Allehanda

Los Reyes Magos och en besvikelse

På gatorna drar långa processioner runt på vagnar som är rikt utsmyckade och fantasifullt uppbyggda med troner och diverse figurer. Utklädda barn finns ombord som ivrigt kastar karameller ut i folkhavet som kantar gatorna. De vise männen, eller kungarna som de också kallas, finns med i tåget. Det är fest och julfirande i Spanien.

Jag råkade ikväll titta på spansk TV  och åtminstone på ett par kanaler visar direktsändning från denna högtid som är mera viktig i Spanien än julafton. Munnen på de utskickade reportrarna går likt kulsprutor som om det vore tidernas fotbollsmatch. Därtill kom jag att läsa om denna tradition på en blogg, Ama de Casa, som jag nyligen hittat. Det visade sig vid närmare efterforskning att jul kan firas på annat sätt än vad vi är vana vid i Högan Nord.  För den som vill läsa mera om detta finns Torreservice som berättar bättre än vad jag kan. Intressant.

Det vore mycket intressant att uppleva någon av alla dessa olika processioner som drar runt i Spanien, inklusive tjurrusningen i Pamplona. Dock tror jag inte att jag skulle vara så modig, eller skall vi säga dumdristig, att jag själv skulle springa framför tjurarna. Ok, kanske bara en liten bit då och nära till någon skyddande portuppgång.

Ett av mina första minnen handlar också om karameller som kastades ut på backen och som barnen fick plocka upp så mycket de bara hann. Jag var kanske fem år och i tidningen hade mor läst om ett jippo där en bil som liknade en båt som körde omkring i byarna och sköt ut karameller med en kanon. Finklädda gick vi till bybutiken där denna märkliga händelse skulle gå av stapeln. Förväntningarna var stora att få plocka upp så mycket karameller som man bara kunde. Även farkosten var något som väckte nyfikenhet hos en liten gosse.

Döm om min besvikelse när vi kom fram och vi kunde konstatera att den mystiska bilen redan varit på plats och skjutit alla karamellerna. En besvikelse som jag minns än idag och kanske format min personlighet att inte tro allt vad man får höra.

Handelsman var snäll och jag fick några karameller av honom men det var kanske den konstiga bilen som lockat mest. En bil som såg ut som en båt och hade en kanon som sköt ut karameller. Någon annan som minns denna händelse?

Men vad var denna bil mot den stora händelse som just ikväll utspelas i Spaniens städer? Barn intervjuas och de deltar med liv och lusta. Och karamellerna vägs i ton.

Färggrannt och stor folkfest i Madrid. Ursäkta bildkvalitén men jag fotade direkt från TV-rutan.
Där gick också några typer, liknande ett nutida Österbottens Regemente, i ställning.

2 kommentarer

 • Ama de casa

  Det var parader även här i Torrevieja igår. Vi har varit och kollat några gånger, men igår gick vi inte ned. Dom har parader både nu och då här. Mest i påsktider, men man kan stöta på en parad när man minst anar det 🙂

  Nån båt med kanon minns jag inte. Däremot kastade dom ut guldpengar (chokladgodis) när det var barnens dags tåg i Skellefteå. Då låg vi ungar och slogs med pensionärerna på gatorna 😀

  • Chorizo

   Jo, jag har förstått att den finns många tillfällen för parader och processioner, inte minst de religiösa, i Spanien. Någon gång skall jag nog uppleva en sådan också.

   Oj, gick det så vilt till i Skellefteå att ni slogs med pensionärerna? Det hade också varit något att se. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.