Allehanda

Hidria Spacefolk

Musik, en viktig del av mitt liv. Allätare. Ikväll har jag stiftat bekantskap med ett band som jag inte tidigare hört; inte ens hört talas om och ändå är de från republiken.

Uppriktigt sagt så har jag inte speciellt många band från republiken i min låtsamling. Kan man säga så, istället för som man sade tidigare, skivsamling? Idag är det vanligt att ha musik i digitalt format, spelandes både i dator, telefon och diverse manicker. Ok, jag vet att det finns entusiaster som är vinylskivan trogen men jag har lämnat det stadiet.

Den finska musiker som finns in min skivsamling, Lp:n från den gamla, goda tiden, är Jukka Tolonen. Utöver det finns inte mycket. Hur kan det komma sig? Nu finns ett arv efter Tolonen att avlyssna: Hidria Spacefolk. Jag skall inte orda mycket om deras musik; lyssna! Musik talar för sig själv. Avgör själv! Antagligen så gillar ni dem eller så är det blää.

När jag som ung man på 70-talet studerade i Borås fick jag stifta bekantskap med finsk musik. Låter det konstig? Kanske. Jag hade ärende till ett varuhus, Tempo eller Åhléns, jag minns inte vilket och där uppträdde MA Numminen. Han med sin egna säregna sångstil och dragspelaren Pedro Hietanen som verkligen kunde hantera sitt instrument. En folksamling stod runt honom och Pedro; jag blev nyfiken. Det som imponerade var hans självsäkerhet trots hans udda stil. Bomsi, bomsi…

Något som inte imponerade var Lordi som vann Eurovision Song Contest år 2006.  Maken till smörja får man leta efter! Trots det var mången finländare omåttligt stolt. Jag vill hellre lyfta fram artister som Olavi Virta och Tapani Rautavaara.

Gott folk, jag fortsätter kvällen med att lyssna på Hidria Spacefolk via Spotify. Ni får nöja er med en konsert via tuben men inte dålig alls.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=nqAxsfxAYQo]

3 kommentarer

 • Erik Forsling

  Har helt nyligen kommit åter till Plejset i Gamla Hembygden efter någon slags kulturafton på Avesta Art/Verket. Aftonen avslutades sedvanligt med brinnande halmkonstruktioner. Här helt medvetet då, till skillnad från den mer än riksbekanta julbocken i Gävle – om du känner till den? Och med en viss sorg insåg jag att ett av mina favoritalster, från två års utställningar tillbaka, hade fyllts med halm för att förvandlas till brännoffer ute i det fria.

  Oj då, ord igen, men vad jag skulle säga var att jag bara skummat ditt inlägg som hastigast. Nu ska jag strax koncentrera mig på fortsatt lyssnande av radioteaterns uppsättning av ”Onkel Vanja”. Men jag råkade se Jukka Tolonens namn fladdra förbi. En sann gammal hjälte! Någon gång på sjuttio- eller åttiotalen såg jag honom och hans band live i Hedemora – av alla ställen.

  Han har deltagit i många konstellationer, men då var det visst Jukka Tolonen Band – med bl.a. Bill Öhrström i besättningen. Några av mina svartvita fotografier från den konserten är ganska hyfsade. Minns ännu den stolte presentatörens ord, på det lilla musikhaket: ”Direkt från sin europaturné till Hedemora – Jukka Tolonen Band”! Under en viss fas av konserten kunde bara Monica, som var med mig, och jag titta på varandra och jämföra gåshuden på våra respektive armar. Så bra var det, där och då.

  Tasavallan Presidentti var ju också gamla hjältar – med Tolonen som medlem. Och appropå Bill Öhrström, så har jag någonstans en kasettbandinspelning från radioutsändning av en inspelad livekonsert på Fasching i Stockholm. Den är nästan ”sönderspelad” – blues och boogie. Då var det Tolonen som var medlem i den andres band – Bill’s Boogie Band.

  Men nu ska jag koncentrera mig på radions Tjechov, och får studera ditt inlägg bättre sedan. Hoppas förresten att du hade nytta av radiotipset som jag skickade till dig på e-post för en tid sedan.

 • PJN

  Jodå, bocken i Gävle känner jag mer än väl till och önskar varje år att jag fick se när själva brasan startas. Bocken finns ju live på nätet. Det är nog det enda jag känner till om Gävle. Skulle bocken inte finnas så vore staden en vit fläck på min karta fram till denna helg. Svåger har nämligen varit i staden och handlat segelbåt som han seglar hem denna weekend och då gjorde jag en Google Earth-prommenad i staden för att bekanta mig främst med hamnen.

  Jag har för mig att jag också sett Tolonen live men jag är inte säker på när och var. Flera av hans skivor finns i min samling. Om Hidria Spacefolk är arvtagare till Tolonen kan diskuteras men för mig för mig är de en fortsättning på lyssnandet av Tolonen. – Ack, ja Tasavallan Presidentti, de glömde jag.

  Jodå, jag kollade länken. Där fanns ju också lite närpesdialekt. Jag förstår det mesta men det finns också ord som jag inte hajar. Revyer och sommarteater är annars mycket vanligt här i provinsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *