Allehanda

Från beskänkt till fåvitsk

Var november gnistrande grann i början av månaden har den övergått till gråtande grått. Snöfall på natten och blida på dagen. Då kan man göra snögubbar. Jag var smått frestad att göra en här på eftermiddagen men skottade lite snö istället.

Jag fortsätter på temat ord som riskerar att försvinna om de inte används. Här kommer några till med vidhängande kommentarer. Jag hoppas ni snappar upp något och också använder det! Bevara språket!

Beskänkt – då är man något på fyllan. Kanske inte så att det stör utan mera salongsberusad, man har ännu vett att föra sig. Sister Jane från den Lyckliga staden förärade mig idag en flaska hemmagjort äppelvin som stod och väntade på bron efter dagens spatsertur. Det tackar vi för! Man kan väl säga att den flaskan är skänkt.

Dagakarl – en person som tar tillfälliga jobb och korta påhugg. Kanske som diversearbetare? Som pensionär borde jag vara tillgänglig som dagakarl för enklare sysslor för att tjäna en slant. Jovisst, men då skall det allt vara ett intressant arbete! Svåger brukar prata om hjälpkarl och då avser han en arbetare som följde med lastbilar förr i världen och hjälpte till med lastning och lossning. Den tiden fanns inte dagens behändiga teknik som gaffeltruckar, kipp, lift och hantering av bulkvaror. Då var det muskelkraft som gällde.

Dimission – När jag gick i skolan så fick man dimissionsbetyg när man var klar med en utbildning. Alltså sista året. Man lämnade skolan och gick vidare i livet. Vad heter det nu för tiden?

Dynvar – säger vi ofta här i Svenskfinland när vi menar örngott som det sägs i kungariket. Hmm, jag vet inte. Finns det dynvar på kuddens överdrag så är det stor riska att man har öroninflammation och var har runnit ut. Hu, låter inte så trevligt. Trevligare tycker jag örngott låter. Något gott för örnen. Kanske en sork?

Fonotek – vilket är ett skiv- eller bandarkiv/samling. Då tänker jag främst på vinylen och stenkakorna. Visserligen tar gammeldags LP-skivor upp utrymme och de fordrar lite hantering innan man kan höra de första tonerna från skivspåret men visst hade de sin lilla charm. Och det fanns de som länge hävdade att LP-skivan var överlägsen CD-skivan och det digitala ljudet. Själv är jag inte en sådan finlirare utan jag är nöjd med det ljud jag får från dagens Spotify. – Jag har faktiskt en mindre LP-skivsamling och jag har en liten bloggidé att bland dessa skivor plocka ut några av dessa och presentera dem om favoriter från den tiden. De två första två skivorna jag köpte till mitt fonotek var Bob Dylans ”Greatest Hits” och en skiva med Hurriganes, jag minns inte på stående fot vilken det var. Jo, jag har också en mindre samling stenkakor!

Fåvitskhet eller fåvitsk – vilket är dumhet, oförstånd eller tanklös. Jag tänker på de fåvitska jungfrurna i Bibelboken. De fem som hade glömt olja till sina lampor och inte slapp in på bröllopsfesten. Egentligen en märklig liknelse. En brudgum och tio jungfrur. Jag får det inte riktigt att gå ihop.

Det får räcka för denna gång. Snart dags att lägg huvudet på dynvaret, sussa sött och kanske jag drömmer om tio jungfrur.

Härifrån fick jag betyg en gång i tiden. Skolan i Oxkangar som idag är Byastuga för byns befolkning.

Snö kom natten till söndag men också regn senare på söndagen. Jag är rädd att det mesta smälter bort och så blir det åter mörkt.

Något luggslitna i novembervädret. För inte så länge sedan var de färggranna och ståtliga.

Det var en trevlig överraskning med vin gjort på äpple. Ganska söt sägs den vara och passar kanske bäst efter maten. Vid juletid skall jag prova den.

7 kommentarer

 • annepauline

  Dagakarl har jag aldrig hört, hjälpkarl var vanligt, i alla fall förr. Ordet beskänkt hittar man i lite äldre böcker, dagens ungdomar lär inte kunna betydelsen av det ordet. Jag säger alltid dynvar. Konstiga blickar har jag fått till exempel på Hemtex när jag frågat om dynvar ingår i en förpackning med påslakan…jag har snabbt fått ändra mig till att fråga om örngott ingår. Jag vet inte riktigt om jag tycker om ordet örngott. Vad i hela friden har det egentligen med en dyna att göra? Och vad heter dimissionsbetyg i dag? Nånting med examen kanske?

  • Hanna

   Dimission används nog i både gymnasiet och yrkesskolan då de blir utexaminerade. Tidningarna använder dimission/dimitterade då alla namn räknas upp. Men är ju ungefär två gånger om året ordet används så…

  • Per

   Dagakarl är nog något jag läst och som fastnat hos mig. Hjälpkarl var tidigare mera allmänt förekommande i Österbotten. Örngott är ett mycket gammalt ord. Jag lägger in en länk från Språktidningen.
   https://spraktidningen.se/artiklar/2009/08/orngott

   Examen är nog närmast och idag använt. Länge sedan jag fick dimissionsbetyg, eller examen.

  • Per

   Jo, jag tyckte det var dags att ta bort höstbilden och anpassa bloggens utseende till kommande vinter. Jag håller också på att fixa och dona lite med utseendet på bloggen rent allmänt men allt vill inte som jag vill. Tittar du uppe till vänster och de tre strecken där så får du tillgång till en dold sidopanel som har samma utseende som den till höger. Testar lite.

 • annepauline

  Intressant att läsa om örngott. Att det har något med öra att göra från början. Se den kopplingen har jag aldrig gjort. I stycket om örngott står ordet ohägn, ställa till ohägn, det ordet används inte ofta så det stör nu för tiden. Ohägn tycker jag är ett bra ord, det ska jag börja använda, haha.

  • Per

   Ja men visst, börja du använda ohägn!
   Det kan förorsaka stor ohägn och vara ren fåvitskhet, att inte använda reflexer i mörkret. Då gäller det att bilisten har sina reflexer i skick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *