Allehanda

Påsklördag

Påsklördag firades på kvällen traditionsenligt med påskbrasor. D.v.s. jag hade själv ingen egen brasa i år. Istället körde jag runt till ett par ställen i närheten och tittade på de storbrasor som ett par ungdomsföreningar hade dragit samman och tänt. Det fanns också andra mindre privata brasor som brann här och var och röklukten kunde man inte ta fel på i nejden.

Tidigare på dagen fick jag besök av grannens, fåraherdens äldste son som hade kaffepannan i näven och som tur var hade jag ett par chokladägg som men nöd rymdes i pannan. Brodern var sjuk, annars hade jag fått besök av två påskkärringar. Eller, var han en påskhäxa? Kanske det är samma som med sjuksköterska? Det blir en påskhäxare?  – Bakgrunden till påskhäxorna har en betydligt mörkare historia från den tid då häxprocesserna ägde rum och många oskyldiga människor, ofta kvinnor, fick sätta livet till under grymma omständigheter. Tur att vi lever i den tid vi lever, trots allt.

påsk 2013
Påskhäxaren på väg hem genom snödrivan
påskbrasan i Oravais 2013
I Oravais brann brasan friskt vid sjutiden.
påskharen i Kärklax 2013
I Kärklax tyckte påskharen att det blev för varmt vid elden.

Till sist en påskvideo på YouTube som jag verkligen tycker om i sin enkelhet. En påskkärring besöker sin mommo. Hunden ser också ut att vara lite snål på godsakerna.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=y_YtGpKYsJc]

10 kommentarer

 • Erik Forsling

  Sitter i natten och förbereder sänggåendet. Vill bara önska en trevlig fortsättning på påskhelgen.

 • wesber

  Här får vi vänta till sista april innan det blir brasor och fyrverkeri, som tur är är jag ledig då o ska ut och fira valborg. Här har våren kommit men har inte hunnit njuta så värst eftersom det på mitt schema står jobba, jobba, jobba, men lite mer klöver tjänar man ju på en storhelg.
  En GLAD PÅSK till alla från oss i Dalarna.

   • Erik Forsling

    Sista april är ju en stor afton i Sverige, och den verkligt stora helgen i Uppsala, studentstaden. Förutom brasor om aftonen är det sill/champagnefrukost, forsränning med märkliga flytetyg genom staden, i Fyrisåns små forsar, packat med människor och packade ungdomar; Slottsbacken knökad med picknickande människor – om vädret medger – som slänger sitt skräp omkring sig; påsar, burkar, tombuteljer och ben från grillade kycklingar och andra kulinariska anrättningar, patrullerande poliser, rektors tal till populasen från balkongen på Carolina Rediviva (universitetsbiblioteket på krönet av Drottninggatan, ordabetydelsen är ”den återuppståndna karolina” (den ursprungliga karolinska akademin)) inför mösspåtagningen på samma gata. Vita studentmössor tas på, och ylande, tjutande människor i många åldrar ränner nerför den brant sluttande gatan – in mot centrum och det verkliga firandet. Studentnationer där champagnen flödar. Därefter händer allt som kan hända; katastrofer såväl som fantastiska händelser, kärlek – kanske för resten av livet – uppstår, likaväl som kiv, våld och bråk. Polisingripanden. Egentligen ska det föreställa studenternas stora dag. Men många tonåringar vaknar efter ett omhändertagande, efter ett alltför tidig mitt-på-dagen-underskattande-av den-egna-alkoholtoleransen.

    Minnen skapas hos åtskilliga efter denna dag, allt utifrån händelseutvecklingen. För de flesta kan det bli en mycket minnesvärd dag – den bästa i deras (unga) liv.

    Tills dess ligger dock ännu en månad i våra allt snabbare framrusande liv framför oss!

    • PJN

     Oj, det var ett livat firande i Uppsala. Jag kan riktigt se framför de firande hjordar som drar fram i staden. Här tar vi det betydligt lugnare, knappt så att man ens märker av första maj. Men ledig är man från jobbet och det är ju bra den dagen.

     • PJN

      Jag har ju faktiskt flera släktingar i eller nära staden så jag har nog varit på besök där. Dock har jag nu varit så mycket på resande fot senaste tiden att jag får lugna mig lite efter kommande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »