Allehanda

Fyra sekunder redan i morgon!

Jag hann… göra röjningen av skiftet klart till jul som jag hade som mål! Idag blev de klart. Alla buskar och täta bestånd av främst björk och gran är nu rensade och de som blir kvar har livsrum och växtglädje. De skall bli roligt att gå dit om låt säga fem år och kolla hur överlevarna växt. Arbetet med röjsågen har gått bättre än jag hoppades på. Egentligen ett riktigt bra och kreativt arbete. Man ser resultatet genast. Och så får man ta paus och slippa motorvrålet en stund medan man läppjar på medhavd saft eller annat att inmundiga medan man lyssnar på skogens sus och korparnas krax.

Det är bra att ha mål uppsatta men om man inte riktigt når ända fram, hav tröst, det är också bra! Det är en bra början på nästa etapp och det som är gjort det är gjort. Till våren har jag ytterligare en mindre yta som jag skall fixa och den är till viss del redan påbörjad. Ett av mina valspråk här i livet är: ”En liten början är bättre än ingen början alls” – Eget fabrikat!

Årets kortaste dag. Klockan 12:02 (finsk tid) inträffade idag detta fenomen som vi knappt märkte och ändå känns det redan bättre. Vi går mot ljusare tider och i morgon lär dagen redan vara 4 sekunder längre. Det ni! I praktiken står dagslängden stilla några dygn kring midvintersolståndet innan dagen sakta, sakta ökar i tid. Redan en bit in januari kan vi märka skillnaden. Och dit går det fort!

Vädret har denna månad annars varit otroligt grått och sollöst. Knappt några gluggar alls i de molntäcken som rullar in från Atlanten det ena efter det andra. Förresten heter det gluggar i molntäcket eller luckor i molntäcket? Båda används av Svt:s meteorologer så båda är säkert gångbara. Jag brukar annars säga reva, en reva i molntäcket, för oftast tycker jag att de är avlånga. En glugg är mera som en glugg i en laduvägg av den gamla sorten. Liten och fyrkantig. En lucka är lite större. Som en källarlucka.

En källarlucka är det väl inte många som vet vad det är idag? Tidigare fanns under stuggolvet källare med utrymme för potatislårar, saft och sylt samt annat som hösten skänkte folket. Vi barn förmanades ofta att akta oss för källargubben för han var farlig. Vi fick inte närma oss källarluckan när den var öppen för då kunde vi falla däri med hiskeliga följder. Jag har själv en morbror som ramlade ned i källaren när han var barn och han fick livslångt men av den olyckan.

Julen närmar sig och nu har jag två dagar på mig städa och förbereda inför högtiden. Kanske det blir handlat lite smått och gott till men någon stress i julhandeln behöver jag inte bekymra mig för. Jag firar jul utan stora åthävor som jag alltid har gjort.

Hur ser dina julförberedelser ut och blir det spring i butiken i sista minuten? Eller kan du redan nu luta dig tillbaka i gungstolen och läppja på en glögg?

Förhoppningsvis blir det virke till försäljning en gång i framtiden men jag lär väl knappast uppleva det.

Taskig bild från skiftet idag när jag var färdig. Jag borde skaffa mig en ny mobiltelefon med bättre kamera.
Men så såg det ut idag vid skiftets slut.

Tänk att denna låt kom 1993 och har snart 30 år på nacken. 4 Sekunder med Magnus Uggla.

 

8 kommentarer

 • annepauline

  Bra jobbat med röjningen i skogen! Du har kämpat på en hel del där. Jag blev så himla imponerad här så jag tänkte: Nu ska jag äntligen ta tag i och rensa ur min frys! Sagt och gjort, eller rättare sagt påbörjat. Fy fasen så ”vildvuxet” det var i frysen. Hur kan det bli så? HUR? Haha, men nu ska det rensas, du ser vilken följdverkan din skogsröjning fick. När det är gjort känner man sig så nöjd. När frysen är rensad och fixad ser jag liksom på utsidan hur fint det är på insidan fastän dörren är stängd.

  Vi hade källarlucka hemma i köket. Det fanns även en trappa ner i källaren på utsidan. Precis innanför dörren bodde en massa jättestora spindlar. Vilka bamsingar, stora kroppar och tjocka ”lår”. Behöver jag skriva att jag var livrädd för dem? Jag vägrade gå ner och hämta potatis genom luckan i köket för då såg jag inte spindlarna men jag visste ju att de fanns där. Min mor bara fnyste och så fick hon gå ner.

  Här har vi också haft det helt otroligt grått sen…ja, sen hur lång tid som helst. Inte minsta lilla snö. Det är ungefär plus 7 grader varje dag. Det har varit minusgrader ett par tre nätter. Men som du skriver, nu vänder det! Nu kommer ljuset åter. Bara den här coronan skulle vända och dra åt fanders skulle allt vara frid och fröjd.

  • Per

   Det var en hel del jobb, ja, men när jag väl fick upp konditionen och tekniken gick det bra. Och jag jobbade inte några hela dagar utan några timmar per dag.
   Fint att du fick inspiration att ta tag i lite tråkjobb som behöver göras. Ofta handlar det om att resa sig från soffan och dra på sig lite arbetskläder så är man igång.
   Är du rädd för spindlar ännu? Om de är i vägen brukar jag flytta dem till annat ställe. Jag inbillar mig att de är nyttiga på något sätt.
   Jo men visst, nu vänder det och vaccineringen börjar på söndag. Månne det ändå inte kommer att gå fortare än de tror? Det beror mycket på hur stor procent som inte vill vaccinera sig.

 • annepauline

  Nej, nu är jag inte rädd för spindlar, varken stora eller små. Ett annat kryp jag var livrädd för som liten var blåskråttan. Vet du vad det är för skråttar? De hade en ful ovana att flyga rakt på en och klamra sig fast så de gick knappt att få bort. Vi hade gott om dem på vår delvis oinredda vind samt i uthuset som hörde till föjse. De riktade alltid in sig på mig! Klamrade sig fast i nacken. Som jag skrek! Tänk att dem är jag rädd för än idag men jag har inte sett någon blåskrått på många år, tack och lov.

  Joe Biden har corona vaccinerat sig! Hoppas det var på riktigt och inte ”fake news” som Trumpen skulle ha sagt.

  • Per

   Vad är blåsk-råttan för något? Jag fick göra ett nytt försök och då utkristalliserade sig vad du menade.
   Nej, jag vet inte vad detta är för kryp. Blåa till på köpet. Kanske någon typ av mal?

   Trumpen borde först få en spruta mot alla lögner och tvivelaktigheter han serverar!
   Jag tror nog Biden fick sin spruta på riktigt.

 • Wesber

  Jag vet hur den ser ut skråttin (skalbagge) som nämns men vet inte vad den heter på riktigt. Har för mig att den kunde hoppa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »