Allehanda

Uppsnappat

Uppsnappat i vimlet på byadagen:

”Nå, mår du som en kärring i din ålder skall må?” frågade en av byns äldre herremän när han träffade en dambekant han inte sett på länge.

Tilläggas bör att han talade dialekt och då uttalas kärring som ”tjärng” och har då, enligt min mening, en betydligt mildare klang. Kärring kan ju annars uppfattas som nedsättande men på dialekt är tjärng helt enkelt kvinna. Hur kvinnan mådde hörde jag inte men jag tror inte hon blev purken utan kunde sin dialekt.

Språket är fullt av variationer, tonlägen, tolkningar, dialektala egenheter och lär man ett nytt språk kan det ta lång tid innan man har detta på klart. Om någonsin fullt ut, trots att man formellt kan ett språk. Som barn har man betydligt lättare med att uppfatta och lära sig ett språks skiftningar.

Byns äldsta innevånare var också på plats för egen maskin. Med rullator kom vår 95-åriga nestor i byn till festen och det var verkligen glädjande. Fortfarande tar han sig sin dagliga tur längs byvägen. När han kommit uppför Storbacken vänder han och åker med god fart nedför backen hemåt. Än fläktar det kring öronen på honom.

rosa kväll
Efter regnet ikväll kom en sådan fin rosa färg över hela byn att jag blev tvungen att ta ett foto eller två. Bara en kort stund varade det men ack så varm och vacker färgton.

2 kommentarer

 • Ninna

  En så otroligt vacker bild! Och säkerligen var det ännu vackrare i verkligheten.
  Det där med dialekter är väldigt intressant, liksom språk och språkets utveckling på det stora hela taget.

  • PJ

   Himlen speglade sig i den regnvåta vägytan, därför såg vägen nästan röd ut. Du har rätt, i verkligheten var det än mera intensivt.
   Visst, språk är levande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.