Allehanda

PKN i ESC, musik och/eller ställningstagande?

Jag brukar säga att jag är musikalisk allätare men det är en sanning med modifikation. Musik typ death metal och andra former i den genren är mig nästan helt främmande. Därmed inte sagt att den ursprungliga formen av hårdrock inte hade en del bra band. Någon gång på 80-talet uppstod dock avarter som inte föll mig på läppen.

Det var därför jag inte gillade Finlands bidrag till Eurovision Song Contest 2006 med Lordi. En skräplåt tyckte jag då och tycker fortfarande. Men det finns andra hits från ESC:s historia som jag ger tummen ned. Ta bara förra årets vinnare Conchita (Korven) Wurst. En högst medioker låt som vann p.g.a av artistens utseende som skäggiga damen och hans agerande.

Skall jag vara ärlig så är jag ingen stor fan av ESC och tävlandet med musik i den formen. Det är länge sedan jag senaste såg en final och inte kommer det att bli i år heller. Sist jag försökte se en final så somnade jag.

Årets bidrag från republiken till finalen i Wien är utsedd och det blev punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät med låten Aina mun pitää. Det har jag inte kunnat undgå. Stora rubriker gjorde att jag måste söka upp låten på tuben för att provlyssna. Det blev tummen ned ganska omgående. Musikaliskt var den, enligt min mening, i samma klass som Lordis låt ”Hard Rock Hallelujah”. Kanske snäppet bättre. Fördel också att de inte dolde sig bakom stolliga masker.

Orsaken till att PKN vann är att bandets medlemmar har funktionsnedsättningar och därför fick sympati. De är ett slags underdogs som folket gillar att höja till skyarna. Att de har funktionsnedsättningar är inget som jag ser som negativt, tvärtom är det modigt gjort att ställa upp, men musikaliskt, nope! För min del handlar det inte om bandet som sådant utan hur det låter i hörlurarna. Nåja, smaken är delad som baken och jag lyssnar på min musik så får andra lyssna på sin.

Debatten som uppstått handlar om, för att citera Nicke Aldén, programledare på radio X3M: huruvida vi ska skicka en bra låt till Wien eller om vi ska skicka ett ställningstagande? – Visst är det bra att lyfta fram de som har funktionsnedsättning av något slag och visa att även de har talang och kunnande men är inte Aldéns uttalande snudd på nedvärderande av PKN även om han i slutändan menar gott med sin uppfattning: Min åsikt: Ett ställningstagande. Definitivt. – Vilket betyder enligt hans mening att musiken inte är särskilt bra men valet är ett ställningstagande för de som har funktionsnedsättning. Ibland är det hårfint vad som sist och slutligen menas.

Frågan är om det handlar om musik, musiksmak, jippo, show eller stallningstagande för ett eller annat och att därmed använda ESC för ändamålet? Eller är det en blandning? En gång i tiden handlade det om schlagermusik, nu för tiden vet jag inte vad det handlar om. Visst kommer det också fram bra musik i sammanhanget men jag tycker nog att det nu mest handlar om show och jippo. Lägg därtill kompisröstandet som förekommer i hög utsträckning i gran final.

Av en tillfällighet snubblade jag redan tidigare över en annan av republikens deltagare i finalen i lördags, nämligen Solju: Hold Your Colours. De framför musik mera i min smak. Synd att de inte vann. En annan samisk artist är Jon Henrik Fjällgren: Jag är fri Manne Leam Frijje, från andra sidan pölen men den låten finner jag för enahanda även om han är en fin artist.

Jag beslöt mig för att göra en egen liten omröstning och där får ni rösta på någon av de tre låtarna: Aina mun pitää, Hold Your Colours eller Jag är fri Manne Leam Frijje. Eller föreslå en egen. Bara för att kolla av läget hos er läsare. Vilken av låtarna är enligt er den som borde gå till final i Wien?

[polldaddy poll=8700791]

[youtube=http://youtu.be/ePhjs-3q068] [youtube=http://youtu.be/quL6fZuqjZs] [youtube=http://youtu.be/ZqRP_tXjLTs]

6 kommentarer

 • hasse

  Det hette ju i tidernas morgon, efter att det inte riktigt ville lyckas för Finland, att den dag Finland ev. vinner skulle helvetet frysa till is. Då kom ju Lordi. Inte blev det nu så värst kallt efter det heller.

  • PJ:s byffé – från by till fe

   Den kommentaren kräver att jag tänker till lite, jag vet inte om jag fattar helt. Jag tolkar det så här: i tidernas morgon fanns en känsla av missmod i republiken när det gällde att ha framgång i ESC. I det närmaste en omöjlighet, därav liknelsen med det frysta helvetet. Lordi vann och visade därmed att det inte var en omöjlighet. Så långt svar på kommentaren.

   Frågan är om Finland måste udda ha och kontroversiella låtar för att överhuvudtaget ha en chans? Något som sticker ut. Frågan är varför inte Finland kan producera låtar som Loreen – Euphoria (Sverige 2012) eller Emmelie De Forest – Only Teardrops (Danmark 2013), låtar som enligt min mening hör hemma i ESC. Dagens schlager. Helt ok musik men ganska slätstrukna efter en stund.

 • Erik Forsling

  Oj! Här blir jag ställd. Schlagervärlden är i stort sett okänd för mig – åtminstone i modern tid (= de senaste tre decennierna). Det lät ganska avskräckande i mina öron. Jag ville verkligen ställa upp på din omröstning – men kunde inte förmå mig, … att hitta en favorit. Jag såg tveksam igenom dina tre länkar, trots att rena ”outfitten” skrämde mig. De där ca. åtta minuterna slagerfestival var min första dos på år och dag, och nog också för en lång tid framöver.

  Kanske hade det varit bättre om jag åhört verken utan bild, istället för att också skåda spektaklen. Men som du skriver, vi människor har olika smak – och schlagerbranschen är stor, inte minst i massmedia. Inte heller kunde jag ställa upp på ditt fjärde alternativ, ”Other”, eftersom jag inte vet något om de andra – vare sig i Finland eller Sverige.

  Hoppas dock att en massa andra läsare, med bättre känsla för evenemanget, kommer att rösta. Det är ju trist när man försöker sig på något, som du med omröstningen – och responsen blir noll. Bara två kommentarer hittills och inga röster.

  • PJ:s byffé – från by till fe

   Som sagt, smaken är delad….

   När det gäller Other, utan att ha provat det, så antar jag att man helt enkelt skriver dit en artist och låt och trycker på vote. Sedan kollar man på View Results. Bord testa.

   När det gäller ESC så tror jag att det gäller show, både uppträdande och musik. Underhållning av lättsamt slag. Man får ta det för vad det är.

   Musik kan upplevas på olika sätt, både i förstklassig stereomiljö eller live. Båda har sina fördelar. T.ex. senast när jag besökte UmeFolk och upplevde Duo Naranjo-Weurlander live, något jag inte vill ha ogjort, eller alla uppträdanden på Urkult.

  • PJ:s byffé – från by till fe

   Jag blev tvungen att testa omröstningen och skrev in ett annat bidrag från Finlands förslag. En inte helt dålig låt enligt min mening. Och en som sticker ut något…

   Norlan El Misionario – No Voy A Llorar Por Tí

   http://youtu.be/2jWerc8R33U

   • Erik Forsling

    Aha! Nu fattade jag också – att man kan gå in via View Results och skåda resultatet. Jag trodde att ingen brytt sig, men det hade ju ett antal gjort. Det tycker jag är sympatiskt, även om jag tyvärr, halvt mot min vilja, inte bidrog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.