Allehanda

Julafton

Julafton är förbi och jag får göra en summering.

Efter att jag besökte begravningsplatsen för att tända ljus på våra anfäders gravar var det bara att vänta på julmiddag hos sister Jane och hennes familj. Hon bullade upp en mängd läckerheter på julbordet och sedan var det upp till var och en att äta med förstånd. Jag klarade mig bra för jag tog lite av varje och fyllde på något av det som var bäst. Fisken var superb, lådorna jättegoda, såsen underbart välsmakande och köttbullarna fordrade påfyllning både en och två gånger. Med andra ord, en mycket välsmakande komposition av rätter och tillbehör.

Efter en välbehövlig paus intogs risgrynsgröt med fruktkräm som gran finale. Tänk så mycket gott det ryms i en mage ändå!

Jultomten lyste med sin frånvaro men de som befann sig i koltåldern var lika med noll och då har tomten kanske inte tid med att hoa och tjoa hos byxmyndiga. Dock fick jag på något sätt ändå julklappar. Godispaket från Kronoby, hemmalagat tunnbröd, ett fårben för grillning och en fototidning med nyttiga tips för en nybörjare med systemkamera. Allt mycket uppskattat. För att inte tala om en flaska konjak som skall avnjutas vid tillfälle. Själv var jag sparsam med att ge julklappar men de som inte har det så gott ställt har fått bidrag via kända kanaler.

Allt är frid och fröjd; jag mig härmed känner nöjd.

När jag var liten trodde jag på jultomten. Jag minns speciellt en jul när vi satt vid julbordet och mor plötsligt erinrade far om att han glömt att hämta laken som beställts hos en av byns fiskare. Far rusade åstad för att hämta fisken. En kort stund senare hördes ett dunkande på farstubron och snart kom tomten in genom dörren. Tomten hade en säck full med julklappar som han delade ut och jag fick säkert både en och flera. Dock grumlades glädjen av att far inte var hemma. Det minns jag än. En stund senare efter att tomten försvunnit dök far upp med fisken i högsta hugg och jag kunde bara beklaga att han inte var hemma när tomten kom på besök. Långt senare förstod jag sammanhanget.

jul1
Sister Janes utegran
jul2
Jullöparen som jag satte upp på väggen. En sådan bild på väggen var Kalle Anka för oss barn innan tv kom. – Tomten har visst träskor 😉
jul3
Sister Jane med familj har naturligtvis pyntat sin gran. Själv hade jag ingen, men glad jag är ändå.
jul4
Juleljusen tindra fint i granen

8 kommentarer

  • PJ

   Skinka fanns nog men lutfisk fattades. Jag är ingen anhängare av lutfisk så den fick gärna vara någon annanstans för min del. Nytt på julbordet i år var paprika fylld med grekiska fetaost.

  • PJ

   Aj, aj, smör måste finnas på bordet. Som tur var fanns det tydligen någon affär som hade öppet. 😉 Eller kom han tomhänt tillbaka?

 • Erik Forsling

  Vill också passa på att önska God Fortsättning, och samtidigt ge dig en liten julklapp – om du inte redan fått den!? Du hade ju vissa dubier kring ”örn-snappar-barn”-filmen, och här kommer min julklapp, ett tips från min son (vilken i sin tur här i Kanada fått det från en svensk drake!): http://www.dn.se/webbtv/scanpix/ornen-tog-inte-barnet/

  Så, Närmast hjärtat hann före mig! Hon skrev uppenbarligen ovanstående medan jag skrev till henne. Ja, tänk hur det är här i vår datoriserade värld!

  Åtskilliga är även de farsor som gått ut för att köpa tidningen, men kommit åter utan. Kanske kom det ingen tidning den dagen? Det måste vara en ren slump att tomten kom just när föräldern var ute, för tomten finns, det har jag sett på adventskalendern. Han överlevde ju, trots att hans släde kolliderade med rymdskrot. Eller – så hade barnen varit så nesliga och elaka att den riktiga tomten inte ville komma, utan föräldrarna fick fejka en egenhändigt? Lev väl.

  • PJ

   Jo, jag såg inslaget för någon dag sedan. Märkligt är ändå att man kan manipulera film och bild så mycket. Snart vet man inte vem man skall tro. I samband detta kom jag att tänka på konspirationsteorierna om månfärderna som gjordes i NASA:s regi. http://sv.wikipedia.org/wiki/Konspirationsteorierna_om_m%C3%A5nlandningarna Jag tror dock att de färderna gjordes och att det inte förekom manipulation i just det fallet.

   Ja, kanske tomten kolliderade med rymdskrot från någon Apolloraket som användes för färden till månen. Det var nog därför som han inte infann sig igår hos oss.

 • kicki

  Jag vill minnas att jag inte trodde på tomten särskilt länge, men eftersom jag hade syskon som var bra mycket yngre hade vi jultomten att komma väldigt många år. Det var ändå spännande på något sätt fast jag visste att det var en utklädd tomte.

  • PJ

   Min ”tro” gick också ganska snart över men just denna jul finns i minnet och den besvikelse jag kände när far inte var hemma. Det lustiga är att jag många, många år senare i vuxen ålder kom att tänka på händelsen och då förstod jag hur det hängde ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »