Allehanda

Klyven

Igår slog jag till och köpte en vedklyv för klabbar upp till 52 cm långa.

Efter åren som gått…

Efter åren som gått
Har jag lärt mig och förstått
Att där lyckan ska bo
Finns det kärlek, hopp och tro
För vi älskar varann
Och har det så bra
Och vi följer de orden jag sa:

Vi ska gå hand i hand genom livet du och jag

Ok, jag tar det på nytt. Jag föll nämligen omgående in i trallen av ovannämnda kända visa från 1960-talet när jag skrev de första orden: Efter åren som gått…

Nytt försök:

Efter åren som gått har jag samlat på mig ett antal klabbar som varit jobbiga att klyva med yxa. De har bara legat där och skräpat även om de är bästa tänkbara brännved att ladda spisen med. Ofta är det stor kvistar i klabbarna som gör att de är svårbearbetade.

Jag kollade runt bland utbudet i provinsen och hittade till slut Woodtec XW103 med en klyvkraft på 9 ton. Det borde räcka tyckte jag. Jodå, under den första sessionen med klyven idag så mötte den inte sin överman. Alla klabbarna fick ge sig, ibland med ett brak, och ikväll eldar jag hårt trä i spisen. Skön värme sprider sig i stugan.

En farlig maskin är det och i manualen som åtföljde klyven finns det 2 ½ A4-sidor med varningstext. Mycket kan hända och nykter bör man vara. Barn från 8 år får dock under uppsikt använda klyven.

Förhoppningsvis kommer klyven och jag att gå hand i hand resten av mitt liv.

vedklyv
Här i full action med klyven. Ett sant nöje att klyva ved med sådant hjälpmedel.

10 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »