Allehanda

Ding, dong, klockan slår

Egentligen heter det ”Kling, Klang, klockan slår. Stig upp och plocka mossa” i visan som idag fastnade på hjärnan men själv minns jag Ding, Dong. När som helst under dagen under arbetet i saltgruvan undslapp dessa rätt entoniga ord mina läppar. Visst är melodin rätt entonig?

Själv har jag faktiskt som liten gosse plockat mossa på förtjänst. Det var en ”långtrådig” mossa som användes när bron byggdes över sundet en gång i tiden. Brobyggarna använde mossan till att täta mellan de stenar som lades på sidan av brobanken. Jag kan inte namnet på mossarten men jag har för mig att salig mor brukade göra mattor av den sortens mossa. Mattorna användes för att torka av skorna innan man steg upp på farstutrappan vid midsommartid. Mattan var lika viktig som björkbuskarna som prydde  farstutappan.
Kallades inte mossan för björnmossa?

Kling, klang, klockan slår! Stig upp och plocka mossa
Dagen lång och magen trång och lite mat i påsen
Aspen bad mig löpa, löpa; linden bad mig vila
Björken lovade mig kvast när kvällen skulle bliva

(finlandssvensk folksång från Helsinge)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pIT2XQ7eb6Q]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »