Allehanda

Es tut mir leid – KlageLidl

Gårdagen började med *Det stora språnget, för Brunte vill säga, inte för mig. Snön på uthustaket hade nämligen i det nollgradiga vädret under natten rasat ned och förorsakade en snöhög framför porten där Brunte smyger ut varje vardagsmorgon. På morgonsidan hade snön blivit hård och packad varför den inte var helt lätt att skotta bort när den uppdagades klockan sex på morgonen.

Jag fick bort det värsta men kvar låg ändå ändå rejält med snö i färdvägen ut från Bruntes stall. Jag beslöt mig för att göra en körning ut. Gasen trycktes i botten och fram tog Brunte ett skutt med slirande däck och motorvarv på högsta nivå. Brunte rusade åstad som en galning och lyckades med viss möda pressa sig genom snövallen.  – Jag kom i tid till gårdagens värv i Saltgruvan vill jag upplysa de som undrar.

Från det ena till det andra: igår besöktes en ny köplada i provinshuvudstaden. Den tyska kedjan med billiga produkter har nämligen öppnat en till, mera lättillgänglig,  lada i staden. Med förväntan stegade jag in i köpladan utrustad med vagn som skulle fyllas till brädden med tysk korv, bröd, öl och läckerheter av diverse slag. Snabbt insåg jag att jag skulle bli utan det tyska inslaget i min meny kommande vecka. Visst fanns där billiga varor men sortimentet var begränsat till mestadels okända finska och europeiska märken och frukt- och grönsaksavdelningen utgjorde en sorglig syn, van som jag är vid min ordinarie köpladas digra utbud.

Brödavdelningen hade självplock av nybakade bullar och limpor, något som jag uppskattade, dock saknade jag det grova bröd  av tyskt ursprung som jag brukade köpa i Malmö den tid jag bodde där. Av den billiga öl som Stora Yxan rekommenderade inköptes en 33 cl burk för det facila priset av 95 cent som prov. Tumme ned, enligt min smak.

Om jag kommer att bli stamkund på detta ställe är höljt i dunkel.  Något som gjorde mig ytterst tveksam är att all skyltning är gjord enbart på finska och är inte tvåspråkig som är god kutym i  Pampas sedan lång tid tillbaka. Inte ett svenskt ord i hela ladan vad jag kunde se.

Inte heller kassafröken gjorde minsta ansats att svara på svenska trots att jag sade ett högt och tydligt ”Hejsan” när våra  blickar möttes. – Es tut mir leid, aber ich hatte besseres erwartet. Sprichst du meine Sprache, siehst du mein Gesicht? Ich denke das machst du einfach nicht.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NS-_gXQ1BEE]

 

*När jag ändå är igång med min klagovisa kan jag påminna om Det stora språnget som en gång i tiden etablerades i Kina och som kostade miljoner och åter miljoner människoliv. Förhoppningsvis kommer inte Det stora språnget som är på gång i republiken att skörda människoliv men vad det kommer att kosta i slutändan ifråga om närdemokrati och glesbygdens väl och ve är det ingen som vet, för att inte tala om pengar. Jag avser den beramade kommunreformen som politrukerna i huvudstaden propagerar så varmt för. Ursäkta, jag kunde inte låta bli att dra paralleller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »