Allehanda

Den som ger, han får

Ibland får jag små uppdrag att hjälpa de äldre bysborna med deras datamaskiner. Någon expert är jag inte men eftersom jag hållit på med datorer i mera än 20 år och även tillägnat mig viss utbildning inom området förväntas jag kunna ett och annat.

Jodå, jag hjälper så gärna eftersom jag är intresserad, inte bara av det tekniska, utan även för att jag tycker om förmedla kunskap och kunnande.

En av byns damer har fått problem med sin syn och ville därför ha hjälp med att göra sina bankaffärer över nätet. Ett tips var att skaffa en handskanner för att avläsa streckkoden på räkningarna som betalas via Internet. Då behöver hon inte knappa in en massa pyttesmå siffror och därmed riskera att göra onödiga misstag. En streckkodsläsare underlättar betydligt betalningen av räkningar. Nu blev det ändå inte så men jag fick för första gången stifta bekantskap med streckkodsläsare för hemmabruk. Clas Olsson har en passlig en och fungerar alldeles utmärkt.

På tal kom även läsandet av den lokala provinstidningen Vasabladet på nätet. Själv läser jag e-tidningen i tidig morgontimma när de flesta ännu förnöjt snusar bland kuddar och täcken. E-tidingen som kommer ut någon gång mitt i natten.

I mitt läsande har jag dock missat att man kan ladda hem hela sidor som PDF-filer och bevara dem som läsestycken för framtiden. Så himla praktiskt när man vill spara en artikel i datorn istället för att leta i Vbl:s arkiv. Det är här som rubriken kommer in. Hade jag inte hjälpt till med streckkodsläsaren hade jag troligen missat att man nu kan spara hela tidningssidor i datorn. Den som ger, han får.

Tilläggas bör att alla som har en vanlig prenumeration av papperstidningen Vasabladet också kan läsa e-tidningen i sin dator, surfplatta och mobiltelefon. Kan man tänka sig att avstå från papperstidningen och enbart ha e-tidningen (som är en exakt kopia av papperstidningen med annonser och allt) så blir det rejält billigare.

Den som ger, hen får, borde det kanske ha stått för ordspråket gäller inte bara män. Men nu är jag så trög i att använda just det ordet hen. Bah, nymodigheter!


PS. Ett tillägg är på plats angående Vasabladet. Man kan även göra PDF-filer av bara ett begränsat område av en sida, t.ex. en liten notis eller annons.

spelautomater
Den som ger han får men inte alltid. Speciellt gäller det dessa spelautomater som står uppradade runt om i köpladorna. Folk står på rad och ger bort sina pengar och någon gång blir det vinst men apparaterna tar mera än de ger. Nåja, jag spelar Lotto för en liten slant varje vecka så jag skall väl inte döma. – Ser ni den blå linjen på golvet. Inom den må ingen under 18 år stå.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »