Allehanda

Ormet kruper overallt!

Jag hade kunnat skriva något om Black Friday men jag vände i Stenhaga när jag såg alla bilarna på gatorna och fullsmockade parkeringar. Inget för mig. Shopping i allmänhet är ointressant för mig och speciellt om det är mycket folk i rörelse ständigt på hugget efter det ultimata priset.

En mindre bloggkamera med bra videoinspelning och som tar bilder i RAW hade jag kunnat tänka mig till rätt pris men jag har på känn att detta var inte rätta tillfället.

Istället skriver jag om Johan-Martin Spik Skum i Jokkmokk som hittade en meterlång orm i toalettstolen. Tänk så häpen och rädd han blev! Det visade sig att en granne hade rengjort sitt terrarium och då hade denna regnbågsboa rymt och besökt Johan-Martin via toaletten.

Ormens besök må ha skapat sina rubriker men det som jag tycker är mest intressant är Johan-Martins efternamn ”Spik Skum”. ”Pistol” är ett annat efternamn som jag såg för inte så länge sedan från Norrbotten. Det finns många intressanta efternamn i Norrbotten/Lappland som har samisk/finsk anknytning. Samiska efternamn kan vara Labba, Sarri, Märak, Svonni, Nutti, Sjul, Laula. Något som förvånade mig är att jag inte hittade någon mera utförlig samling med samiska efternamn på Internet.

Det finns också en mängd intressanta ortsnamn i norra Norrland. T.ex. Kangos, Svappavaara, Poultikasvaara, Hakkas, Porjus, Soppero, Vittangi för att nämna några. Tänk bara ett sådant härligt ortsnamn som Nattavaara! Så långt borta från Stockholm, Göteborg och Malmö det kan komma.

Till sist vill jag återknyta till toalettstolen. När sister Jane bodde i Umeå på Teg på 70-talet drabbades de av stockning i toalettstolen. De tillkallade en fastighetsskötare som med ett långt vajerverktyg, typ rensband, gjorde en djupdykning i deras toalett. Efter diverse manövrer fick verktyget fatt på eländet som gjorde stopp i toaletten. Det visade sig vara en badrumsmatta som hivades upp ur toalettstolen. Sister blev förvånad men fastighetsskötaren gav henne en avhyvling: sådant spolar man bara inte ned i toaletten! Jag förmodar att hon kände sig dum men oskyldig.

Senare visade det sig att när grannen kom hem fann han sin toalettstol skadad och badrumsmattan försvunnen. Rensbandet/verktyget hade nämligen frimodigt gjort ett besök hos grannen och norpat badrumsattan! – Så kan det också gå! Inte konstigt alls att ormet bytte lägenhet.


Orm kröp upp ur toaletten: ”Jag blev skraj som fan” – P4 Norrbotten

Lappland, någonstans mellan Stora Sjöfallet  och Ritsem

 

8 kommentarer

 • Wesber

  Ja den var ju rolig om badrumsmattan. Jag kan se R-M framför mig när hon får en avhyvling om att ha spolat ner badrumsmattan i toaletten. Nu sitter jag nog och skrattar lite på väg till jobbet.

  • Per-Johan Nylund

   Jo, kul historia på sitt sätt men kanske inte så roligt just då när mattan kom upp. Jag tror t.o.m.. händelsen blev omskriven i Västerbottens-Kurirer så hon fick ju upprättelse

  • Per-Johan Nylund

   Där ser man. Även här kan det finnas annorlunda namn. Jag tror många av dessa udda namn är gamla soldatnamn, de fick ju egna efternamn när de skulle in i krigsmaktens rullor. I vår by fanns t.ex. Wigh, skarpskytt i ryska armen på mitten av 1800-talet.
   Sedan vi de förnamn som är efternamn. Jag tänker t.ex. på efternamnet Gunnar i kommunen. Gamle bankdirektören Stig Gunnar har säker ett och annat att förklara med jämna mellanrum.

 • Wesber

  Det måste ha varit pappan till Rolf Pistol, senare tog han efternamnet Strömvall. Rolf o Saga minns jag mycket väl när dom bodde i Oxgangar.

 • annepauline

  Här är folk som galna när det blir Black Friday. Många handlar på nätet vilket gör att Post Nord som redan har stora problem får ännu större problem när de ska leverera alla paket med grejer som folk shoppat. – Hahaa, det där med badrumsmattan var ju för roligt! Annars händer det med jämna mellanrum att förrymda ormar kryper upp ur toalettstolar. Råttor brukar också ha sånt för sig, dyka upp ur toalettstolen till allas stora förskräckelse.

  • Per-Johan Nylund

   Man kan göra fynd på Black Friday men att handla bara för att det är billigare är ingen bra idé. Näthandeln är vår tids postorder. Snabbare att beställa och ofta billigare men då gäller det också att logistiken fungerar. Post Nord har fått ta mycket stryk för sina missar. – Anttila-katalogen var vår barndoms näthandel.
   Jo, ormar i toalettstolen har jag hört talas om tidigare, likaså råttor. Hu då, värre än vargen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »