Allehanda

25 kronor hit eller dit men helst….

I Umeå trodde jag att det var gratis att åka stadsbuss hela helgen, det hade jag läst någonstans på nätet. Därför klev jag obekymrad ombord på en av stadsbussarna på söndag förmiddag i akt och mening för att åka in till stadens centrum. Något kort visade jag inte, ej heller gjorde jag någon ansats att betala med pengar eftersom det var gratis. Gratis var det visst inte, för chauffören reste sig och började gå spanande bakåt i den långa dragspelsbussen tills han fick syn på mig. Då stannade han och i samma ögonblick for en blixtens snabba tanke genom huvudet: Aj, det var visst inte gratis ändå. ”Visade du kort?” frågade chauffören. I detta läge var det inte annat att göra än klämma fram ett nekande svar åtföljd av en förmodligen lite skrattretande förklaring: ”Jag trodde det var gratis även idag söndag”. För att spä på med ytterligare upplysning om min person fortsatte jag: ”Jag är inte från stan”. Först trodde jag att skulle kalla på polis, hota med dryga böter och till sist slänga ut mig i snögloppet, men nej, det gjorde han inte. Han såg lite rådvill ut men så sa han: ”Du kan betala i Pressbyrån inne i stan”. ”Ja, det kan jag visst” svarade jag och sken upp både invärtes och utvärtes. Jag fick följa med utan någon större palaver; kanske såg han framför sig en ärlig dumbom eller så hade stadens busschaufförer fått order om att vara synnerligen snälla mot förmodade bortvillade besökare denna helg när staden skulle visa upp sina allra bästa sidor.

Väl framme steg jag av bussen och andades ut. Ja, vad gjorde jag sedan? Gick jag och köpte en biljett i Pressbyrån eller struntade jag i alltihop?

Här kommer ett gäng bilder från Umeå i lördags i galleriformat. Mera kommer en annan dag.

6 kommentarer

 • Viola_T

  Haha, lite snålt av kulturhuvudstaden att inte festa i dagarna tre. De har ju bjudit in en mängd journalister med fritt vivre för miljoner för att marknadsföra staden. Några kronor kunde de väl ha lagt ut för att stadsborna och andra besökare fick åka gratis. Men chauffören var ju ganska vänligt sinnad trots allt. Men du fick verkligen ditt felaktiga antagande skrivet på näsan.

  Från o med den 3/2 kommer gatubelysningen på vissa gator i Umeå att släckas som en besparingsåtgärd enligt Västerbottens Kuriren.

  Så många samer och renar som på dina bilder har jag aldrig sett i Umeå förr. Enligt lokalpressen är allt det samiska bortstädat nu. Ordningen återställd efter att ha (ut)nyttjat en minoritets kultur 🙁

  Usch vilket neggo jag kan vara 😉

  • PJ

   Ja, jag läste om journalisternas förmåner; inte konstigt att alla hotellrum i staden var bokade långt på förhand. Hela kulturåret kommer nog att kosta, vilket i och för sig inte är helt fel om pengarna satsas på rätt saker.

   På tal om (ut)nyttja så faller en skugga över hela invigningen eftersom Sapmi Today tvingades stänga tidigare på grund av trakasserier mot de deltagande samerna.
   http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/samerna-kranktes-under-invigningen Verkligen synd men när brännvinet far in så far vettet ut och avslöjar det rätta jaget hos vissa individer. Jag antar att det var så det gick till. Å andra sidan var det bra att problemet kom i dagen men hur många journalister skrev om detta?

 • Erik Forsling

  Har skrivit någon gång tidigare att jag tror att vi ofta är ganska olika, men här (vad gäller din slutfråga) tror jag att du gjorde som jag skulle ha gjort. Du tultade iväg till kiosken och köpte en efterskottsbiljet! Det är t.o.m. att rubriken antyder det – om man ska leka amatörpsykolog.

  • PJ

   Den ursprungliga ordlydelsen var följande: Fem penni hit eller dit men helst hit. Det var en f.d. arbetsgivare som hade det som motto. Visst var han ekonomisk men ändå inte snål.

   Nå, visst gjorde jag det. Jag köpte min biljett och kan nu sätta den bakom glas och ram som ett minnesmärke över min ärlighet. Å andra sidan verkar det skrytigt vilket också är en synd. Vi nöjer oss med att konstatera att jag i slutändan åkte helt legalt. Rätt gissat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »