Allehanda

Hundra svenska år

I rutan dök i kväll ord upp som brylcreme, poplin, swingpjattar, Arne Tammer, jumperbrud, Harry Arnold och andra uttryck från tiden efter kriget. Själv har jag inte någon personlig erfarenhet av de orden. En gammal bekant till mig, nu bortgången, brukade berätta mycket om den tiden och då dök de orden upp i hans berättelser.

Han var dansk, född och uppvuxen i den stad i Danmark som var förebild för Jantelagen. Aksel Sandemose skrev boken ”En flykting korsar sitt spår” där just Jantelagen myntades. Jag läste boken på 1980-talet och det märkliga var att min vän inte kände till denna bok. Det som var ännu märkligare var att många av de händelser som utspelades i boken hade han själv upplevt på ett liknande sätt. Även många av platserna i boken kände han väl till. Han läste boken och slogs med häpnad av likheten med sin egen barn- och ungdomstid i staden.

Han flyttade till Köpenhamn och i mitten på 1950-talet bosatte han sig i Malmö. Det var från den tiden som orden från första meningen dök upp. Han berättade och jag lyssnade. Hans liv var tidvis komplicerat och allt berättade han inte på en gång utan det kom i små portioner som fogades till en helhet. Tyvärr tecknande jag inte ned alla de händelser och personer han berättade om. Det var synd, det hade blivit stoff till en hel bok. Eller kanske till tre? Tiden i Nyköbing Mors, Köpenhamn och Malmö. En del minns jag fortfarande och jag skrev faktiskt en levnadsberättelse om hans liv på begäran av en av hans släktingar. Den var på några sidor men det fanns mycket mera  än så.

Programmet jag syftar på heter ”Hundra svenska år” (del 2) där mycket om mode och livssil i Sverige under 1900-talet avhandlades per årtionde. Programmet kommer i repris och finns också på SVTPlay.

Själv kände jag igen mig mest från 1970-talet med tajta jeans, utsvängda ben på byxorna, nitar. Ynglingarna hade långt hår, kanske mustasch eller t.o.m. polisonger. Tjejerna kämpade för att få på de alltför trånga jeansen och killarna kämpade med det omvända när det begav sig. Fast det fanns också de som gick i snickarbyxor eller bar en palestinaschal om halsen. Gröna vågen kom visst också på 1970-talet.

Själv var jag ute i det gröna ikväll och räfsade gräsmattan en stund. Den hade blivit lite väl långhårig under min frånvaro förra veckan och därför låg det torrt gräs på vissa ställen efter gårdagens gräsklippning. Jag stiftade denna afton bekantskap med ett moln av mygg som nogsamt följde mig på jakt efter en nypa blod. Den första riktiga myggsvärmen vill jag påstå för denna sommar. Mygg fanns de senaste hundra svenska åren och lär så göra även kommande sekel. Myggmedel bör präntas på inköpslistan.

Bästa tiden är mellan hägg och syren. Syrenerna håller nu på att slå ut. Jag väntar på doften!

0 kommentarer

  • Maclindhe

    Visst är det så att man anteckna mer – och sedan göra något av det också!
    Gårdagens TV-program lockade fram flera minnen – du milde som vi såg ut!! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.