Allehanda

Ny kurs och nytt bräde?

Jag vaknade onödigt tidigt i morse och låg en stund och tänkte på något så trist som statistik. Världen är full av statistik och information. Frågan är bara hur vi skall kunna ta till oss all denna information utan att gå vilse eller tröttna halvvägs. Om man inte till professionen umgås med statistik så är det inte någon självklarhet att hitta rätt och framför allt tolka rätt.

Idag surrar det av tolkningar av statistik både i sociala medier och på tidningarnas hemsidor. Ofta tolkar folk/politiker statistiken enligt egen åsikt eller så är de inte tillräckligt källkritisk. Hur skall man då som vanlig bondpojk veta vad som är rätt eller fel? Och var skall man söka statistik och vad betyder egentligen de olika termerna och begreppen? Vilka är de stora sammanhangen och vad skall man jämföra med? Viktiga saker i det digitala samhället som är nödvändiga att behärska om man vill bilda sig en egen uppfattning och inte enbart låna öronen åt de som är högljuddast och mest släng i käften. Det är inte alls säkert de har rätt trots sin vältalighet och sitt självsäkra uppträdande.

Dessa frågställningar gjorde att jag fick en idé i tidig otta: varför skulle inte MI (Medborgarinstitutet) kunna ordna en kvällskurs i ämnet nästa år? Jag tror att både företagare, lekmän, kommunpolitiker och vanligt, grovt folk skulle ha nytta av detta. Inte någon avancerad universitetskurs utan anpassad och det grundläggande. Sådant låg jag och tänkte på innan jag steg upp. Borde jag skicka e-post i ärendet till höga vederbörande inom MI?

På det mera praktiska planet kan jag meddela att jag fått all ved under tak som jag tänkt mig. Så nu kan vintern komma när som helst. Eller nej, den kan gott vänta ett par månader till. Till jul! En kall vinter utlovas så få se vad som vankas? Några småfåglar har de senaste dagarna suttit titt som tätt på fönsterbrädan och tittat in när jag suttit vid datorn. Kanske är det ett tecken på att det blir en riktig vinter i år och att de tycker att jag gott kunde sätta upp ett fågelbräde och fylla det med godsaker? En av dem satt och hackade på givaren till min väderstation. En nog så tydlig vink! I bästa fall finns det kanske ett bräde i uthuset? Ett billigt nöjde även för mig.

vedbacken
Så ser det ut på vedbacken just nu: tomt och ödsligt. Men snart börjar jag fylla på igen.
vedlidret
Och så ser det ut i lidret. Räcker gott och väl kommande vinter fast det inte ser ut att vara en så stor hop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.