Funderingar

Vad händer mellan bytena?

Idag var det dags att byta sulor på Bettan. Ett utmärkt tillfälle att skaffa sig ryggskott men jag klarade mig med hälsan i behåll. Även Bettan hölls på fötter under operationen. Ett år hade jag glömt att dra åt handbromsen varvid Brunte, som min förra bil hette, dråsade i backen och blev ståendes på bromsskivan i backen. Bettan fick sig också en genomgång på insidan med dammsugaren. I morgon är det dags för den årliga kontrollen och då gäller det att vara något så när proper.

Alltid vid däckbytet höst och vår brukar jag fundera, vad kommer att hända fram tills nästa däckbyte? Till exempel dödda och födda. Vem står på tur och tur är det att vi inget vet. Gamla moster dog i februari vid en ålder av 93 år. Även ett par andra mera avlägsna släktingar har gått bort. Inga födda inom den närmsta släkten. Pandemin utvecklade sig sämre än vad jag trodde i höstas men är nu på bättringsvägen i denna landsända. En hel del arbete med ved har jag utfört och snön låg djup i februari. I stora drag har detta hänt sedan den 10 november när jag bytte till vinterdäck.

Få se vad som väntar det närmsta halvåret framöver på gott och ont? Kommer pandemin att ge med sig eller får vi ta emot en ny höst med samma elände. Det är väl den stora frågan.

Jag fick idag förfrågan från en bloggläsare hur det går med Proust och hans mastodontverk och jag får väl säga som så, det knallar på. En till tre sidor per dag och i detta nu har jag läst 4 % eller 117 sidor. Duktigt va? När jag väl kom in i trallen så är det inte alls ett så dumt bokverk även om språket är krävande. Vad händer där? Något mord eller bedårande kärlekshistoria har ännu inte dykt upp. I stället lunkar livet på i stilla mak med erbarmligt noggrant beskrivet händelseförlopp och förvecklingar i detaljer, personer och stämningar, för att inte tala om meningar långa som kinesiska muren. Med andra ord, ingenting tycks hända. Ändå gillar jag boken!

Jag läser också en annan bok, efter tips från Wesber som kommenterar denna blogg: Björn Skifs ”Mitt liv som scengångare” och den är bra och ställvis riktigt humoristisk. Han bjuder på sig själv. Visste ni att han har anor från skogsfinnar från Savolax? Det band som fick riktigt fina framgångar i USA hette Blåblus i Sverige? Jo men det vet ni och minns ”Hooked on a Feeling”? Over there dög inte Blåblus utan då körde man med namnet ”Blue swede” utan att vara medveten om att som översatt blir Blå kålrot. Nåja, konstigare namn på popband har man hört. En bra bok, den kan ni läsa i hängmattan i sommar! Säkert en tidigare ställd fråga men finns det någon till som kan rekommenderas?

Bil utanför ABC i Oravais

Jag är ganska flitigt sysselsatt med att tagga alla mina bilder och en tagg är ”bil”. När jag sedan bläddrar bland mina 701 bilbilder dyker detta ekipage upp. Riktigt så såg det inte ut när Brunte gick i backen utan lite mera på snedden. En häftig kombination utanför ABC i Oravais år 2007.

Mazda 6 och Volvo 460

Sista dagen gamla Brunte fick stå på gårdstunet tillsammans med nykomlingen Bettan. Bra bilar båda två men allt har sin tid. Såvida att man inte är bilentusiast och håller sig med flera pärlor.


Litteraturbanken – Litteraturbanken ger nu gratis tillgång till Strindbergs samlade verk efter 40 års arbete. Mycket annat finns också så här kan man grotta ned sig rejält om man känner för det.

8 kommentarer

 • annepauline

  Jag skulle ju skriva en kommentar men fick sådant huvudbry med att försöka klura ut vad det är för märke på bilen med husvagnen. En upphottad ( eller rättare sagt nerhottad ) Pobeda? Någon ”ryss” verkar det vara. Nu får någon bilkunnig ge mig märket innan jag funderar ihjäl mig. Haha, tänk om DET händer mellan dina däckbyten? Att jag funderar ihjäl mig på bilmärket!

  • Per

   Jag tvivlar på att det är en Pobeda även om stuket onekligen ligger ditåt. Sådana bilmodeller fanns nog i Amerikat också den tiden det begav sig. Vi får hoppas någon vänlig själ som läser din kommentar kan komma med ett förslag, själv har jag inte en aning. Det vore förskräckligt om du funderade ihjäl dig, var finns då en lika flitig kommenterare?

 • annepauline

  Får se om någon kommentar om bilmärket kommer? Eller är det helt och hållet en egen skapelse, denna bil? – Jag tänkte egentligen skriva att du har bytt till så vacker bild överst på bloggen men jag kom av mig när jag såg bilen.
  Så har jag fått kallelse till att boka vaccinationstid. Hepp, hepp, sa jag för mig själv om det. Då kan man verkligen fundera över vad som kommer att hända det närmaste halvåret. Mitt i allt vågar jag mig på att ta T banan in till staden och traska runt på Akademibokhandeln. Jaja, vi är inte där än…
  Vem var på min Kvantum affär och handlade idag om inte Plura! Programledaren som var med och startade upp rockbandet Eldkvarn en gång i tiden. Plura är rejält stor det är en sak som är säker. Han är lång men nog väger han minst 150 kilo. Men han ser så himla glad och trevlig ut så han verkar trivas med livet.

  • Per

   Spanar vi nedåt bland kommentarerna så har du fått något slags svar som jag tror kan stämma bra. Så då kan du lugnt sova kommande natt. 🙂 Se där, en kändis! Du gick väl fram och sa Tjena Plura!
   Stora människor finns det och då inte bara som människor utan i yttre mått och vikt. I Svt:s Nyhetsmorgon finns den lång man vid namn Dusan Umičević som har hand om sporten och han lång. Jag blev tvungen att googla och han är 2,06 m lång. Bakom honom vill jag inte hamna på en konsert eller teater. När de sedan kommer igång…

 • Wesber

  Det är en Buick eller Cheva säger gubben min, han är i alla fall lite mera bilkunnig än jag. Idag har vi fått vår första dos vaccin, det blev Pfaizers, nästa spruta blir den 25 maj kl 10:45. Har inte kännt något speciellt ännu förutom en onormal trötthet som jag inte kännt förut men ingen huvudvärk ännu. Dom som fått Pfaizers säger att andra sprutan känner man av mera. Visst var Björn Skifs bok intressant, den om när han skulle börja skolan som 6 åring och prickade in doktorns och Hitlers födelsedag var lite komiskt. Nu skiner solen så nu går jag uuut , nää, jag går nog och lägger mig en stund, är såååå trött.

  • Per

   Tack för det svaret! Jag hade mina aningar åt det hållet men inget att gå på.
   Här spekulerar de om att andra sprutan kommer först vid 16 veckor och det är ju jättelångt dit. Man kan undra hur viktig den andra dosen är. Jag får vaccinet imorgon så då får jag se hur min reaktion blir. Jag hade tänkt mig lite vedarbete på eftermiddagen.

   Skifs bok är också lättläst så jag har redan läst halva, mycket snabbare än andra böcker. Kanske just för att den är intressant.

 • annepauline

  Jag var först inne på Buick, årsmodell 1943 kanske, men jag fick inte riktigt ihop det så då började jag kolla på öst-märken. Låtom oss enas om att bilen är en Buick i grunden, visserligen en hel del ”omstuvad”. Hehe, det ekipaget kör man inte med på gropiga småvägar precis.
  Minus tre grader här i morse. Är det takatalvi det? Jag grubblar på vaccineringen. Lite läskigt känns det.

  • Per

   Omstuvad är ordet. En hel del fixat och många arbetstimmar har gått åt. Husvagnen torde också ha fått speciell omvårdnad. Jag antar att man kan höja bakvagnen till körläge annars kommer den inte långt. Speciellt inte på menföresvägar som nu frestar på tålamodet i vissa byar.
   Men vaccinering gick hur bra som helst. Jag såg inte ens sprutan förrän hon kom med plåtserlappen. Efter sju timmar känns absolut ingenting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *