Allehanda

4 augusti 2016 samt ny samisk musik

Gräsklippning utfördes ikväll ännu en gång denna säsong. Men jag tror verkligen att gräset har saktat in lite med växandet. 10 liter bränsle har ännu inte gått åt så min nya gräsklippare är bränslesnål.  Baksidan är att den går sakta.

Igår råkade jag titta in på Urkults hemsida och då stod det att inget datum var fastslaget för nästa Urkult. Det lät lite olycksbådande. Idag dök dock evenemanget upp på FB. 4-6 augusti 2016 uppstår åter ett nytt Urkult och gissa vem som på Urkults FB-sida lovade att komma? Ikväll har jag och 324 andra personer klickat på ”Kommer”. Nya strömmar till hela tiden, ser jag. – 11 månader på förhand börjar så smått förberedelserna för ett nytt Urkult och jag längtar redan!

På FB fick jag också tips om ett skivsläpp. Det är den samiska sångerskan Katarina Barruk från Umeå som släppt en samling fina låtar. De finns också tillgängliga på Spotify. Hon sjunger på umesamiska. Man skulle inte tro att det finns en variant av samiska som heter umesamiska när man besöker Umeå men så är det tydligen även om ganska få talar det språket flytande idag. En gång i tiden var umesamiska Västerbottens majoritetsspråk.

Egentligen så har jag lyssnat en hel del på samisk musik de senaste två-tre åren. Artister som Sofia Jannok, Lovisa Negga, Jon Henrik Fjällgren, Mari Boine, Elin Kåven m.fl. samt nu Katarina Barruk som är ganska så ny för mig. Hon ger en releasekonsert på Gammlia på lördag. Tänk om…

Evelina, en låt från hennes release idag.

[youtube=https://youtu.be/5qLZHnhXCfc]

0 kommentarer

  • annepauline

    Intressant det där med umesamiska. Jag har inte haft en aning om att en sådan ”variant” finns. Oj, så intressant det skulle vara att få lyssna på en person som talar umesamiska. Ett studieförbund här ville anordna en studiecirkel med olika föreläsningar om samiska och samisk kultur genom tiderna. Jag var den enda ( ! ) som anmält mig till den studiecirkeln så den blev förstås inställd.

    • PJ

      Samiskan består av flera olika ”språk” varav umesamiskan är ett av de minsta med få som talar det. Så man kan säga att Katarina Barruk är en av dem. Synd att du inte fick gå kursen men det kanske kommer fler tillfällen för jag har en känsla av att samiska språket och kulturen sakta men säkert väckt intresse bland övriga befolkningen i Norden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *