Allehanda

Kvällsbry

Usch, ikväll har jag slitit mitt hår, det lilla som finns att slita och mumlat fula saker i det obefintliga skägget. Tänk att det skall vara så svårt! Teknik hit och teknik dit i all dess storhet men är inte tekniken användarvänlig så är den inte mycket värd. Denna gång är det betalning via Internet som krånglat. Inget funkade, bara samma felmeddelande.

Jag skulle nämligen göra en betalning av en mindre summa penningar i kungariket och då brukar jag använda mitt konto som jag har i sagda rike. Då behöver jag inte betala de svindyra avgifter som transaktionen skulle kosta vid en vanlig betalning över gränsen.

Ikväll krånglade det dock rejält och jag kunde inte registrera mottagarkontot och namn hur jag än fyllde i uppgifterna. Dåligt med hjälp var det också och på nätet gavs inte heller mycket hjälp. Fler verkade ha problem med liknande överföringar mellan två kända banker. Problemet var att det finns olika typer av konton, hur många siffror som kontonumret innehåller, hur det skrivs, skall man skriva in clearingnummer och var.

Jag höll på en god stund och mixtrade men trots att jag är en van datoranvändare och inte brukar ge upp i förtid ville det sig inte. Till sist hittade jag något som hette överföring, tills skillnad från betalning som jag tänkt använda. Jo, där kunde jag till slut genomföra en registrering av kontonumret och så skickade jag 10 kronor som test. Kommer det fram så betalar jag resten sedan. Så nu går jag i väntans tider och hoppas att betalningen kommer fram.

Men varför skall det vara så svårt att göra en vanlig betalning i kungariket? I republiken krånglar det aldrig och jag har provat flera banker här. Jag har för mig att jag skrivit om problemet innan om jag inte minns jag fel? Varför skall det kosta en smärre förmögenhet att överföra pengar mellan euroland och kungariket? Och vad i fridens namn är det för skillnad på betalning och överföring? Någon som kan upplysa en yngling? På följande länk ventileras sakernas tillstånd men inte blev jag mycket klokare av det heller. Swedbank 360˚.

Problemen diskuterades i olika forum men något klart och tydligt svar fick jag inte. Jag känner mig som Josef K i Processen!

Är en fin gammal byrå en byråkrat?

8 kommentarer

 • lagottocattleya

  Det är som med bilar…det ska bara fungera. Samma snärj ibland här även om det inte är betalningar med olika valutor. Överföringar brukar gälla riktiga bankkonton och betalningar gäller mellan ett konto och till exempel ett postgiro eller ett bankgiro.

  • PJN

   Konstigt att det är så krångligt och problemet tycks vara störst mellan Sweedbank och Nordea. Därtill är det inte fråga om olika valutor i mitt fall utan enbart kronor mellan två svenska konton.

 • annepauline

  Jag har haft precis samma problem. Jag ska betala från kungariket till republiken och jag lovar: Det är lika omöjligt! Det slutar alltid med att jag får ta mig till ett bankkontor och betala en svindyr avgift för att få betalningen gjord. Jag orkar ju inget annat till sist, jag betalar mig ifrån eländet.
  Vilken fin byrå! Den är absolut en byråkrat!

  • PJN

   När jag betalat från mitt konto här i republiken brukar det nog fungera om man har alla bic-koder, konto och allt vad det är på plats. Samma till Tyskland, men just mellan Swedbank och Nordea verkar det som förgjort.
   Byrån fotograferade jag i ett slott i Portugal, så den är inte min, tyvärr.

 • kicki

  Jag brukar också tycka att överföringsavgiften mellan Finland och Sverige är för dyr, men det brukar gå smärtfritt i alla fall. Brukar prenumerera på en svensk inredningstidning åt dottern i julklapp och det lönar sig ändå, för tidningar är så billigare om man tar beställningen direkt från Sverige.

  • PJN

   Jo, avgifterna är dyra och jag undrar om det faktiskt är någon som sitter och manuellt handhar dessa utlandstransaktioner. Då förstår jag att det kostar en del men jag tror att det är datamaskinerna som sköter detta automatiskt och då blir det säkert en del en vacker vinster för bankerna.

  • PJN

   IBAN/SWIFT används nog men de kostar att använda till Sverige och det vill jag undvika. Sist jag använde en sådan till Sverige så blev bankavgiften större än själva summan jag betalade. Därför slutade jag med det, speciellt när det gäller småsummor. Däremot är det kostnadsfritt till eurolandet Tyskland. Sådan är min erfarenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »