Allehanda

Ännu en blomma

Jag klippte gräsmattan ikväll. Än växer den och det kändes ljumt i luften. Sensommar. Just som jag gjorde de sista lovarna så upptäckte jag ett litet bestånd små blommor i gräsmattan som jag inte sett tidigare. Bara några centimeter höga och pyttesmå blommor. Bara några millimeter stora blommor. Liknade miniprästkragar på håll men jag vet inte om det var så. Jag försökte få en närbild på blommorna men det var svårt att få focus. Där låg jag platt på magen och mixtrade med kameran utan att lyckas helt. Jag hoppas inte de som körde förbi trodde att jag stupat igen och blev denna gång liggande. Naturligtvis lät jag dem vara, blommorna, men de kanske klarat sig för gräsklipparen för så låga var de. Tilläggas kan är att jag har ganska hög klipphöjd för jag har ojämn gräsmatta och en och annan sten finns också.

Några minigrodor strök nog med för dem såg jag inte förrän i sista sekund och då var det för sent.

augusti blommma
Någon som vet namnet på blomman?

9 kommentarer

 • Ninna

  Nej den blomman kan jag inte namnet på, även om jag tycker den påminner om nån sorts viol. Men det finns ju flera olika sorters violer.
  Och så är det kanske nåt helt annat när det kommer till kritan.
  Men bilden är fin!
  För många många år sedan hade jag en Instamatic 100. En dag tog jag en bild på en ekorre som satt på mitt fönsterbleck. Bilden blev oskarp. Sen fick jag kritik för att jag hade kommit för nära!!!
  Ja inte av ekorren förstås! Utan på fotolabbet där jag sommarjobbade.
  Jomen! 😀

  • PJN

   Viol kan det vara, vi får se om det kommer in fler förslag.
   I princip skall man ju kunna komma hur nära som helst men det gäller att ha de rätta inställningarna och kunna detta med fokus. Det finns ju speciella macroobjektiv också men jag försökte men ett vanligt 18-135.

   • Ninna

    På min kamera har jag 5 i macro och det gör att jag kan komma ganska nära. Men sen kan jag göra förstoringar och beskärningar med Photoshop.
    Och det kan bli rätt okej!
    Fast den kameran glömmer jag i allmänhet hemma så det blir iPhonen…

  • PJN

   Bra gissat men när jag jämförde så tyckte jag ändå inte det var riktigt samma. Men, jag forskar vidare, jag har nu ett spår….

 • MrsUniversum

  Den lilla anspråkslösa blomman ögontröst, lat. Euphrasia stricta Wolff ex Lehm. är det du har i gräsmattan.
  http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/euphr/euphstr.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *