Klyven

Igår slog jag till och köpte en vedklyv för klabbar upp till 52 cm långa.

Efter åren som gått…

Efter åren som gått
Har jag lärt mig och förstått
Att där lyckan ska bo
Finns det kärlek, hopp och tro
För vi älskar varann
Och har det så bra
Och vi följer de orden jag sa:

Vi ska gå hand i hand genom livet du och jag

Ok, jag tar det på nytt. Jag föll nämligen omgående in i trallen av ovannämnda kända visa från 1960-talet när jag skrev de första orden: Efter åren som gått…

Nytt försök:

Efter åren som gått har jag samlat på mig ett antal klabbar som varit jobbiga att klyva med yxa. De har bara legat där och skräpat även om de är bästa tänkbara brännved att ladda spisen med. Ofta är det stor kvistar i klabbarna som gör att de är svårbearbetade.

Jag kollade runt bland utbudet i provinsen och hittade till slut Woodtec XW103 med en klyvkraft på 9 ton. Det borde räcka tyckte jag. Jodå, under den första sessionen med klyven idag så mötte den inte sin överman. Alla klabbarna fick ge sig, ibland med ett brak, och ikväll eldar jag hårt trä i spisen. Skön värme sprider sig i stugan.

En farlig maskin är det och i manualen som åtföljde klyven finns det 2 ½ A4-sidor med varningstext. Mycket kan hända och nykter bör man vara. Barn från 8 år får dock under uppsikt använda klyven.

Förhoppningsvis kommer klyven och jag att gå hand i hand resten av mitt liv.

vedklyv
Här i full action med klyven. Ett sant nöje att klyva ved med sådant hjälpmedel.
Annonser

10 reaktioner till “Klyven”

 1. Apropå, mitt i natten. 17/10 i år skrev jag i en av flera kommentarer om ”… en mysko ”grej” …”. ”En liten träklump, eller knota/utväxt av något slag.” I förrgår natt ringde Herr Son upp på Skype från Kanada, och då passade jag på att fråga honom om den – och dess användning. Den som han påstår sig ha lämnat här har jag ännu inte hittat.

  I kväll, strax innan midnatt ringde Kära K. för att gratulera på fars dag, så jag passade på att fråga henne också, för att få bättre besked. Hon brukar ha koll. Chaga, eller Sprängticka, kallas företeelsen f.ö. och den växer på björk. Det är med den ungefär som med älgörten. Enligt kära K. (och internetträffar) är den bra på alla upptänkliga vis. Hanteringsmetoderna tycks dock variera kraftigt, så dem får du utforska själv, om intresse uppstår:
  https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=chaga

  Varför inte bl.a. denna, bland alla träffarne – finlandssvensk och allt, som jag tolkar det:
  http://www.morotsliv.com/2012/08/chaga-sprangticka.html

  Sprängticka: https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=spr%C3%A4ngticka

  Det här handlar inte om din klyv, men jag tänkte att det kanske skulle passa, när du nu står där bland en massa f.d. trädstammar – bl.a. björk – och jag är tankad med ny information. Trevligt förresten, att du är belåten med redskapet i fråga.

  Du får väl ut med yxan i skogens skafferi och börja experimentera.

  Gilla

  1. Jag får kanske leta i vedhögen efter någon sprängticka. Dock antar jag att den bör vara färsk för att göra de underverk som beskrivs i länkarna. Rena dundermedicinen.

   Gilla

  1. Nu fick jag också se en bild av sprängtickan. Jag har för mig att jag sett sådana tidigare men jag tror inte de är alltför vanliga. Eller kanske jag borde bli mer uppmärksam?

   Gilla

 2. Du kanske aldrig skådade första och sista (tredje) länken i mitt första inlägg. Där finns också bilder, och går man dessutom in på alternativet ”Bilder” finns där hur många som helst. De är ganska karaktäristiska. Om jag minns rätt lär de växa på 1 av 5000 björkar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.