Funderingar

Värmen och kölden är tillbaka

Igår var det första dagen detta år som jag inte haft i gång luftvärmepumpen dagtid. Solen sken vackert och varmt var det i solboet. Annars eldar jag i spiseln på kvällen och startar luftvärmepumpen sent på kvällen eller tidigt på morgonen, beroende på väderleken och köldens närvaro. Vanligtvis har jag i gång pumpen dagtid när det är vinter men idag blev det lite annorlunda. Det tackar vi för. Våren är på kommande! Det kan man också se på solens uppgång: idag gick den upp vid Abbos, vid juletid till höger om bönehuset Betel. Jag skulle tro att det är närmare 90 graders vinkel däremellan.

Luftvärmepumpen var en av de bättre investeringarna jag har gjort, till en rimlig kostnad, och det kan nu betala sig ytterligare när el- och bränslepriser rakar i höjden. Sister Jane och svåger satsade på bergvärme som blev färdigt installerat i fredags och den är ännu effektivare, om än med betydligt högre ingångskostnad. Invigning igår kväll tillsammans med hemlagad, välsmakande pizza.

Jag tankade igår bilen full och priset var 2,30 e/l. Jättehögt! Kan det bli högre? Ja, det kan det!

Vi ser nu de första verkningarna i samhället på grund av kriget i Ukraina. Ökade energipriser och förmodligen högre levnadskostnader. Detta är dock småpotatis jämfört med de umbärande som Ukrainas folk får utstå på grund av Putinregimens imperialism, aggression och vanföreställningar. Ett orättfärdigt och grymt krig som måste bemötas på något sätt och sanktionerna är ett sätt. Kriget i Ukraina visar också att Ryssland och dess regim inte går att lita på, något som också gör att Finland bör se om sitt hus medan tid och möjligheter finns. Kalla kriget står åter för dörren. Vi får hoppas att våra politiker tar de rätta besluten!

Oxkangar

Igår blev vinterns skogsarbete klart, hurra! Det visar att också med små lämpor kan man uträtta mycket. Jag, min motorsåg, yxa och pulka. Och motion fick jag.
Fler vindfällen finns i närheten men frågan är hur långt jag med pulka jag kan dra hem den färdigkluvna veden.
Ett riktigt fint vårvinterväder var det igår och medan jag satt på huggkubben och vilade mig mellan varven kunde jag njuta av fågelsång, doften av skog och lugnet. Man blir harmonisk av skogen!

2 kommentarer

 • annepauline

  Det våras även här. Ungefär 10 plusgrader idag, kändes riktigt behagligt.
  Bränslepriserna är inte behagliga, diesel kostar ca 24:47 kr per liter och bensin ca 20:40 kr per liter.
  Som du säger, dyrare lär det bli. En hel del Ukraina flyktingar har anlänt. Många har ju släkt här som de får bo hos men tillfälliga bostäder håller man på att ställa i ordning. Vilket elände det där krigandet blev och inte tar det slut.
  Inte vet man vad eller vem man ska tro på längre, propaganda, propaganda. Kanske man ska tro på Trumpen som envist påstår att det här kriget hade aldrig blivit av om han fortsatt varit president. Haha på den!

  I övrigt fick jag tag på årets första Fazer memma idag! Mmmm…memma!

  • Per

   Aj, aj memma hör inte hemma hos mig men jag förstår att det räknas som en delikatess hos vissa. Jag väljer dock bort memma och lutfisk.

   Jo, det gäller att veta vad man läser, ser och hör. Att alltid ställa sig frågan är detta rimligt, rätt och sant. Putin och Trumpen är två lika stora lögnare, samma skrot och korn. Kanske Trumpen menade att han gått med på Putins idé att dela upp världen och framför allt Europa i mitt och ditt och därmed undvikit ett krig. Allt är möjligt med den mannen.

   Höjda priser, framför allt bränslepriset, men de har det inte heller lätt i Ryssland. Jag läste nyss en artikel från BBC (som jag litar på) där till exempel datorer gått med dubbla priset innan de sålde slut. Vi får se hur länge Ryssland kan hålla ut under sanktionerna. Det kommer att märkas för vanligt folk och vad händer då?

   https://www.bbc.com/news/world-europe-60647543

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »