Funderingar,  Upplevelser

Damm

Igår när jag körde hem från köpladan kom jag att tänka på Dag Vag och deras låt ”Damm”. Kanske inte så konstigt med tanke på det dammoln som låg längs riksåttan och inne i provinshuvudstaden. Samma visa varje vår. Stackars astmatiker och de med andra andningsproblem! Jag gissar att det dammet är betydligt farligare än nu aktuella Corona-viruset Civid-19 som kryper allt närmare men inte såg jag någon på stan som använde andningsskydd.

Dag Vag var och är en av mina stora favoriter från 1980-talet. Bara de fiktiva namnen på bandmedlemmarna var lockande: Stig Vig, Tage Z Dirty, Zilverzurfarn, Bumpaberra med flera. Ett bra band med många fina låtar som det är svårt att välja bland men om jag skall plocka ut någon favorit så varför inte ”Egyptian Reggae” som förvisso är en instrumental låt men den har driv och energi.

Deras texter kan vara lite flummiga men det hörde väl till stilen för detta band. Eller vad sägs om verserna i låten Damm?

Damm

(Stig Vig)

Du kom rätt sent
Och svävade in
Det jag gilla först
Var blicken din
Vi följdes en bit
Gatan fram
Men upptäckte snart
Att det var bara damm

Mänskor som möts
Mänskor som nöts
Om natten
Mänskor som möts
Mänskor som stöts
Om natten

Jag är ingen doktor
Kan inte läka din själ
Men jag vill inget illa
Tvärtom bara väl
Du gav mej din fjäder och sa
Kom inte här och stjäl!
Jag fatta ingenting
När du sa farväl

Inte så dumt ändå?

En annan känd låt från deras repertoar är ”Dansar med mig själv”.

Förra lördagen när vi stod och väntade på att bli insläppta på Idun-teatern för att lyssna och dansa till Ahlberg, Ek och Roswall lade jag märke till en yngre tjej på 25-30 som verkade spana efter ett väntat sällskap som inte dök upp. Långt, vackert hår och på handleden hade hon Umefolks armband för insläpp men också ett Urkult-armband. Jag blev nyfiken, hur kunde hon ha på Urkult-armbandet så lång tid efteråt? Hade det inte gått sönder eller blivit smutsigt? Eller hade hon fixat till det så att det gick att ta av och på efter behag? Ett mysterium som jag gärna velat få svar på.

Tror ni jag tog ett steg närmare och frågade om armbandet? Nähä, där kom blekfisen i mig fram. Det hade varit så enkelt och hon hade säkert inte gett mig en hurring för det. Så är det ofta, jag ångrar mera det jag inte gjorde än det jag gjorde, även om jag tränar på att bli mera spontan. Så här står jag med en obesvarad fråga.

Senare såg jag att hon förmodligen hade hittat sitt sällskap, en dansant man. Så bra de dansade tillsammans! Verkligen ett nöje att se hur de svängde runt på golvet framför scen i vackra piruetter, virvlar och snurr. De var i en klass för sig. Mannen dansade också med andra kvinnor, han var populär, och då dansade hon med Urkult-armbandet med sig själv. Lika vackert, graciöst och med stil. Hon var då ingen blekfis!

För att knyta ihop säcken så återgår jag till låten ”Damm” och första versen som slutar med /Vi följdes en bit/Gatan fram/Men upptäckte snart/Att det var bara damm.
Så är det ofta här i livet, tillfälliga möten som inte är annat än damm.

Jag hoppas att dammet snart lägger sig i landskapet!

Ibland måste man ta några steg på nattgammal is för att möten inte skall bli till damm.


Dag Vag – Wikipedia

Dag Vag – deras hemsida med bland annat fler texter. Egentligen är deras texter ofta riktigt bra. Eller?

Album ”Sju lyckliga elefanter” från 1982 på Spotify. Ni har väl Spotify?

4 kommentarer

  • Per

   Så här tolkar jag texten:

   Det var någon som kom rätt sent till partyt. Svävade mer eller mindre in. Kanske lite i gasen
   Han gillade blicken, vilket inte är helt ovanligt. Tycke uppstod och sedan följdes de åt, Gatan fram.
   Ganska snart upptäckte de att det blir nog ingen träff eller fortsättning. Det var bara damm.

   Och sedan lite refräng, människor som möts, om natten. La, la, la

   Några djupa diskussioner blev det inte, Jag-personen har ingen dundermedicin för diverse själsliga problem även om sympati finns.

   Vilket kan ha bidragit till att det blev ett farväl, något som Jag-personen inte förstod.
   Detta med fjäder och stöld är ett mysterium, något som varken Stig Vig, jag eller någon annan verkar förstår.

   Lätt som en plätt, skulle ha kunnat skriva verserna själv, ha, ha…

 • Annepauline

  Men jösses, vad du fick ut av den texten! Jag förstår att du är intresserad av dikter när du kan tolka ut så mycket ur nånting som verkar så flummigt!

  • Per

   Ja, en helt vanlig utekväll som inte blev till något annat än ett farväl.
   Fast det där med fjädern är ändå lite mysko… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »