Allehanda

Teknikens under, del III – att boka en tågresa

Första veckan i mars hade jag tänkt besöka karnevalen i Cadiz, den enligt uppgift största och präktigaste karnevalen på fastlands-Spanien. Planeringen verkade solklar: flyg till Madrid och en tågresa på dryga fyra timmar med kanske Europas modernaste snabbtåg med fart på närmare 300 km/h till Cadiz.

Perfekt, men så blev det pannkaka av det hela. Jag kunde inte boka tågbiljett på Renfes hemsida. Jag registrerade mig som kund, det gick bra, och glad i hågen valde jag avgång och klass men när betalning skulle ske blev det stopp. Upp kom en stor ruta med felkod samt att byte av biljett inte kunde ske. Vadå byte av biljett, jag ville ju köpa biljett!

Så har jag hållit på i tre dagar och försökt få en tur-och-returbiljett till Cadiz men nope. Varför skall det vara så svårt? Vid närmare koll på nätet finns det massor av folk som inte kunnat betala med utländska betalkort på Renfes hemsida. Jag pratade även med min spanskalärare om problemet och han kunde inte heller köpa biljett på Renfe med sitt finländska betalkort utan då använder han sitt spanska kort. Jag ringde upp min bank för att höra om det var något fel på mitt kort, det var det inte, och de kunde inte heller ge någon förklaring.

Kan man därmed dra slutsatsen att Renfe inte vill att utlänningar skall få åka i deras fina tåg? Synd, nu ser det ut som om jag missar hela evenemanget i Cadiz eftersom också flygbiljetter och hotell förändras till det sämre. Högre priser och sämre flygavgångar varefter tiden går. Suck! – Renfes hemsida är inte den mest solklara. Lite som Alice i Underlandet.

Apropå Alice i Underlandet; det verkar vara rena LSD-trippen.

Ytterligare ett teknikens under: min ordbehandlare har fått spatt. Jag skriver mina inlägg i Word och kopierar sedan in dem i bloggen efter att jag stavningskontrollerat texten. Vad händer? Jo, programmet påstår att jag inte har installerat den spanska stavningskontrollen och därmed blir ingen vettig språkkontroll gjord. Vadå, spansk stavningskontroll? Inte har jag skrivit så mycket spanska att det halvintelligenta Word bör dra den slutsatsen att jag har skrivit en text på spanska. – Ha överseende med eventuell felstavning och språkfel tills jag hittat felet!

Teknikens under, jag säger då det!

måne och tall
Så vackert tallegren håller månen fram! – I morgon är det fullmåne.

10 kommentarer

  • PJ

   He, he, det finns faktiskt en diskussion på nätet om vilken som är värst när det gäller tågbokningar, Italien eller Spanien. Jag tror Spanien vann, de är värst. 🙂

 • annepauline

  Vilken vacker bild! – Hahaa, han som skrev Alice i Underlandet gick antagligen på både LSD och lite annat smått och ”gott” för att få till den historien.

  • PJ

   Tack!
   Jag har inte läst berättelsen men det var någon på nätet som liknade Renfes hemsida vid Alice i Underlandet. En märklig resa hon gjorde.

 • kicki

  På tal om betalning över nätet fick jag häromdagen ett sk. phishingmail. Det såg trovärdigt ut och man uppmanade mig att klicka in mig på mitt Visakort, för vid en inbetalning skulle kortet ha blivit debiterat två gånger. Jag skulle få pengarna tillbaka på detta sätt. Blev fundersam för avsändaradressen var lite suspekt.
  Kopierade adressen och kollade på Google och det visade sig att flera andra hade fått liknande mail från den adressen. De var bara ute efter att få Visakortets uppgifter för att länsa kontot.

  • PJ

   Jag fick också det mailet men förstod det var ett bluffmail. Det knepiga för mig var att jag just då höll på att försöka boka tågbiljett upprepade gånger med mitt betalkort så det kunde ju tänkas ha skett dubbeldebitering. Jag behöver dock inte vara orolig, Renfe vill nog inte alls veta av mitt kort.

 • Shirouz

  Jag hoppas att det ordnar till sig med bokningen, det är märkligt det här med teknik, det är underbart när den fungerar och när den ofungerar så märker man hur mycket man saknar när den fungerar, om man säger så. 🙂

 • GO

  Även jag fick mailet och förvånades över att det var felstavningar samt att å och ä fattades för att det skulle ha varit trovärdigt. Kom säkert från utlandet men hur kommer dom över e-post adresser det är en gåta ty jag använder e-posten mycket begränsat?

  • PJ

   Svårt att veta hur de fiskar upp epost-adresser men det finns de som jagar nya adresser konstant med olika metoder och sedan säljer listorna vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »