Allehanda

Radio Vegas musik, mest skrål och skrän?

I provinshuvudstadens ledande svenskspråkiga dagstidning Vasabladet förekommer i insändarspalten nu som då kritik mot musikvalet i Radio Vega, vår svenska radiokanal i republiken med regionala versioner. Ibland är musiken för gammalmodig, ibland är den för modern. Visor och dansbandsmusik mot hip-hop och nymodigheter.

Som allätare av musik har jag inte några större svårigheter att lyssna på Radio Vegas musikutbud. Mina begränsningar i musikval är hårdrockens avarter som death metal och liknande. Fast det blir man ju inte överhopad med i Vega. Däremot spelas en del dansbandsmusiken som inte heller faller mig helt på läppen, den är för likriktad. Jag tycker att den typen av musik är lite småtråkig även om det finns undantag.

Vegas målgrupp är 35+ och därför borde musikvalet skilja sig från X3M som är den finlandssvenska kanalen för ungdomar. Och visst är det skillnad. Men också den kanalens musik kan jag lyssna till även om jag tycker att snacket mellan låtarna ibland har en del övrigt att önska.

En insändare ville ha mera musik i stil med vad som spelas i önskeprogrammet ”Firarsvängen”. Musik för äldre kallas det. Där får jag komma med invändning. Det är lyssnarna som väljer den musiken men maken till enformigt musikval får man leta efter. Ofta är det samma musik som spelas, samma låtar, år ut och år in. Dock brukar jag inte stänga av programmet för ibland dyker det upp någon rolig lyssnare som skall skicka gratulationer till någon släkting eller vän och då kan det trassla till sig med omständiga förklaringar.

Jag får väl räkna mig till de äldre i lyssnarskaran men det betyder inte att jag struntar i ny musik. T.ex. kom i dagarna Laleh ut med sin senaste singel: ”Bara få va mig själv”. Så bra! Även Sofia Jannok har nyligen kommit ut med ett nytt album: ”ORDA – This is my land”. https://open.spotify.com/album/6KUK66UaZyZoActJImf56J Eller Silvana Imams senaste: ”Naturkraft”. https://open.spotify.com/album/1WUagXFvCh1pnAj9hJSFnp – Nej, jag har inte stannat i utvecklandet av min musiksmak. Jag kan lyssna både på hipp-hipp-hopp-hopp och på folkmusik. – Finns det överhuvudtaget ”Musik för äldre”? Är inte musiksmaken högst individuell? Kan man gilla både Billie Holiday och Peg Parnevik?

Överlag har Vega ett rätt bra musikval. Musikprogram som jag regelbundet lyssnar på är Café Continental som spelar världsmusik och Kaffekvarnen som spelar äldre musik, tidig 60-talsmusik och äldre. Också Vega Folk lyssnar jag på även om senaste programmet körde med en hel timme med musik av Timo Alakotila. Visst, vacker musik men det blev lite för mycket piano.

Nej, jag håller inte med om att Radio Vega mest spelar skrål och skrän och jag tycker inte heller att Firarsvängens musikval borde dominera musikutbudet i Vega. Som tur är finns det en knapp för att stänga av radion om inte musiken faller en i smaken. Bäst är det när det är blandad kompott. Och för den som har Spotify finns det listor som är specialiserade. Vill man bara lyssna på dansbandsmusik så varsågod! Vill man lyssna på världsmusik finns det sådant också. Eller min lista för 2016: https://open.spotify.com/user/buuweezee/playlist/7qjJQ3AMFRtn8f5QpZxkPf

Vilken är er musiksmak? Något specialintresse? Och lyssnar ni äldre till ny, modern musik och tvärtom, ni yngre, lyssnar ni på äldre musik?

[youtube=https://youtu.be/tzln6GO4yHY]

0 kommentarer

 • Wesber

  Jag är inte så speciellt förtjust i dansbandsmusik heller annars lyssnar jag på det mesta. Min absoluta favorit är Avicii, synd att han ska sluta vid så unga år. Lalehs texter är väldigt fina däremot gör hennes röst ont i mina öron, jag måste sänka volymen när hon sjunger.

  • PJ

   Oj, gör Lalehs röst ont i öronen? Nå, det finns ju också volymkontrollen som kan justeras. Smaken är olika. Avicii har flera fina bitar. Den jag gillar mest är Hey Brother. Brukar du alls lyssna på Radio Vega via nätet? Nyheter, musikprogram…

   • Wesber

    Jodå, jag lyssnar ganska ofta på Radio Vega via nätet, det är hemlandstoner. Jag tycker om deras musikval och snacket däremellan är trevligt att lyssna på. Även ” guben” tycker om att lyssna på kanalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »