Funderingar

Vaccinkrigarna – föregångare eller blindgångare?

Jag tog mig tid att titta en dokumentär i tre delar, något jag kanske inte skulle ha gjort om inte en österbottning hade en av huvudrollerna i programmen och som också uttalat åsikter som är antisemitiska. Hon talar om den påstådda förintelsen, historieundervisningen om förintelsen som bullshit och att det aldrig var tal om att så många som 6 miljoner judar som dödades under nazisternas välde i Europa. Hon påstår också att judarna är makteliten i världen, inom ekonomin, media. Alltså typiska antisemitiska åsikter. Att Linda Karlström också blivit vald som årets tränare i Kronoby gjorde att jag blev än mera nyfiken.

Programmet är Vaccinkrigarna som nyligen gått på SvT samt finns på SvT-Play fram till december 2021. Det handlar om motståndet mot vaccinering och i synnerhet vaccinering av barn. Uppenbart är att det hos många föräldrar finns frågor, skepticism och direkt motstånd till vaccinering. Alla minns vi skandalen med narkolepsin som drabbade vissa som tagit vaccin mot svininfluensan.

Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har infiltrerat antivaccinationsrörelsen och också fått träffa ledande personer i USA. Bland annat Andrew Wakefield som är upphovsman till en studie som påstår att MPR-vaccin kan förorsaka autism; en studie som inte höll för en kritisk granskning.

Egentligen är det för mycket med tre delar. Det hade gott räckt med max. två delar. Å andra sidan är det intressant att höra det resonemang som förs inom antivaccinrörelsen. Jag fick en känsla av att de tror på sin mission och är övertygade om att de gör rätt som motarbetar vaccinet. Precis som i många andra rörelser, inklusive religiösa; de är övertygade.

Antivaccinrörelsen fick egentligen fina tillfällen att förklara sig och nå ut med sitt budskap även om slutknorren blev Lindas antisemitiska åsikter som skulle torpedera hela idén med vaccinmotstånd som konspiratorisk och verklighetsfrämmande. Hos Linda kom också New World Order fram och deras tes om att det finns en elit som styr världen och som vill reducera antalet människor till en halv miljard lydiga slavar. Genom vaccinering direkt eller dess biverkningar. Den ultimata konspirationsteorin.

Det skulle inte förvåna mig om antivaccinrörelsen i USA hade sina misstankar om att journalistparet var en trojansk häst men beslöt att spela med och få fram sina idéer till bekymrade och fundersamma föräldrar. De allra flesta föräldrar vill ju sina barn väl och som det framkom i programmet, det gäller att så ett korn av misstänksamhet. All reklam är bra reklam, även den dåliga!

Jag tror knappast programmet övertygade alltför många föräldrar som redan är vaccinmotståndare. Det handlar ofta om att ta till sig det man tror på och slå dövörat till det som ifrågasätter ens uppfattning. Det är lättare att lura en människa än att övertyga en människa att hen blivit lurad.

Hur ställer jag mig själv till vaccinering? De flesta läkemedel och vacciner har sina biverkningar, det är bara att läsa på en bipacksedel på vanliga mediciner, men jag litar ändå på att medicinen och vaccinet har genomgått en testning som garanterar säkerheten för de allra flesta. Jag anser att nyttan med vaccinering lätt uppväger eventuella biverkningar som ofta är väldigt små. Till exempel har sedan år 2000 vaccin mot mässling räddat livet på 23 miljoner barn.

En fråga jag ställer mig är varför dokumentären Vaccinkrigarna visas just nu? Vi står inför kanske världens största vaccinationsprogram, den mot covid-19 pandemin, är det därför? Vacciner tas fram i rasande fart och många ställer sig frågan om det inte gått lite för fort och om vaccinen är säkra. En undersökning i början av september visade att 36% av svenskarna troligtvis inte kommer att ta emot vaccin mot covid-19. Det är en ganska hög siffra och vad betyder den för att nå flockimmunitet? Personligen har jag också hört flera som är mycket tveksamma till att vaccinera sig mot covid-19 men munskydd bär de. Jag tror inte munskyddet har någon avgörande betydelse i vardagen där man kan hålla avstånd men däremot ett fungerande vaccin. Ja, jag kommer att ta vaccin mot covid-19 om det inte innan dess framkommer någon allvarlig biverkning.

För att återgå till Linda Karlström i Kronoby så är hon säkert en duktig tränare men hon tillhör också en växande skara som tror på konspirationer i världen. Någon vill henne, oss, alla, illa. Faran finns där ute någonstans och det gäller att vara uppmärksam hur stolliga idéerna än är. Det finns de som är rädda för allt: covid-19, flyktingen, främlingen, vaccin, domedagen, vargen, meteoriten, döden, 5G, vulkanen och en massa annat. Ängslan som söker svar och som ibland finner övertygande svar hur märkliga och osannolika de än är. Ängslan som hellre söker trygghet än frihet. Inte minst populister känner till detta och spelar på folks rädslor och frustationer.

Jag tror att man måste tänka själv, också när det gäller vaccinering, och ofta ställa sig frågor som: Är detta rimligt, vad kan man jämföra med, hur ser de stora sammanhangen ut, hur ser tidsperspektiven ut, finns det siffror och statistik, vilken är källan, finns det en agenda? Att ständigt vara kritisk och inte tro på allts om skrivs. Idag fanns en utmärkt artikel i Vasabladet som heter just det: ”Tro inte på allt du läser”. Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet kommer till tals.

Hur ser du på detta med vaccinering rent allmänt och kommer du att vaccinerad dig mot covid-19?

Ibland måste man välja väg. Rakt fram som alla andra eller en sidostickare för att utforska?
Vi väljer väg varje dag, medvetet eller omedvetet.


Vaccinkrigarna – Svt Play, Dokument inifrån. Jag vet inte om programmet ännu går att se i Finland med det är väl på kommande?

Vaccinmotstånd: Lika dödlig som sjukdomen – FN hemsida

Den nya världsordningen (konspirationsteorier) – Wikipedia

6 kommentarer

 • Misa

  Tack för en ett väldigt bra inlägg om ett känsligt ämne. Skönt med någon som försöker förstå och förklara istället för att smutskasta. På så sätt kan diskussionen bli mer mångfasteterad. Önskar mera sånt av alla inför 2021 🙂

  • Per

   Tyvärr finns det idag många frågor med stark polarisering och med åtföljande oförsonlighet. Den som inte är för är emot. Svart eller vitt. Jag tycker att man gott kan diskutera och argumentera för olika ståndpunkter men när språkbruket blir fult och ohyfsat, hånfullt och anklagande, då har argumenten tagit slut.

   Jag lärde mig en gång på en utbildning man skall ställa frågan ”varför” fem gånger i en diskussion; då brukar man hitta svaret vid det femte och sista Varför. Brukar fungera ganska bra. Man ställer frågor istället för att komma med påståenden.

 • Wesber

  Så fort vaccinet blir tillgängligt för oss under 70 så ska jag vaccinera mig. Jag är nog vaccinerad för allt som barn tror jag och inte har jag märkt några biverkningar av det inte, även mina tre söner har fått alla sina sprutor som små. Medicinerna man äter har ju biverkningar, ävenså mina blodtrycksmediciner. Skulle jag inte ta dom så hade jag säkert gått samma öde till mötes som mor min som dog i hjärtsvikt på grund av att hon förstörde sitt hjärta av det höga blodtrycket. Medicin för det hade hon men tog dom inte, varför vet jag inte. Jag vet att vaccinet kan ha biverkningar men vid min ålder kan jag stå ut med det, man måste kunna leva de åren man har kvar. Ha det bra alla. God Jul

  • Per

   Vad jag minns har inte heller jag fått några biverkningar av de vaccineringar jag fått. Men visst var det lite läskigt när Picka-Saga kom med sin lilla Morris-bil och sin väska? Jag tror att hon var en av de mest kända personerna i kommunen.

   Jo, det gäller nog att hålla sitt blodtryck under kontroll och piller finns det. Jag skulle tro att blodtrycksmedicin är en starkt bidragande orsak till höjd medellivslängd. Idag kan man ju mäta blodtrycket själv

 • annepauline

  Jag har en bekant som är fullt och fast övertygad om att Kina har skapat coronaviruset i laboratorium för att sedan sprida ut det över hela världen. Varför de har gjort det vet hon inte riktigt men så är det punkt och slut, kom inte och säg något annat. Jag kommer att vaccinera mig så fort tillfälle ges. Dör jag inte av det ena så dör jag av det andra, tänker jag.

  • Per

   Ack ja, det finns en mängd funderingar om coronaviruset och dess ursprung. Mycket om corona är fortfarande höljt i dunkel och det enda vi kan vara säkra på att mycket är osäkert. Men si, det vill inte folk veta av utan det måste finnas ett svar redan nu.
   Det andra vi kan vara säkra på är vi alla en dag skall dö. Det är som Timbuktu sjunger: ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »