Allehanda

Lådan

Åter har vi ett fenomen som dykt upp som, bokstavligt talat, gubben i lådan. Det är uttrycket ”Tänk utanför lådan” som hörs från och till i media och debatt. Precis som andra modeord och påhitt finns de en tid för att sedan för det mesta försvinna i tidens surr och snurr.

Det som intresserar mig är var dessa ord och uttryck har sitt ursprung och varför media och folk i farten för dem vidare. Någon som vet var ”Tänk utanför lådan” fick sitt ursprung?

lådan
Bilden har jag lånat från en annons i Huvudstadsbladet men den är typisk i sitt sammanhang.

4 kommentarer

 • kicki

  Tänk utanför boxen brukar man också höra. Jag kan inte förstå det på annat sätt än att man ska försöka få ett nytt angreppssätt och tänka utanför de konventionella ramarna. Ett modeuttryck bland andra.

  • PJN

   Jag förstår också avsikten: det gäller att lösgöra sig från invanda tänkesätt och beteenden. Dock är liknelsen ganska enkel varför jag är nyfiken på varför uttrycket blev så populärt och var det startade.

 • lagottocattleya

  Hittade en föklaring här, men vet inte vad man ska tro egentligen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Thinking_outside_the_box

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.