Allehanda

Kom levandes hem!

Du vet aldrig när det är sista gången du stänger dörren bakom dig här i livet och det gäller speciellt i trafiken. Trafikolyckan i måndags, när ett litet barn dog, visar än en gång hur farlig trafiken är.

Jag vill inte påstå att jag är Guds bästa barn i trafiken, vi gör alla våra misstag, men jag har ändå vissa regler som jag försöker hålla mig till och som betydligt borde öka mina chanser att överleva i trafiken. Jag delar med mig.

Håll avstånden i köer! Hur ofta ser man inte hur bilar ligger tätt, tätt bakom varandra och ändå inte kör om. Det är lätt att föreställa sig vad som händer om framförvarnade bil tvärbromsar för t.ex. en älg. Hinner bil 2 och 3 alls med? En annan orsak att hålla avstånd i köer är att det underlättar omkörning för den som absolut måste köra om och farliga omkörningar undviks bättre.

Kör du om, gör det snabbt! Tar du beslutet att köra om, ligg inte och sega utan få det undanstökat för att snabbt komma ur situationen. Är det dåligt väglag eller din bil är slö, avstå!

Rätta hastigheten efter väglag och övrig trafik! Jag är inte den som slaviskt följer hastighetsbegränsningarna men kör ändå inga vanvettiga överhastigheter. Det är betydligt viktigare att anpassa hastigheten efter hur bra man känner vägen, väglag och trafiktäthet. Är det 80 km/h måste jag inte köra den hastigheten om det är dimma, halka och snöoväder. Är det långa köer är det absolut ingen mening med att köra om.

Var extra uppmärksam vid gryning och skymning! Älgar och andra djur rör sig mera i gryning och skymning. Det kan vara befogat att spana lite till sidorna i skogen också och inte bara stirra rakt fram.

Sitt inte och fickla med mobiltelefonen eller annan utrustning! Ett av de mera farliga momenten i trafiken är när folk använder mobiltelefonen medan de kör. Har du inte handsfree, stanna vid säkert ställe och ring upp om du får samtal. Sällan är det heller så viktigt att du måste svara med det samma. Hur var det förr i världen när mobiltelefoner inte fanns? Nog rullade livet på då också även om vi inte var anträffbara 24/7.

Håll jämn hastighet! Det finns inget mera irriterande än när en bil framför kör än 90 än 80, ibland 75. Det finns goda skäl att anta att personen som kör på detta sätt, trots normal trafiksituation, håller på med någonting annat än att bara köra bil, t.ex. mobilen, hålla styr på barnen, letar efter något som föll på golvet, etc. Ojämn hastighet kan också provocera till farliga omkörningar! – Här vill jag slå ett slag för farthållaren! Kör man på landsväg där trafiktakten är relativt jämn, slå på farthållaren! Den hjälper också till att undvika tillfälliga överhastigheter och det blir en bra mycket mera harmonisk färd. Min erfarenhet är också att det blir färre omkörningar när hastigheten är jämn.

Använd inte dimljus i onödan! En annan grej som väcker irritation är när folk slår på bakre dimljus vid minsta lilla snöflinga som faller eller dimunge som syns.

Använd blinkers i tid! Ni vet den där lilla spaken som sitter strax under ratten. Speciellt i stadstrafik är detta ett problem: blinkers används just som manövern påbörjas eller används inte alls.

Respektera övergångsställen! Håll utkik efter skylten för övergångsställe och var beredd att stanna i tid. Något av det värsta som kan hända en bilist, trots att aktsamhet iakttagits, är att köra på en fotgängare. Precis som vid älgspaning på landsväg, låt ögonen också skanna av trottoarer och cykelvägar. Och för Guds skull, stanna alltid om en annan bil stannat vid ett övergångställe!

Kör alltid nykter och utvilad! Jag sätter båda tillstånden under samma rubrik för båda är lika farliga. Nykterhet bakom ratten borde vara en självklarhet men tyvärr ser vi nästan dagligen i massmedia notiser om påträffad rattfylla. Trafiken i sig är så farlig att vi behöver definitivt inte öka riskerna mångfalt genom rattonykterhet. Håll också koll på dagen-efter-körning! Vänta hellre någon timme extra istället för att köra för tidigt dagen efter.

Trötthet är som sagt lika farlig som rattfylla! Det är något som folk inte tänker på så mycket. Känner du tröttheten komma smygande och ögonlocken känns tunga, kör till sidan och ta en tupplur! Redan 10 minuter kan räcka! Det är något jag aktivt praktiserar. Känner jag mig trött bakom ratten kör jag till sidan vid säkert ställe och tar en kort sovpaus på 10-20 minuter och sedan kör jag säkert igen. Jag läste någonstans att största risken att somna bakom ratten är på eftermiddagen vid 4-5-tiden.

Så, det är mina råd för en säkrare körning. Har ni andra nyttiga råd eller synpunkter, kommentera gärna! Som jag skrev, trafiken är farlig och även om man kör/gör så gott man kan, så kan olyckan ändå vara framme, andras eller egen. Hjälp till om du kan vid olycka och sakta ned farten där räddningsarbete pågår. Gäller förresten också vid vägarbete och dylikt! Många utropstecken blev det!  🙂

Ha det gott och kör tryggt!

Sådana skönheter brukar inte stressa fram på vägar och gator även om lite mulller ibland kan höras. Bild från Juthbacka-marknaden 2017.

7 kommentarer

 • Anneri

  Åh det låter som jag är ute – följer dina råd till punkt och pricka (även om jag kan erkänna att jag nog är lite trött ibland på väg till jobbet – seg på mornarna).

   • Anneri

    Jag gör mitt bästa! Kör ju ganska många mil varje dag så det verkar onekligen bäst att göra det med visst förstånd (även om jag, så klart, klantar mig ibland också).

    • PJ

     Jag tror att alla klantar sig med jämna mellanrum, mer eller mindre. Det viktiga är dock att man inte gör de riktigt stora misstagen och att man tar tid på sig, speciellt när det är dåligt väder. Kör du många mil per dag så är du också en rutinerad förare. Det underlättar.

 • Erika Fagerström

  Nu är jag här igen, en stund sedan sist. 🙂 Så var det då dessa fart-dårar och allt annat smått och vansinnigt i trafiken. Vet väl egentligen inte riktigt vilken benämning som passa till var och en av dessa bilförare. En del verka fått sitt körkort genom secondhandbutik, någon annan har väl, mutat sig till sitt osv. Har två söner – yrkeschaufförer med tung last -släp.
  Det dom berättat är helt ofattbart hur vuxna människor kan beter sig på det viset. Det är många längs vägen, många som också råkar illa ut därför andra idioter inte begriper bättre än det dom uppvisar. I mörker och skymning kan vad som helst plötsligt står där mitt i körbanan, tror de flesta bilförare då att bara de trycker på en spak så lättar bilen från körbanan och de flyger över vad som nu står där. Usch och fy. Har åkt fram och tillbaka från där jag nu bor och till min gamla hemort, då har det spelats upp skräckscenarier. Fasansfulla omkörningar i backe med skymd sik osv. Så fort någon orsakar en olycka med dödlig utgång, alkohol eller droger inblandat ska den personen aldrig få en chans att sitta bakom ratten om jag få bestämma, ingen annan heller för den delen som kör vårdslöst.

  En skolkamrat till mig kom i vägen för en alkoholpåverkad bilförare några månader efter sin 40 årsdag. Hon dog eftersom han lämnade platsen direkt efter , hade han tillkallat hjälp hade hon överlevt, men han valde sig själv först. Han fick några månader, hon fick sitt liv avslutat efter som han tyckte så. Det här har jag aldrig glömt. Vad är ett människoliv värt egentligen?

  Det var min utsago av diverse dårar längs vägen, oavsett var.

  Vinkelevink i snöyran! 🙂

  • PJ

   Vi gör väl alla våra små misstag i trafiken men ren vårdslöshet, rattfylla och farter långt över tillåtet är verkligen inget att leka med. Risken för olyckor ökar mångfalt genom ett sådant beteende och mycket elände och tragedi har orsakats av slikt.
   Som tur är har jag klarat mig från svårare trafikolyckor men man vet aldrig vem man möter och vad som döljer sig i mörkret bortom strålkastarljuset. Och i snöyran! Vinkelevink!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »