Upplevelser

Spanarna och Eftersnack, något bra att lyssna till!

Villaavslutningen, eller som helgen också kallas i Sverige: stugsista eller lyskväll, avlöpte lugnt och stilla igår. Förvisso hördes smällare och raketer syntes mot horisonten men inget som störde mig.

Längre norrut i landskapet kallas villaavslutningen för Veneziansk afton. I Karelby stad firas också Veneziaden, en stadsfestival. Där är det också vanligt att bränna brasor på stränderna, något som inte är så allmänt här närmare Vasa. I Vexala såg jag dock brasor så seden med brasor är kanske på väg hitåt?

Jag lyssnade också på ett radioprogram jag fått tips om, nämligen Spanarna. Ett småputtrigt, roligt pratprogram där några vältaliga människor delger oss sina tankar och funderingar. Faktiskt ett bra program som jag nog kände till sedan tidigare men inte lyssnat på så ofta. Det får det bli ändring på.

Bland annat berättade Calle Norlén att han tillbringat våren i Spanien där han bor med allt vad det innebär ifråga om restriktioner och förbud i Coronatid. Spanien har haft en mycket svår situation trots att de haft kanske Europas strängaste förhållningsregler. Tre månaders utegångsförbud där man bara fick gå till närmaste affär för inköp av mat och till apoteket. Hade man hund var det också tillåtet att ta en sväng runt kvarteret för att rasta jycken.  Annars var det att hålla sig inomhus med hot om dryga böter. Det ni, där kan vi tala om restriktioner och nedstängning! Och ändå, trots dessa stränga åtgärder, kunde Spanien inte hejda pandemin och har fortfarande stora problem? Hur kan det komma sig?

Calles prat kommer i början av programmet.

Jag läste annars i Vasabladet om ett annat förslag för att hejda pandemin. En pensionerad läkare och lungexpert i Kotka vill att vi skall sluta tala inomhus. Och han menar allvar för han har haft kontakt med THL och även gjort anmälan till Justitieombudsmannen och Justitiekanslern, dock utan att erhålla gehör. Mycket möjligt att det kan ha en viss inverkan men förslaget är inte realistiskt. Det är en sak att framföra sina tankar om detta, en annan sak att faktiskt tro att det är genomförbart. Det är där jag tycker att lungexperten halkar i diket. Hur många kommer att följa detta råd/restriktion och hur skulle man kontrollera att det efterlevs? Kanske en app i mobilen skulle kontrollera att man håller käft och rapporterar till storebror ifall man säger God morgon? I dagens allt mera auktoritetstroende samhälle skulle inte förvåna mig om det finns människor som tycker att detta är en bra idé, både det nedtystade samhället och appen.

På tal om radioprogram så vill jag också slå ett slag för Radio Vegas pratprogram Eftersnack som sänds första gången på fredagarna efter klockan tre. Också ett roligt, småputtrigt program där Magnus Londen och Jeanette Björkqvist är stammisar plus en ny inhoppare varje gång. Ganska likt Spanarna. Speciellt gillar jag Jeanette Björkqvist för hennes klokhet och slutledningsförmåga. Jag brukar ofta lyssna på programmet i bilradion när jag åker hemåt på fredagarna efter mitt besök i köpladan.  Finns också förstås på nätet!

Nu tittar vi på några bilder från igår!

Först en bild från Vexala och det stora vida havet utanför. Nästa Sverige. Vädret var inte att klaga på. Igår stilla och rofyllt, bara sakta skvalpande småvågor mot stranden. Hit kommer jag nog fler gånger och speciellt intressant vore det när höststormen vräker in från Bottenviken i nordväst!

Faktiskt första gången jag sett en strandbrasa på villaavslutningen.

I Nykarleby har man skapat en park vid namn Ljusparken. En riktigt trevlig park. Har ni vägarna förbi, stanna till och ta en paus!
Här kan man också ha musikframträdanden på holmen medan publiken sitter på denna sida. Något som redan praktiserats.

Här kan publiken sitta i avsatser så att alla ser.

Eller så tar man bara en spatsertur längs stranden.


Spanarna – Pratprogram från SR
Eftersnack – Pratprogram från Radio Vega

 

2 kommentarer

 • Annepauline

  Vilka fina bilder! Förr var det ett himla festande när det var villaavslutning. Det kanske har avtagit och glömts bort? Eller är det Corona pandemin som inverkar? Här går man och väntar på ”andra vågen” av pandemin. Det har ju blivit ökad smittspridning i andra länder så får se vad som väntar. Märkligt ändå att Finland klarat sig så bra med få smittade och få avlidna. Vad beror det på? Hehe, inte tala inomhus, det var ju också en strategi.

  • Per

   Tackar för bildberöm! Jag tog systemkameran med så då brukar det bli fina bilder rent tekniskt.

   Hmm, jag har inte något minne av mycket festande på villaavslutningen. Kanske därför att det var mycket festande, ha, ha…. Nejdå, inte vad jag minns men säkert förekommer/förekom sådant också

   Ack ja, denna eviga corona. Andra vågen har kommit till Finland men den är mycket tam än så länge även om det är en klar ökning sedan juni och juli. Orsaken till att länder drabbats olika av pandemin kan vi bara i nuläget spekulera i. Kanske om ett eller två år vet vi mera. En orsak för Finlands del kan vara att vi befinner oss i ett hörn av Europa och att landet var snabb med att stänga ned. Gränserna stängdes på ett inte speciellt snyggt sätt men det var effektivt tills det uppdagades i maj att finländska medborgare visst kan passera gränsen hur de ville och då var den värsta ruschen förbi. Men det var med bedrägliga metoder man stängde gränserna, hävdar jag.

   Västerbotten är ett av de län som klarat sig bäst i Sverige och just nu är där en klart bättre smittsituation än i Finland som helhet. Räknat per 100 000 innevånare. Där var man snabb med att stänga ned på äldreboenden vilket gjorde att pandemin aldrig fick riktigt fäste där. Man anställde också mera personal som har fast anställning för att undvika alltför många vikararier vilket skapade en stabilare personalsituation. I Västerbotten har de inte funnits någon överdödlighet utan tvärtom har det dött färre människor där än 2015-2019 mätt på veckorna 12-24. Så det finns mycket att fundera över och jämföra med. Ett kan vi dock vara säkra på, det är mycket som är osäkert!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *