Funderingar

Dåligt Aktia, dåligt!

Jag fick idag på sena eftermiddagen anledning att uttrycka mitt missnöje. Till min bank Aktia.

Någon gång i början på sommaren krävde min mobilbank i telefonen att jag skulle börja på ny kula trots att jag inte på något sätt avslutat eller så. Troligen en större uppdatering som krävde detta. Först skulle det godkännas en del villkor och naturligtvis loggas in. En bekräftelsekod kom via SMS till min telefon och när jag sedan skulle knappa in den så hände absolut ingenting hur jag än försökte.

Jag avinstallerade min mobilbank, installerade mobilbanken på nytt, startade om telefonen, valde annat tangentbord och kollade allt möjligt och omöjligt men icke. Ett flertal gånger försökte jag under sommaren men inget hände. Bekräftelsekoden gick inte att knappa in.

Idag eftermiddag gav jag mig sjutton på att nu ringer jag upp kundtjänst på Aktia och ber om hjälp. Jag ringde upp och naturligtvis hamnade jag i kö och fick vänta i 25 minuter innan någon svarade. 0102-numret kostar 8,35 cent per samtal och sedan 16,69 cent per minut. Det som är galet är att man får betala för att sitta i kö, något som jag anser är helt uppåt väggarna. Det kostade mig 4,25 euro enbart att sitta i telefonkön. Inte klokt och det sa jag direkt till killen som svarade. Han kunde naturligtvis inget göra utan sade att så gör Aktia. Lite olustig kände han sig nog, det hördes. Ocker kallar jag det och ett sätt att plocka kunderna på pengar för en tjänst de inte tillhandahåller, i mitt fall i 25 minuter. Istället fick jag höra en massa automatbabbel och den sämsta tänkbara hissmusiken.

Problemet visade sig vara att vissa av Samsungs modeller inte fungerar just i momentet när man skall knappa in bekräftelsekoden, vilket är en engångsgrej, något som jag tycker är ytterst märkligt att programmerarna av Aktia mobilbank inte lyckats lösa.

Lösningen är att byta tangentbord till Googles Gboard tangentbord som kan hämtas på Google Play. Hur i hela fridens namn kan man inte på Aktias hemsida upplysa om detta i avdelningen ”Ofta ställda frågor” eller på annat lämpligt ställe? Synnerligen enkelt men det bemödar man sig inte om utan istället skall kunden ringa ett betalnummer och sitta i kö medan banken mjölkar en på pengar.

 1. Aktia tar betalt för en tjänst de inte tillhandahåller medan man sitter i telefonkön.
 2. Deras app Mobilbanken innehåller en bugg som vissa av deras kunder skall betala telefonavgift för när problemet skall rättas till trots att det inte är kundens fel.
 3. De har inte bytt sig om att berätta om den enkla lösningen på sin hemsida

Dåligt Aktia! Dåligt!

Inte konstigt att det börjar titta fram en konspirationsgubben inom en när man får sitta så länge i telefonkön. Det har hänt sig tidigare. Ett sätt för Aktia att få in extra pengar?

Här i huset till vänster har Aktia sitt kontor i Vasa. Snart stänger väl det också?

8 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ta det lugnt P.J.!

  Stay cool. Bakerman is making bread.

  Visst är våra nya digitala finesser underbara. Framtiden rusar ikapp oss åldringar bakifrån. Njut av livet, och betala räkningarna när de kommer. Det är bara dina arvingar som kommer att inse att du har blivit blåst. Det är väl här som i den franska filmen ”Medan vi faller”. En man faller, och faller, och fortsätter att falla. Han tänker, för han kan tänka i sin situation, ”Hittills har allt gått bra” och han repeterar det under sitt fall. Men det är landningen som räknas. Platt pannkaka. Men nu ska vi väl inte starta en ny rond av pannkakskriget.

  Bara som en kommentar i sammanhanget kan inflikas att filmens originalnamn är La Haine, som torde översättas till Hatet. Men, så långt är det trist att driva ärendet.

  • Per

   Jo, jo, jag är lugn som en filbunke men ibland måste man ryta till mot samhällets giganter. Jag var inte ohövlig i mun mot killen i kundtjänsten, de är inte hans fel, utan med detta blogginlägg som förhoppningsvis läses av många fler och att det blir en diskussion om detta ofog att ta betalt för självklara tjänster hos en bank och för den delen också hos andra företag som tjänar pengar på detta tvivelaktiga sätt. Det som retar mig mest att de tar betalt för kötiden vilket jag tycker är fullständigt fel. Och att klaga hos banken hjälper föga. De kommer bara med någon bortförklaring och i bästa fall ett beklagande, sedan är saken klar för deras del. Låt den lilla människan uttrycka sitt missnöje, inget som de ändå kommer att ändra på. Gäsp, nästa! – Därför detta inlägg.

   Annars fungerar Mobilbanken bra, en del av nya digitala finesser, men sättet att sko sig på kunderna är under all kritik.

   • Anki

    Alltså under all kritik.. Varför ska en kund behöva betala för att de ska ha tid att svara?? Nää byt till Kvevlax sparbank. Vi bytte för 1 år sedan och är mer än nöjda. Kontoret har öppet varje dag. Man kan ringa till banken och jag tror absolut det är gratis ifall det blir kö. De har ju även kontor i Maxmo. Förstår din ilska. Mvh Anki

    • Per

     Ja, säg det. Ungefär som om man skulle behöva betala för att ställa sig i kön till kassan i köpladan samtidigt som det bara är några få kassor öppna. Huruvida kötiden också kostar hos Kvevlax Sparbank vet jag inte men deras 010-nummer har samma pris som Aktia så det skulle inte förvåna mig det minsta om kötiden också kostar där. Vore intressant att få veta. Jag besöker ytterst sällan bankkontor, även om det naturligtvis är en fin service.

 • Erik Forsling

  Pannkaka är ett tillräckligt bra ord. Nyttig ,aptitlig och väldigt god föda. Vi hörs P.J. Sitter dock här i aftonen och drömmer om nystekta frasiga platta pannkakor. Kanske dags att låta spishällen gå varm igen. Fram med plättlaggen! Ägg, mjöl, mjölk och vatten. Med lite salt. Sååå gott med sylt till – eller andra fantastiska tillbehör. Inlagd sill är sällan fel. Låt den rinna av bara.

  • Per

   Pannkaka med sylt, kanske också grädde som tillbehör, tillhör livets njutningsstunder. Även en inlagd sill inte att förglömma. Det enkla i livet. Själv hade jag tillfälle under torsdagens lunch att avnjuta pannkaka men sylt och grädde, något som jag avstod ifrån. Konstigt nog. Förklaringen är att jag redan ätit mig mätt på jättegod laxsoppa och en smaklig lasagne och att då ytterligare spä på med pannkaka såg jag som något av frosseri och inte nyttigt för midjemåttet. En annan gång.

 • Annepauline

  Här är en till som är väldigt uppretad på Aktia bank. Jag skötte en del bankgrejer för min gamla mor ett tag och när hon dog och bouppteckningen var klar och allt så blev jag ändå ”trakasserad” av Aktia. De skulle ha alla möjliga konstiga uppgifter om dödsboet. Som jag ringde! Precis som du skriver fick man vänta i telefonkö hur länge som helst, en gång väntade jag 45 minuter, en automatisk röst upplyste om att det kostade att stå i telefonkö. Jag tror att jag har sluppit Aktias märkliga brev nu men säker kan jag inte vara. Jag har trott att jag blivit av med dem förr och sen efter ett år kommer ett nytt brev där de vill ha in uppgifter samt en liten slant för deras besvär att skicka ut brevet. – Kul att se en bild på torget. Men nog ser det synnerligen ödsligt ut. Vasa är De dödas stad.

  • Per

   Usch, du har då haft ännu värre upplevelse av detta köande än jag. Vi borde starta ett uppror mot detta utsugande av bankkunder. När blev detta fenomen med betalnummer aktuellt? Att ingen reagerade då. De är privata företag så de får naturligtvis ta vilka hutlösa priser de vill men var är konkurrensen? Och det kan du ge dig gubben på, de stora och förmögna kunderna står nog inte i kö utan de har förmodligen gratis direktnummer till sina bankkontakter men småsparare och vanliga kunder får betala. – Jag har en annan bank också och där såg jag att telefonkontakten är bara halva minutpriset. Hmmm…. borde kanske… Borde ringa dem och fråga om de tar betalt för kötiden också… ha, ha, Aktia har nog bland de dyraste betalnumren.

   Jo, salutorget i Vasa är coronaanpassat en vanlig veckodag. Borde byggas om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »