Allehanda

En måltid

När jag igår besökte skärgårdsmarknaden fick jag med mig hem en påse strömming. Min kusin som är fiskare hade försäljning ur en stor behållare på bilsläpet och åtgång verkade det vara. Först var jag tveksam att ta med strömming hem eftersom jag inte tidigare stekt strömming men med goda råd på vägen och med lite snålvatten i mungiporna så följde till sist 23 strömmingar med i bagaget. Jag tycker nämligen om strömming i dess olika varianter: saltad, stekt, rökt, som rullader. Surströmming har jag också provat men är ännu inte den av mig mest uppskattade.  Kanske i rätt sällskap och under rätta förhållanden.

Strömmingen är en god och lättlagad fisk. Rensningen gick på några sekunder per fisk och att steka tog inte heller lång stund. Jag vände strömmingen i mjöl, vitpeppar och salt och stekte några minuter på varje sida. Det blev jättegott och tillsammans med blomkål och oliver så blev det en riktigt mättande söndagsmiddag. Kusin berättade att han i sommar håvat in över 40 ton strömming men det mesta går till djurfoder. Det är synd med tanke på hur många munnar det skulle mätta i svältdrabbade länder.

Förresten, hur länge kan mjöl hålla sig innan det blir otjänligt? Tydligen ganska länge för när ätit och sovit en tupplur så städade jag bort och upptäckte då att mjölpåsens bäst-före-datum var 5 april 2004. Tydligen använder jag inte speciell mycket mjöl till såser och sådant för påsen har stått i skåpet alla dessa år och såg inte det minsta dåligt ut, gav inte heller någon konstig bismak. Överlever gör jag nog även denna gång.

Oliverna inköptes idag på gågatan i provinshuvudstaden där ett antal utländska försäljare hade sina stånd med mat och delikatesser av olika slag. Det var mest franska och italienska produkter. Sister Jane köpte en påse spanska churros och visst var de goda men kalorimängden torde vara i överkant på dessa godsaker. Flera stånd med kakor, kex, bakverk och godsaker fanns också men jag är inte någon stor konsument av dessa livsmedel. Nej, istället blev det ett fat med stekt strömming som fick mina smaklökar att jubla. Jag tror att det blir fler måltider med strömming under semestern, stekt, som böckling eller kanske jag skulle våga mig på att göra strömmingsrullader. De är också jättegoda.

010mod
Här inhandlades oliver som fanns i en mängd blandningar och varianter.
013mod
Lite sugen på italienska korvar var jag också men med tanke på att kylskåpet för tillfället är välfyllt så avstod jag. Jag kastar nästan ingen mat alls och då gäller det att handla med förstånd.

16 kommentarer

 • Ninna

  Haha! Ännu ett bevis på att vetemjöl inte är ett livsmedel. Det är ju dött. 😀
  Men strömming är gott!
  Men strömming som går till djurfoder! Jo jag vet att det är så. Och ibland köper man kyckling som smakar fisk. DET är inte gott, däremot!

  • PJN

   Jag är nog ingen stor konsument av vetemjöl eftersom påsen räckte i över 9 år. Men jag blir kanske tvungen att köpa en till om jag nu skall börja steka strömming titt som tätt. Eller borde jag köpa en röklåda och röka strömmingen?
   Det lät inte bra, kyckling som smakar fisk.
   Jag minns en gång när jag som liten gosse åt en smörgås som smakade bensin. Det var nog ännu värre. 😉

   • Ninna

    Nä det blir nog till att köpa ny påse. Låter inte bra alls att äta nåt så gammalt. Men det som inte var bra, om det nu var nåt, kanske försvann med stekningen?

    Ättiksströmming är gott. Nystekt strömming, lagt i i lag med ättika och lök och kryddor.
    Fast sånt gör jag aldrig. Blir inte av när man bor själv.

 • Ninna

  Ja den är både god och nyttig. Länge sedan jag åt förresten! Blir mest vegetariskt, eller kyckling eller nåt med ägg, verkar det som.

  • PJN

   Ägg har jag också ökat min konsumtion av sedan jag försökt gå över till en mindre kaloririk föda. Potatis och bröd är det svårast att undvika. Du skall nog äta så att du inte tynar bort!

 • syster yster d.y.

  Bästa bror, du får nog lov att inhandla en påse mjöl eller alternativt så kan du få lite av mej. Det kan finnas en del kryp i gammalt mjöl men dom dog nog då du stekte fisken. Fisk är gott och nyttigt i alla former.

  • PJN

   Kryp? Jag såg då ingenting som rörde sig så det var nog lugnt. Nu har jag intet mjöl så skall det blir mera stekt strömming så då får jag inhandla en ny påse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »