Förr i världen,  Funderingar

Länge leve dronningen!

Mitt i denna bedrövelses tid får vi ändå små glädjetecken oss till livs. Idag upptäckte jag de första små blommorna som stack upp sina blå ansikten. Igår morse fanns det ett 10–20 cm tjockt och tungt snötäcke, idag har det mesta smält bort och genast ser vi att våren tränger sig på. Igår hade fåglarna det svårt, ikväll kvittrar och pladdrar de på allt vad de hinner. En fin kväll.

De allra flesta i Norden har mat på bordet, tak över huvudet, en fungerade sjuk- och åldringsvård och någon slags försörjning. Det är också något att tänka på och vara nöjd med. På annat håll i världen kan det vara mycket sämre eller kommer att bli.

Ett annat litet glädjebud är att idag lyftes två av motorerna in i skrovet på Wasalines nya fartyg Aurora Botnia på varvet i Raumo. Förhoppningsvis kommer vi om ett år se ett nytt fint fartyg i drift på Kvarken. Får jag bara minsta chans kommer jag att boka plats på jungfruturen! – Tur att jag skrev ”i drift” och inte ”på drift” ha, ha…

Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 år idag! Inte för att jag är rojalist men dronningen är en speciell person. En riktig rökare… ha, ha. Hon är också konstnärligt begåvad. Hon talar även svenska; hennes mor Ingrid var ju svenska. Blev till och med tvungen att se programmet om henne ikväll på TV. Alltid kul att jag förstår danska så bra som jag gör och inte behöver titta på texten.

Jag måste riktigt skratta när Uffe Ellemann Jensen tyckte att det är tur att de har en drottning med tanke på de presidenter som väljs emellanåt. Ingen nämnd och ingen glömd och jag kan hålla med. Tänk vad de kunde hamn i. Han menar att det är praktiskt att ha en drottning. – Jag vill ändå säga att vi i Finland har haft bra presidenter. Tills vidare.

Förresten i TV:s barndom, redan innan vår familj fick TV, var kungliga högtidligheter en given tittarattraktion. Bröllop framför allt. Prinsessan Desireé och prinsessan Birgittas bröllop. Vem minns inte dem? Ha, ha nu spårade det ur men så var det när jag var barn, allt i rutan var intressant. Och alla rymdäventyren med raketer som sköts upp och kapslar som dalade ned i fallskärmar. Jag minns också när president John F. Kennedy blev skjuten och Jurij Gagarin när han hyllades i Moskva.  – Alltid fanns det någon i byn som hade TV. Nu för tiden finns TV överallt, till och med i telefonen.

Detta var några små reflektioner som började med vårens första blommor som dykt upp på tomten och som slutade med TV. Ett inlägg utan någon som helst planering bakom utan det bara kom det som kom.

 

Här en vårens nykomling och blomma till Dronning Margrethe II av Danmark! Jag hittade en till på annat ställe så de är två. Samtidigt så vet vi att deras blomstringstid är kort och ganska snart är de försvunna. Det känns som om en viktig bit av våren redan är förbi när första blomman försvunnit. Kan vi stanna tiden nu?


Margrethe II av Danmark – Wikipedia

8 kommentarer

 • Wesber

  Det är vackert nu när det börjar blomma lite här och där, och blomsterarrangemangen har satt fart i parkerna i våra två närmsta städer, fina blommor du fotat. Jag var 7 år när Kennedy mördades och jag minns hur jag grät för jag var så kär i honom. Hur nu en 7 åring kan vara kär i en gubbe, det får jag inte ihop nu. Men jag minns alla gamla tv program,” min vän från Mars” ville inte mor min missa ett enda avsnitt av. Och så var jag upp över öronen förälskad i Clark Olofsson när Norrmalmstorgsdramat pågick, vad konstig man var på den tiden. Såg förresten en dokumentär om honom för några månader sen o han var lika snygg än???!!!! Fanns det någon på TV som du vart störtkär i P-J när du var liten, man hade ju liksom inget annat än TV-n på den tiden, där i burken fanns ju världen utanför hembyn.

  • Per

   Då var du nog mer passionerad som barn än vad jag var. Nej, jag fällde nog inga tårar för Kennedy men det var lite spännande. Jag kan inte minnas någon favorit eller förälskelse från den tiden. Å andra sidan har jag dåligt minne från barndomen. Men oj, Clark Olofsson, det var en överraskning och tycke finns tydligen kvar? 😉
   Tänk, jag minns inte serien ”Min vän från Mars”! Jag blev tvungen att kolla lite på YouTube men inte direkt något jag kände igen. Däremot Bröderan Cartright, de minns jag.
   Vår familj var nog en av de sista i byn som fick TV så vi kunde inte se alla program. Däremot lyssnade vi på radion. Far skulle lyssna på ”Frukostklubben” med Sigge Fürst varje helg. Det minns jag. Han lyssnade också på Pop63 eller något liknade program.

 • annepauline

  Blåsippor och vitsippor blommar även här. På ett ställe här finns en hel äng alldeles blå av blommande scilla. En isande kall vind vill dock inte ge med sig, den pinar på dag ut och dag in.
  ” Min vän från Mars”, det programmet har jag ju helt glömt bort, som så mycket annat. Det var ett synnerligen roande program! Jag tittade också på ”Lucy show”, Lucille Ball, väldigt rolig. Om inte annat så skrattade man när de här inspelade pålagda skratten kom. Som jag trodde var äkta-på-plats- skratt. Jösses, så mycket man blev lurad på den tiden. En herre som jag var väldigt förtjust i var Perry Mason. Du milde tid så snygg jag tyckte att han var!

  • Per

   Våren är på kommande men vinden är isande kall många dagar. Verkar vara så över stora delar av Norden. Och ibland får vi snö.

   Lucky Show minns jag. Pålagda skratt förekommer ännu idag och än värre lurendrejerier. Jag undrar hur mycket som är tillrättalagt i alla dessa realityserier och vad som är äkta? Jag utgår från att en hel del fixas till bakom kulisserna annars vore en del program helt tråkiga eller fullt misslyckade.

   Aha, Perry Mason? Jag får nog också hitta någon jag gillade i tv-rutan men nejgo, jag kommer inte på någon. Skulle då ha varit dronning Margrethe som då inte var drottning utan ung dam. Tror dock inte att hon syntes värst mycket i tv den tiden. Så jag får grunna vidare.

 • annepauline

  Dronning Margrethe har en väldigt drottninglik hållning. Hon är stilig och såg väldigt bra ut som ung. Ja, hon ser fortfarande bra ut. Hon röker två paket cigarretter utan filter varenda dag men inte är hon speciellt rynkig i ansiktet för det. Hon lär importera extra starka cigarretter, från Turkiet tror jag det är, kanske typ som röda Nortti, haha. Inte ser det ut som om hon plastikopererat sig heller som Silvia har gjort. Silvia ser ju ut som en ”skråbock” i ansiktet.

  • Per

   Nu får man ju inte kommentera en dams utseende, åtminstone inte om man är herre, men låt säga som så att jag håller med dig. 🙂 Å andra sidan, får inte damen komplimanger av sitt herrsällskap kan det bli lite kinkigt.
   Och dronningen röker som en borstbindare, det var därför jag skrev i inlägget att hon är en riktig rökare. Undrar om hon provat röd Nortti?
   Nä, har Silvia plastikopererat sig? Det var en nyhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »