Resor

Ett kort besök i ny stad

Jag utlovade i föregående inlägg ett besök i en stad som jag inte besökt på 47 år. Därav blev en liten pannkaka även om jag i och för sig ändå besökte staden idag. Det blev mest till en av stadens köplador där jag hämtade en pulka som jag beställt på Internet. En sådan där modern släde i plast. Varuhuset Puuilo (Träglädje på svenska) hade en robust modell till förmånligt pris på Internet men jag blev tvungen att hämta den i Karleby 86 km bort.

Visserligen har jag ett flertal gånger passerat staden på min färd norrut men egentligen har jag aldrig besökt Karleby på riktigt förutom några gånger under min militärtjänstgöring (47 år sedan) när jag som beväpnad vakt följde med transporter av uttjänt ammunition till hamnen där fartyg väntade. Men hur mycket såg jag då?

Så Karleby är för mig lika okänt som Ulan Bator. Fast mycket närmare. Kanske dags att företa en turistresa dit kommande sommar? Fyren Tankar i stadens utkanter lockar dessutom lite extra.

Orsaken till att jag idag inte gjorde någon närmare bekantskap med staden var att årstiden kanske inte är den mest optimala för turism samt en viss tidsbrist. En extrakörning på kvällskvisten väntade också som ändå inte blev av.

Istället blev det träff med en bloggläsare i Jakobstad. Alltid trevligt att träffa irl någon som läser ens kråkfötter på bloggen. En extra krydda, precis som kommentarer, som sporrar till mera skriverier. Jag känner en del som läser bloggen men de flesta är ändå okända, anonyma ögon som skannar skärmen. Skriv gärna några ord i kommentarsfältet! Jag bits inte.

Tyvärr blev det inga bilder från Karleby, som ofta benämns Kokkola, stadens finska namn. Karleby är idag till stora delar finskspråkigt och jag förväntade mig ingen svenskspråkig betjäning på Puuilo men jag inledde ändå frimodigt på svenska vid deras infodisk och döm om min förvåning när jag fick betjäning på svenska! Karleby är i år ett av mina besöksmål!

När besökte du senast Jakobstad eller Karleby?

I Jakobstad var det inte mycket liv på gatorna men den som kände för att sitta utomhus och käka sin hamburgare på Hesburger så fanns möblemanget tillgängligt även om något snötäckt.

Roberts Café vid torget i Jakobstad. Trevligt ställe men tyvärr lite dragigt vid fönstren så jag fick nackspärr. Nåja, det går väl över tills jag blir gift!

Här ser ni pulkan jag köpte. Lämplig för fiske, ved- och persontransport enligt reklamen. Och förvisso, jag rymdes gott i fordonet. Nu saknas bara en liten häst eller ännu hellre en ren som dragdjur. Vad kostar en sådan?


Karleby – Wikipedia

8 kommentarer

 • annepauline

  Det är säkert minst 35 eller 40 år sedan jag var i Jakobstad eller Karleby. Charmiga städer på sitt sätt för länge sedan, kanske så även idag? Jag säger fortfarande Gamlakarleby, jag har inte fått in i min skalle att staden heter Karleby. – Pulkan verkar rejäl, får se om du kan motstå frestelsen att leta upp någon backe och åka nerför.

  Vad har hänt med din blogg förresten? Det verkar som om många inlägg försvunnit. Det här inlägget finns, sen är nästa från november. Ja se dessa datorer!

  • Per

   Oj, det var konstigt att december och delar av januari har försvunnit. Jag måste ta kontakt med mitt webbhotell så att de kan återställa dessa inlägg.

   Vanligast är att säga Kokkola, det finska namnet, men jag försöker också hålla mig till Karleby som är det svenska namnet. Ibland kan också Gamlakarleby slinka med.

   Jo, tanken slog mig att testa i någon backe. Vi får se….

 • Wesber

  Kokkola har jag aldrig varit till,lite konstigt nu när jag tänker efter det ligger ju ändå ganska nära. Jakobstad har jag besökt ett antal gånger, jag tycker bättre om Jakobstad än Vasa faktiskt. Ett ställe som jag ska besöka nästa gång jag åker till Finland är Borgå, det är en dam som lägger ut så fina foton därifrån på Insta. Nyland har jag aldrig besökt och där pratar folk svenska ( tror jag ). Pulkan såg inte så dum ut, lagom för veddragning och lite annat. 10 gr kallt här idag, Timea, barnbarnet fyller 6 år idag så vi ska dit och gratta, det får bli i omgångar så vi inte överskrider 8 pers. Väntar på vaccinering men det lär dröja, det går såååå segt framåt jag vet inte vad dom håller på med. En trevlig helg till alla.

  • Per

   Jo, Karleby ligger ju ganska nära så det är lite konstigt att inte heller jag har besökt staden på rikitigt. Egentligen är det få städer i Finland som jag besökt förutom de österbottniska kuststäderna. Seinäjoki beösökte jag en gång i samband med Tangomarknaden men inte själva staden. I Åbo har jag gjort ett besök och en hotellövernattning i Helsinkifors men inget turistande där heller. Jag tror inte det är så mycket mera? Jo, när jag gjorde lumpen på Nylands brigad så blev det en liten utfärd i Ekenäs några timmar men vad vi tittade på har jag glömt.
   Jo, det finns nog en hel del svenskspråkiga i Nyland men Helsinkifors är nog så finsk som den kan bli, om jag förstått rätt? Men inte mera än 8,5 % svenskar i Nyland. Annars tror jag Borgå kan vara en fin stad.

   Då får vi se lite fina blider på Instagram från kalaset?

 • Wesber

  Nä det blir nog inte så många bilder därifrån. Jag är ganska noga med att inte barnbarnen ska figurera så mycket på sociala medier, tror inte det är så många andra som bryr sig i att se på bilder av mina barnbarn och nu talar jag av egen erfarenhet. Ha det bra, nu drar vi mot den stooora staden Borlänge.

  • Per

   Detta med att publicera bilder på barn, egna (barnbarn) eller andras, är naturligtvis en fråga som man avgör själv. Jag tänkte närmast på miljön som du är duktig på att skildra i dina bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »