Allehanda

Min nya bloggkamera Sony RX100 III

Sedan någon tid tillbaka har de flesta bilderna på bloggen varit tagna med min nya kamera, bl.a. bilderna från Umeå för två veckor sedan. Jag vet inte om ni märkt någon skillnad? Hur som haver så slog jag till för ett par tre veckor sedan och beställde en Sony RX100 III från Giganttis Internethandel. Studio Fotocenter hade i alla fall inte då Sony i sitt sortiment och Gigantti Stenhaga kunde inte garantera att de kunde få hem kameran inom en vecka vilket jag tycker är lång tid för en beställning via butik. Det blev via Internet och med nöd och näppe hann jag få hem kameran innan Umeåresan.

Nå men, har jag inte tillräckligt bra kamera sedan tidigare? Jodå, den räcker mer än väl: en Canon 6D Mark II med objektivet Canon EF 24-105/4L IS USM II, ett allround objektiv som för det mesta sitter på vid resor och utflykter. Det finns dock ett litet aber med denna kamera: storleken och vikten. Den väger hela 1,7 kg med detta objektiv och det är en hel del att släpa på vid en resa, speciellt om man inte kan lägga bort kameran någon stund under dagens lopp. Och den hänger inte över axeln varje dag på mina motionspromenader när spännande motiv kan dyka upp.

RX100 väger bara 263 gram, en viss skillnad eller hur? Därtill kan man knöka in den i nästan vilken ficka som helst vilket betyder att jag kan ha den med nästan alltid. Jo men mobilkameran då, den finns ju alltid till hands? Visst, men bildkvalitén på min Samsung J5 är inte tillräckligt bra enligt min åsikt. Den behöver bra ljus och absolut inget darr på knappen. Därför fick det bli ett mellanting mellan en systemkamera och en mobilkamera.

Jag kollade runt en del och fastnade för Sony RX100 III, lagom dyr, bra prestanda enligt tester samt liten och nätt. Den kan ta bilder i RAW-fomat vilket gör att jag kan förbättra bilderna rejält i datorn, den tar jättebra videos, vinklingabar skärm vilket gör att jag kan ta bilder över t.ex. folkmassor och ändå ha koll på motivet eller ta selfies när jag vinklar den 180 grader, den har både elektronisk sökare (vilken är förvånansvärt bra) och skärm för bildtagning, optisk bildstabilisering, blixt och Zeiss-objektiv. Visserligen liten till formatet med den känns stadig och välbyggd.

Nackdelarna är att knapparna är rätt små och pilliga innan man vänjer sig. Jag tror att jag får vara extra försiktig med den lilla blixten som hoppar upp ur kamerahuset, samma med den optiska sökaren som också poppar upp. Så att de inte går sönder vid ovarsam behandling. Det fanns ingen extern laddare vid köpet utan batteriet laddas med USB-kabel till kameran. Det betyder att om jag köper ett extra batteri så måste jag också köpa till en extern batteriladdare för att kunna ladda batteri ett medan jag tar bilder med batteri två. Ni förstår vad jag menar? Vid tillfällen när jag tar många bilder eller filmar mycket så är det nödvändigt med två batterier för att inte bli torr.

Bilderna då, hur blev dom? Som ni kan se på tidigare blogginlägg senaste två veckor så är de helt ok och jag tycker inte att de har något större fel. De duger mer än väl för bloggen. Jag gjorde idag ett litet test med min RX100 och 6D. Jag körde med smartmotiv-läge på båda kamerorna och med samma motiv på stativ, det vill säga jag gjorde inga inställningar och i datorn (Lightroom) körde jag med samma inställning på båda kamerorna, -100 högdager och  +100 skuggor, det var allt. Detta är kanske inte till 6D:ans fördel för poängen med en systemkamera är ju att kunna gör de inställningar i manuellt läge man anser sig behöva.

Jag tyckte resultaten blev ganska lika på de tre motiv jag tog. RX100 var till och med lite bättre inomhus där 6D vred på med lite för mycket ISO i automatläget. Men hade jag använd manuellt läge är jag säker på att 6D hade gjort bättre ifrån sig. RX100 har en helt underbar video men där är det också samma, på 6D hade jag kunnat göra inställningar som klart matchat RX100. Kontentan av testet är att RX100 klarade sig bra mot 6D vad gäller bilder och vid filmning till och med utmärkt.

Som bloggkamera är Sony RX100 III mycket bra och som filmkamera toppenbra! Den bästa kameran är ju den man har med och RX100 kommer nästan alltid att vara med. Däremot när jag beger mig ut på riktiga fotosafaris så är det utan tvekan min Canon 6D som är min huvudkamera. Jag är van att göra inställningar på den och den levererar! På RX100 kan man också göra en massa inställningar i olika lägen men jag kommer i första hand att köra med automatläget, skjuta från höften direkt utan något pillande på små knappar.

Jag är mycket nöjd med min Sony RX100 III och kan rekommendera den både till bloggare och vanliga amatörfotografer som behöver en bra kamera för solnedgångar, naturfotografier och semesterresan. Priset jag gav var 449 europenningar vilket den är värd! Speciellt om man tänker på att mitt Canon 6D-paket kostar nästan sex gånger så mycket. – Det finns också billigare versioner av RX100 om man vill vara mån om börsen.


Sony RX100 III – Test och teknisk data hos Cyberphoto. Lite tilläggsutrustning tror jag blir aktuellt att köpa i butik hos Cyberphoto.

Sony RX100 III

Canon 6D Mark II – En ljusare bild med samma inställning,  vilket betyder att denna bild har mera optik bakom. Det är alltid lättare att mörka ned en bild jämfört med att ljusa upp en bild.

Till sist de både kombattanterna Sony RX100 III och Canon 6D Mark II. Ni ser skillnaden i storlek och då  skall ni veta att glas är tungt. Mycket glas i stora objektivet. Bilden är tagen med min mobilkamera Samsung J5. Tyvärr blev jag tvungen att hjälpa den lite på traven i Lightroom för att få en anständig bild.

 

7 kommentarer

 • Erik Forsling

  Varför vara så aggressiv/polemisk gällande din fotografiutrustning. Varför är dina digitala kameror kombattanter istället för varandras komplement? Vad gäller film, digital eller analog, det enda riktiga sättet att fotografera, enligt mig, är att göra det som tillfredsställer den egna estetiken. Själv har jag fotograferat med det kvalitetsmässigt mesta från hyfsat bra systemkameror till engångskameror som man köper i en kiosk. Det känns som en erfarenhet. Mycket hänger på det där med känslan. En sovjetisk Zenit sitter jag och tittar på nu vid mitt skrivbord. Den borde jag köpa en filmrulle till, och gå ut på vinst och förlust.

  En gång i Kanada, där min äldste son och mina fyra älskade barnbarn bor, var det någon som intalade mig att framkalla mina negativ innan flygplatsens röntgenkontroll, röntgenmaskinerna hade, enligt personen i fråga, blivit aggressivare under de senare åren. Jag fann en adress till ett proffslab nere vid hamnen i Montreal- och de har verkligen gott renommé. När jag lämnade in min driva med filmer var de väl en 15-20 stycken, varav några var engångskameror som jag av olika anledningar kommit i besittning av, jag skämdes gnuttan över just engångskamerorna. Något för amatörernas amatörer. Fjantigt, mycket fjantigt, tänkt. De senare lämnar man ju in som de är, och de bryts upp i labbet – för att aldrig komma i retur. Vilken skam till fotograf var jag!? Men jag gillar faktiskt engångskameror. De har sin diskreta charm. Speciella blir motiven onekligen. Och laboratorieteknikern konstaterade lugnt rörande moderna engångskameror att ”They can be real good. You never know what they can do. It might amase you.”

  • Per

   I testet som jag gjorde var de måhända kombattanter men till vardags är de, precis som du skriver, komplement till varandra. Systemkameran använder jag när verkligen vill få bästa möjliga bilder, Sony ligger mer eller mindre i fickan hela tiden när jag beger mig ut genom grindhålet. För bloggbilder duger båda mycket bra! Det är därför jag valde denna RX100, bra bilder och litet format. 6D finns också med på resan men då vill jag ha möjlighet att ställa den ifrån mig från och till, t.ex. i hotellrummet, annars blir det för tungt att släpa på den hela dagen, som t.ex. under Umeå-resan.

   Ju bättre kamera och objektiv, desto lättare är det att ta bra bilder men en duktig fotograf kan också ta bra bilder med nästan vilken kamera som helst, även en engångskamera.

   Bra att du påminde mig om engångskameran! När jag slutade jobba för 1½ år sedan fick jag av mina jobbarkompisar en engångskamera med 27 exponeringar, idag tog jag min elfte bild. Småningom kommer jag att lämna in den för framkallning och då blir det verkligen spännande att se vad som där gömmer. Jobbarkompisarna ville överraska mig med en ny kamera och överraskad blev jag verkligen.

 • Kicki

  Fick i julklapp en Lumix DMC-LX 15, som är liten och passar i fickan. Mycket nöjd med kvalitén. Kommer aldrig att bära med mig tung utrustning, så den är perfekt för mig.

  • Per

   Tittade också på Lumix-modeller och där finns det mycket att laborera bland. En viktig sak i samband med ett kameraköp är hur kameran känns i handen. Jag skulle tro att Lumix DMC-LX 15 och Sony RX100 III är rätt lika på många sätt.

  • Per

   Jag vet faktiskt inte. Jag var inne på deras personalsida men ingen jag kände. En massa folk som jobbar där så de är rätt stora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »