YouTube

Videotime!

När jag tittar i kalendern ser jag att jag publicerat inlägg den senaste tiden på onsdagar och lördagar. Detta är dock inget planerat utan det har bara blivit så. Därför bryter jag idag detta mönster och gör ett inlägg.

I slutet av januari publicerade CyberPhoto i Umeå, kamera- och bildföretaget ni vet, en video med de bästa bilderna från Umeå som deras testfotograf Mats har tagit genom åren. 400 helt fantastiska bilder till musik blev det och jag kunde väl inte vara sämre? Jag drog dock ned antalet bilder till 200 från år 2021 och en video blev det. En video med stillbilder, vill säga.

Jag skummade snabbt genom mina bilder, eller snabbt och snabbt, det tog en hel eftermiddag men till sist hade jag en hop som var något så när hyfsade. Lite av varje. Dock inte i klass med Mats bilder men ändå.

Jag har inte varit speciellt flitig att publicera på YouTube de senare åren. Det är som om jag tappat lusten att filma under pandemin men nu tar vi nya tag. En del av bilderna har visats tidigare på bloggen andra är helt nya. Video längre ned och titta gärna i helskärmsläge och med bästa kvalitén 1080p.

Min video denna gång blev 15 minuter men det är småpotatis om man jämför med Jonna Jintons senaste film på hela 10 timmar! Den heter ”Song of the ice | 10 HOURS raw ice sounds for sleep/meditation/relax” och är inspelningar från när isen lade sig i höstas med märkliga ljud som följd. Man får höra hur isen lever och växer, förmodligen när spänningar skapas i den nya isen innan snötäcket lägger sig.

Fast 10 timmar är nog rätt lång tid för att se och lyssna på detta även om det är snyggt filmat men videon är förmodligen tänkt för någons slags meditation. Jag kan också tänka att den skulle passa som en konstinstallation. Jag föreställer mig en stor igloobyggnad med stora konkava skärmar i taket som visar videon, dämpad belysning, skymning, och med en svag ljuskrans längs väggarna vid golvet. Sedan kan man ligga på madrasser och titta filmen, lyssna på ljudet och meditera, relaxa eller vad man nu vill till ljudet från stora dolda högtalare. För visst är det ett märkligt ljud, nästan som ljud från rymden, detta isljud på hösten. Har du hör det? Jag har hört det tidigare men inte så tydligt som detta inspelade ljud. Det är lika förunderligt som norrskenet, detta himlarymdens skådespel.

Naturen bjuder helt visst på en hel del upplevelser bara man har förstånd att upptäcka dem och ger sig tid att uppleva det som bjuds. Allt från den stora tystnaden till ett rejält åskväder, dimman en tidig morgon eller en glödande solnedgång, det spegelblanka havet till en rytande storm, den milsvida utsikten från fjället till den täta skogens mystik. Bara för att nämna något.

Har ni tänkt på hur mycket musik eller ljud i allmänhet betyder för upplevelsen av en film eller video? Jag hade kunnat göra min fotovideo utan musik men den hade förmodligen blivit rätt tröttsam att se. Testa och stäng av ljudet! Inte riktigt samma sak, eller hur? Sedan gäller det också att hitta rätt musik, den som passar filmen och innehållet. – Ni får ta och titta, videon är kronologisk så den börjar med vinter och slutar med vinter men där emellan är det sommar!

Urkult 2016

En bild till inlägget måste naturligtvis väljas. Denna är från Urkult 2016 och vet ni vad, idag öppnades biljettförsäljningen till Urkult 2022! Så härligt!
Så nu får ni skynda att fynda för 1 mars går priset upp. Vadå? Visst skall ni komma på festival, den bästa i Norden.
Biljetter till Urkult – hemsida

Här kommer min fotovideo. Starta videon och knappen för helskärm finns nere i högra hörnet. Eller ännu enklare, tryck F på tangentbordet för att gå in och ur helskärmsläget.


Och här kommer filmen från CyberPhoto med tjusiga bilder från Umeå

Och till sist Jonna Jintons senaste video, den långa

6 kommentarer

 • annepauline

  Visst är det märkliga ljud som skapas av isens olika ”tillstånd”. Denna vinter har det inte legat tjock is på Mälaren men nu efter en vecka med plusgrader och regn är isen på väg att lösas upp i större och mindre flak och börja röra sig iväg när det blåser. För ett par dagar sedan lät det verkligen märkligt. Det mullrade i lite olika varianter nästan som när man hör åska på långt avstånd. Närmare stranden var det kluckar och ”suckar” och frasande ljud. Jag stod och lyssnade gott och väl en halvtimme. Inte tio timmar, det tycker jag nog är att ta i! Min mor sa att isen sjunger när den lägger sig. Har för mig det var tidigt på vintern. Det är också ett märkligt ljud. Jag trodde det var Näcken som spelade när jag var liten. Det kanske det var?

  • Per

   Isen beter sig lite olika beroende på om det är höst eller vår. På senhösten bör det vara stilla och kallt för att naturen skall ha sin gång för att bilda istäcke, på våren varmt och gärna lite blåsigt för att isen skall gå. Det lär också vara ett skådespel när isen går på våren och stora ismassor och -ytor seglar i väg. Det är väl något liknande du var vittne till. Men när isen sjunger på hösten är nog speciellt. Det är just detta isens sjungande som Jonna spelat in.

 • annepauline

  Nu har jag tittat på bilder! Så gott som varenda bild som du tagit är superfin! Av CyperPhotos bilder tycker jag ungefär hälften är fina. Andra hälften tycker jag inte alls om. Haha, där har du utlåtande av en äkta fotospecialist!

 • Wesber

  Åååå vilka vackra foton och många av platserna kände jag igen. Du skulle göra en fotobok av alla de fina bilderna tycker jag eller kanske kommer det en bok snart. Kanonfint väder här idag, man riktigt kände vårvibbarna i luften. Ha en fin helg.

  • Per

   Roligt att du gillar bilderna! Njae… någon fotobok blir det inte, även om det inte är någon dum idé. Istället har jag beställt vanliga bilder 10×15 cm till ett fotoalbum och där också skrivit in vad, var och när. De bästa från år 2021 och där finns också mera personliga bilder. Alltid bra med bilder i vanliga fotoalbum, eller som sagt i fotobok,
   Även här en fin och solig dag, någon minusgrad. Nu blir det vandring i solskenet! 🙂
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »