Allehanda

Boka en bok eller läs en direkt

Många drömmer om att ge ut en egen bok, dikter eller noveller. Andra gör slag i saken. Vägen mellan dröm och utgivning kan vara svår och ofta rinner det ut i sanden.

Idag kan man publicera sig på olika sätt. Blogg är en vanlig möjlighet, traditionell bokutgivning som kostar pengar är en annan. Får man inget förlag bakom sig kan det bli nästan oöverstigligt att ge ut en riktig bok.

Men så har vi Vulkan och liknande ställen som till ett rimligt pris kan skapa en bok av skriverierna.

Pdf-version som kan laddas ned från nätet är en annan kanal att få publicitet och läsekrets.

Själv har jag deltagit i tillkomsten av en hembygdsbok och där skrivit ett antal artiklar samt hållit i trådarna när text och bilder skulle samlas ihop. Ett nog så stressigt arbete på sluttampen när dead line kom emot.

Det finns ändå möjligheter för den som orkar och vill. Jag tänkte ikväll presentera tre herrar från Malmö som gärna vill att ni läser deras alster.

Den första är Sigfrid Lindhe som i helgen gett ut ”Ärret och fortet” som kan laddas ned från hans hemsida. De första kapitlen verkar fängslande och den som vill ha lite gratis läsning kan fritt ladda ned hans bok.

En annan är Stephan Baernert som skrivit om sin vistelse i Mexico, ”Jag vet vad du gjorde under ditt friår!” Det är en rolig och informativ skildring av hans öden och äventyr i landet. Hans pdf-bok kan laddas ned från denna sida.

Till sist vill jag göra lite reklam för en bok som kommer ut den 25 november. Den heter ”Malme som jag ser det” och är skriven av Stephan Skougaard. Boken handlar om Malmös dolda historia och den som vill få lite försmak av vad det handlar om kan läsa hans blogg som tyvärr kommer att gå i dvala. Men boken kan beställas från förlaget Kira och förhoppningsvis innehåller den massor av historier om Malmö och människor som annars gått förlorade.

Jag har redan lagt en order men tyvärr kostar portot betydligt mera än själva boken så den blev ganska dyr för mig som bor i republiken. På något sätt känner man att någon gör extra pengar när det gäller kommunikation mellan länder. Ta bara bankavgifter mellan icke euro-länder, mobilsamtal och användande av internet via mobiltelefon när man är utrikes. Och nu detta med det hutlösa portot bara för att sända en bok över pölen. Ockerpriser och banditer! Jag blev lite upprörd här på slutet men får trösta mig med att det också finns gratissaker, som ovan beskrivits.

Läsvärt!

6 kommentarer

 • Maclindhe

  Spännande läsning väntar! Ärret och Fortet har jag redan (korrektur)läst och vet att den är spännande. Alla ev fel kan alltså skyllas på mig. Malme som jag ser det har jag följt på bloggen, medan Mexico-skildringen är helt ny. Dessutom är det tre bekanta herrar, alla tre, tror jag; Sigge Lindhe har jag känt sedan hans första andetag och Stephan Skougaard hade jag flitig kontakt med för flera år sedan i samband med släktforskningen. Och kan det finnas mer än en Stefan Bearnert som ser ut att vara i ’den’ åldern från Malmö? Tror inte det, och i så fall är det en gammal klasskamrat till mig från mellanstadiet som jag inte sett sedan dess! Extra spännande… 🙂

 • Malin

  sv: Oj! Hurraa! Tack snälla du för tipset, har ingen teve, men ska absolut kolla på programmet på svtplay när det publiceras där! 🙂 Nu blev jag glad, yay.

  • Chorizo

   Programmet var så bra som jag trodde. Jag blev faktiskt lite tänd på att åka dit igen och fördjupa mig lite mera i Irlands historia och traditioner. Programmet syntes direkt på SvtPlay så det är bara att titta! 🙂

   • Malin

    Yes, har redan kollat, snyftade mig genom halva programmet av saknad… Det fick mig bara att inse att jag SKA flytta tillbaka när jag är klar med skolan i Malmö. Sommaren 2013 blir det reunion för mig och Irland!

    Dessutom hade de ju filmat från min absoluta favoritplats någonsin… underbart vackra Lough Tay… så fint så man blir alldeles stum.

    Tack igen för tipset, det uppskattades och programmet var trevligt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »