. Annars såg jag också en bil som körde omkring med men böcker runt om i hyllor på utsidan. En bokbil. Säkert reklam för någon bokhandel.
bil1
En något mera skraltig bil av okänt märke. Argentina är bra stället för att upptäcka äldre bilar av diverse märken och modeller. Och de är fortfarande i bruk. Inte enbart som muséebilar.
blommande träd
De här trädens vackra blommor har ännu inte hunnit slå ut. Det är ju tidig vår här nu.

8 kommentarer

 • MacLindhe

  Varför inte en skvätt argentinskt rödtjut också? Det är inte varje dag men blir 60… 😉 Stort Grattis!
  Minns du förresten när jag bloggade om den nysvenske busschauffören som inte släppte på mig förrän jag sagt gomorron? På tal om att hälsa. Trevligt!

  • PJ

   Tackar, tackar. Nja, vi får se hur det blir med tjutet, kanske det blir vitt?

   Jo, någonstans i bakhuvudet har jag det inlägget men jag kommer inte ihåg alla detaljer. Men roligt, som alltid, beskrev du händelsen. Det minns jag.

 • annepauline

  Grattis, grattis! – Vilka bilar! Den där Citroenen måste väl vara ett hemmabygge? Två ”lingonplockare” som de förlängt på mitten. – Du kanske börjar hälsa på folk till höger och vänster av bara farten när du kommer hem. Hahaa,lika konstigt som folk tittar på dig nu om du INTE hälsar kommer folk att titta på dig i Finland NÄR du hälsar.

  • PJ

   Tack!
   ha, ha, du har kanske rätt. Kanske blir jag en riktig hejare på att säga hej, hej.

   Här händer det t.o.m. att folk hälsar på gatan fast man inte sett dem tidigare. Det räcker med att se dem i ögonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »