Allehanda

2014, ett välsignat år?

Egentligen hade jag skrivit ihop en lång litania om 2014? Jag tycker nämligen inte att år 2014 varit ett bra år. Själv har det gott ställt men när jag läser om kriget i Ukraina, kalla krigets återinträde, krigen i mellersta östern där speciellt IS gjort sig känt genom sin osedvanliga och nakna brutalitet, kidnappningen av skolflickorna i Nigeria, skolattacken i Pakistan, hur kvinnor våldtas i krig för att skapa skräck och foglighet hos befolkningen, alla flyktingar som är i rörelse eller som sitter fast i läger under bedrövliga förhållanden, för att inte tala om alla de flyktingar som drunknat i Medelhavet, ebolaepedemin i Afrika, slaveri som fortfarande finns och erkänns öppet av t.ex. IS, då blir jag inte glad. Så mycket ondska och våld det fortfarande finns. Har mänskligheten inget lärt?

Här hemma känner jag mig betryckt när jag ser högerpopulismens och smygfascismens framsteg, oviljan hos många att hjälpa flyktingar, vardagsrasismens bubbel, hat och oförstånd på sociala medier. Vad är det som sker och varför röstar folk på partier som driver främlingsfientlighet som sin största fråga och skyller alla problem på invandringen och flyktingar? Vad händer när den syndabocken är eliminerad, vem får då bära hundhuvudet? För det är alltid någon annans fel. Vi och dom. ”Dom” har olika definitioner beroende på om det är makthavare i Ryssland, högerpopulister i Europa eller islamistiska extremister men i grunden är det samma tänkesätt. Vi och dom.

2014, ett välsignat år? Nej, jag tycker inte det.

Jag kortade min klagovisa över 2014 betydligt för jag vet inte om någon orkar läsa om allt elände som jag tycker präglat år 2014.

Finns det inget som jag upplevt positivt under år 2014?

Ja, annars vore det tröstlöst. T.ex. att Malala Yousafza och Kailash Satyarthi fick Nobels fredspris, en varm och skön sommar, Urkult 2014 som än en gång levererade, min resa till Argentina och Iguazu-fallen, vedklyven som jag köpte… Inte blev det mycket om jag jämför med den långa jeremiad jag först nedtecknade. Kanske minnet mig sviker eller så förstår jag inte att uppskatta vardagens rytm och rutin, den egna hälsan, att släkt och vänner finns, mat på bordet, alla små, fina händelser som ändå bildar en kedja av trygghet och balans. Det finns mycket att glädjas åt, bara det att mörka moln samlats vid världens horisont och kastar skuggor ända in i mitt hem.

Vi får hoppas att år 2015 blir ett bättre år! Nya möjligheter, mera givande, större förståelse för de som har det svårt, hopp om att folk skall börja tänka själva och inte svälja allt som massmedia och valstinna politiker serverar, inte tro alla lögner på nätet. Nya föresatser att dagligen ge en medmänniska ett vänligt ord, en blick och en nick, att förstå. Det är de små framstegen som i slutändan skapar en bra tillvaro och tidsanda. Små framsteg som alla kan bidra med. Låt oss göra det år 2015! De små framstegen som skapar något annat, något bättre, något vi kan hoppas på.

Vi börjar året med att lyssna på Lalehs ”Vårens första dag”. En sång som ger hopp!

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=j8VdehTuZfw]

5 kommentarer

 • Erik Forsling

  Året har i alla fall börjat bra i den bemärkelsen att du har skrivit en mycket träffsäker betraktelse över det förra. 2014 har varit ett skitår. I mina ögon oavsett om man ser till det personliga, nationella eller internationella.

  En annan bra start på 2015 är Lars Lerins ”Vinter” (på SR P1) som jag just lyssnar till, men som snart är till ända.
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/479151?programid=2071

  • Erik Forsling

   ”En annan bra start på 2014 … ” ska naturligtvis vara ”En annan bra start på 2015 … ”. Och det finns mycket eljest att skriva om ditt inlägg. Men nu lyckades jag för en gångs skull vara spontan.

   • PJ

    Vi är inte ensamma om att tycka att år 2014 var ett dåligt år, även om skälen delvis kan vara olika. Läste nyss att en FB-vän skrev liknande. Jag rättar ditt lilla skrivfel.

 • kicki53

  Vi kan inte heller förbise den ekonomiska nedgången i hemlandet som inte tycks avta, utan resulterar i permittering, uppsägning och allehanda sparprogram. Det blir tungt i längden.

  • PJ

   Visst, det var bl.a. det som jag lämnade bort i min förkortade litania. Det tycks inte finnas pengar någonstans. Undrar var förmögenheterna samlas denna gång? För någon skor sig grovt på lågkonjunkturen, var så säker på det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »