Livet på landet

Byarevyn gav Ittinsnusning

I fredags var det dags att avnjuta Byarevyn i Oravais som i år fått namnet Ittinsnusning (Inte en snusning). Bäst att översätta dialekten till finsvenska för de som är utbys. För regin svarade Roland Engström som därmed inte syntes på scen vilket var en saknad för han är ju sjusärdeles rolig på scen. Nåja, det fanns andra som lyfte denna föreställning som var en av de bättre. Många fina nummer och härliga ordlekar och speciellt i andra akten fick vi använda skrattmusklerna.

Många fina rollprestationer och bäst klarade de sig om hade röstresurser så att de hördes över hela salen. Här har ungdomen lite att lära av de gamla revyrävarna, höj rösten!  Sången och musiken ej heller att förglömma där vi fick bl.a. höra sången ”Stad med snus” som travesterade Tommy Körbergs ”Stad i ljus”. Stad med snus är ingen mindre än Umeå och det kan vi hålla med om.

Jag tänker inte recensera årets revy desto närmare, den var definitivt sevärd och alla gjorde gott ifrån sig. Nu är den slut; ikväll söndag spelas den för sista gången. En sak vill jag dock nämna och det är numren till vilka företagaren och igång-sättaren Harry Backlund gett inspiration. Han är känd i socknen som industri- och affärsman som med driv och energi varit med om start av flera företag som gett mycket arbete till folk i kommunen. En optimist med stora steg som sett affärsmöjligheter där andra kammat noll. Som alltid är Ulf Johansson som klippt och skuren för att gestalta Harry. Som jag skrattade i sketchen ”Vi över 60” när Harry som pensionär gör inträde i pensionärsklubben där tanterna mest sitter och stickar medan de samtalar om sjukdomar och skvaller. Snabbt såg Harry affärsmöjligheter med stickningen och snart engagerade han tanterna för denna idé med mottot ”Mera stickning, mindre prat”. – Jag tänker, vem kommer i framtiden att ge lika mycket stoff till Byarevyn den dagen Harry inte längre finns?

Med hem följde också programbladet. Jag samlar på dylika programblad och prospekt från de olika evenemang jag besöker. En sak som irriterar mig något är att många av dessa programblad inte har årtalet angivet utan det får man skriva dit själv om man vill ha det. Om jag någon gång i framtiden tittar på årets programblad för Byarevyn, hur skall jag då veta vilket årtal Ittinsnusning spelades i Oravais Ungdomsförenings lokal? Därför ett tips, sätt ut årtalet åtminstone någonstans på programbladet!

Man skall ju också läsa det finstilta och jag citerar från första sidan på programbladet längst ned. ”Inga studier har gjorts och ingenting visar på att denna revy skulle vara skadlig på något sätt. Huvudvärk, illamående, ilska, skartt kanförekomma, men ses inte som en orsak att inte delta i revyn. Med betalat inträde frånsäger sig besökaren alla krav på eventuell ersättning” – Ordagrant citerat. Den sista meningen kan man faktiskt tolka på två sätt.

När jag sökte Byarevyn på nätet hittade jag också en annan revy med samma namn, nämligen Byarevyn i Sundsvall. Undrar om de slår årets Byarevy från Oravais? Jag har inte en snusning och jag tvivlar. I så fall skall de i Sundsvall vara mycket bra!

På tal om att samla på olika saker, som t.ex. programblad, så kom jag ikväll på ett nytt samlarobjekt, nämligen klädhängare av den gamla goda sorten. I trä och med stämpel av klädaffären eller tillverkaren av plagget. Tänk så fint med ett antal av dessa klenoder från förr i världen när ekipering var av klass och egna klädhängare hörde till en seriös affärsidkare i konfektionsbranschen.

Till sist, glöm inte att skicka ett vykort kommande vecka till denna bloggskrivare! Jag skulle bli så himla glad för ett vykort och tänk vad fint att få visa upp framsidan på kortet i ett senare blogginlägg. Hittills har jag fått ett och det gladde mig verkligen och jag hoppas på många fler. Jag väntar en vecka innan jag publicerar resultatet.


Ni kan väl glädja mig med ett vykort – Här finns den unika adressen hem till mig.

Här tar skådespelarna avsked efter fullbordat värv för kvällen.

Och här andra sidan av scen. Tyvärr lite suddig, de stod ju inte stilla eller så var det piloten som det var fel på. Kanske lite upphetsad ännu efter alla skrattanfall.

Framsidan på programbladet. Då skall ni veta vad som döljer sig där bakom. Bl.a. texten till alla sångerna!

Lite off topic men här ser ni det första exemplaret i min nya samling, en klädhängare från Ellson i Nyköping. Få se om det alls blir fler?
Något udda som du samlar på? T.ex. hårnålar, stämjärn, filtstövlar eller något annat märkvärdigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »