Allehanda

En kväll i kyrkan

Ikväll är det kallt. 25 minusgrader visar min väderstation. Kallt ute och kallt inne om man inte eldar i spisen.  Och det gör jag, så jag har varmt inne.

Efter att jag kom hem från kyrkan vid halvtio så gjorde jag åter upp eld och nu hörs det välkända och trygga ljudet av eldens fladder i spisen.

En del av kvällen tillbringades i kyrkan högt uppe på backen i vår kommun. Klockan åtta ringde kyrkklockan in till julfrid-konsert i Oravais kyrka. Kören Sångfoglarna sjöng ett flertal fina julsånger, bl.a. en på finska som jag inte vet namnet på. Jag tror det var den första finska sången. Den är väldigt vacker men sjungs inte så ofta i Svenskfinland. Det kan säkert Christina hjälpa till med. Hon är en av sångarna i kören.

Det var inte enbart körsång utan även uppträdande av solister och musikanter. Salla Niemis violin gav en fin förstärkning till flera av sångerna och solisterna Margaretha Nordqvist, Daniel Nordlund och Kristoffer Streng gav prov på stämningsfull sång. Elin Löfqvist gjorde ett fint intåg som Jesu moder Maria med barnet på armarna. Det hör till traditionen och hon sjöng också inledningen till sången ”Nu tändas tusen juleljus” som förstärktes av Sångfoglarna och avslutades med unison sång av menigheten.

Det var en fin kväll och den passar bra att inleda julen med. Oberoende om man är troende eller mera världslig så tror jag att denna konsert uppskattades.

Ovannämnda Kristoffer Streng, som är tf. kantor i församlingen, sjöng också på julfesten som anordnades av Saltgruvan förra fredagen. Själv var jag sjuk den dagen och hade inte möjlighet att delta men av rapporter att döma så var hans sång imponerande. Hans röst lyfte taket och imponerade även på högsta hövdingen i Saltgruvan; så till den milda grad att han köpte in ett parti CD-skivor med julsånger som Kristoffer spelat in. Ett par dagar senare utdelades skivan till oss krigare i Saltgruvan.

Julfesten var både lyckad och annorlunda, om man får tro de friska den dagen. Normalt brukar det var nubbe och allsång men denna gång var det med inslag av julbön och sång av Kristoffer. Själv var jag som sagt sjuk den dagen men kvällens konsert i kyrkan gav kompensation för den förlusten.

oravais kyrka
Kyrkan i Oravais med snö på taket bjöd på julkonsert

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »