Allehanda

Många appar små

Jag har nyligen bytt mobiloperatör! Samtidigt tittade jag över mina appar i telefonen och började fundera över vilka som är nyttiga och nödvändiga och vilka som inte är det.

Appar som jag ofta eller ganska ofta använder:

Norstedts Stora spanska ordbok. En absolut nödvändig och bra app som gör att jag snabbt hittar ord på både spanska och svenska. Betydligt snabbare än i en vanlig ordbok samtidigt som jag inte behöver kånka med mig en stor bok. Lägg därtill att den nästan alltid är tillgänglig. Jag läser som bekant spanska på kvällskurs.

Klockan naturligtvis för larm, stoppur och timer. Alla tre funktionerna använder jag.

Sports Tracker. En bra app som håller reda på min motion. Mäter tid, sträcka, kalorier samt ger en massa annan information på karta och som statistik. Finns synkad till nätet. Kan även användas när man reser för att orientera sig eller för att efteråt se var man befunnit sig.

FlickrBot som snabbt visar de bilder som jag har på Flickr.

Booking.com som jag ofta använder för att boka hotellrum under mina resor. Här finns mina bokningar, både kommande och de som jag avverkat.

Spotify. Det är versionen med reklam med det får jag stå ut med. Jag kan här spela både mina egna listor och annan musik random.

Ultra. En app för resor med buss i Umeå. Kanske inte helt nödvändig men bra att ha för att kolla tidtabeller och köpa biljett. Det händer ju att jag gör en och annan resa till Umeå.

Evernote. En app som är synkad till nätet och där jag kan göra anteckningar, spara bilder eller webbinnehåll. Jag kan även dela med mig av information till andra som har samma app. Mycket behändig för t.ex. en familj. En bra sak är att man på nätet kan göra anteckningar och behöver därför inte alltid knappa in dem på telefonen. Mest använder jag den för att göra inköpslistor eller andra listor.

Fonecta Caller. Här kan jag snabbt söka ett telefonnummer och även se vem som ringer även om det är första gången de ringer. Nummer utan info svarar jag inte på.

Box. En app som visar vägen till en server där jag främst har en massa ljudfiler men den kan användas till mycket annat som förvaras på nätet.

Google Earth. Ett känt program på nätet som också är behändigt för kartsök eller annan info. Skulle jag helt plötsligt gå vilse i byn så håller Google Earth reda på mig.

Vasabladet, appen som gör att jag kan läsa dagstidningen i mobiltelefonen. Inte bara det som finns på nätet utan själva e-tidningen som är en exakt kopia av papperstidningen.

GoPro som gör att jag kan styra min GoPro aktion kamera.

Professionella diktafonen som är en app för röst- och ljudinspelning. Används inte så ofta men kan i vissa lägen vara bra att ta till.

Det finns flera men alla är inte så där helt nödvändiga. Spel är något som jag inte använder alls. Ja, så förstås appar som kalkylator, ficklampan, kameran samt inte att förglömma att telefonera med och skicka vanliga SMS.

Jo, jag bytte operatör för mitt mobilabonnemang. Det blev Sonera denna gång och då av den enkla anledningen att med Sonera kan jag också surfa på nätet i övriga Norden och i Baltikum utan att det kostar mig ett extra öre om jag bara håller mig inom gränsen för tillåten datamängd vilken i mitt fall är 2 GB. Jag menar att det räcker gott och väl för mig. Jag kan nu utnyttja diverse tjänster på nätet även när jag t.ex. besöker kungariket. Det är främst reseinfo, biljetter och liknande som jag nu kan hantera via mobiltelefonen.

Jag betalar drygt 20 europenningar i månaden för ett mindre telefon- och SMS-paket men med obegränsad datamängd för Internet. Internet fungerar hur bra som helst och är hyfsat snabbt. En sak som förvånar mig är att i kungariket är det ofta begränsningar i datamängden på mobil- och trådlöst Internet-abonnemang. En viss mängd per månad för att surfa för sedan kostar det mera. Samma finns också här men man kan för en billig peng köpa obegränsad mängd datakapacitet.

Förhoppningsvis blir det så i framtiden att den dyra dataroamingen försvinner och man kan använda Internet utan extra kostnader inom EU. Tillsvidare klarar jag mig bra inom Norden med Sonera.

Vilka är era mest använda appar i mobiltelefonen?

2015-10-05 Morgon
Morgonsolen tittar fram och belyser ett färggrant landskap. Blomsterprakten har sett sina bästa dagar denna sommar och bjuder nu på färg och förfall.  I slutet av veckan väntas köldgrader.

0 kommentarer

  • kalle

    Nu är jag inte så bevandrad i appar och icke appar, men nåt sånt här, Facebook, Messenger, WhatsApp, Chrome, VBL, Dropbox, FonectaCaller, BarcodeScanner, IL, IS, Flashlight, SPlanner,

    • PJ

      Evernote är bra. Whatsapp behandlade vi i går utförligt på spanska kursen för det är den största applikationen i Spanien. På gott och ont.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »