Allehanda

På verandan

Jag har inte varit speciellt flitig gäst i min sommarstuga denna sommar. Vädret, mycket arbete och massor med mygg har gjort att jag inte haft möjlighet att fullt ut njuta av mitt eget lilla paradis. Jag har inte ens tagit ett första dopp i böljan den blå.

Idag beslöt jag mig dock för att städa litet och stilla mig en stund på verandan efter utfört jobb. Jag sopade taket, rensade stuprännan och spolade densamma.  Tunnorna tvättades invändigt med tallsåpa och nu är de ställda i position för att ta emot regnvatten. Allt för att få rent och fint vatten till bastun som jag fantiserar om att använda på min semester.

Stigarna kring stugan räfsades och gammalt löv och kvistar blev till utfyllnad bakom sten och hålster.

Jag satt en stund på verandan och avnjöt påskmust och grisar. I brist på rödlemonad fick det bli påskmust, en dryck besläktad med Coca Cola, men dock utan frätande inverkan på mina tänder.

Jag satt och funderade på livet, slog ihjäl en och annan mygg, spanade ut över fjärden; inte en själ så långt ögat kunde nå.

På bryggan
De första kantarellerna visar sina späda nosar

8 kommentarer

 • Erik Forsling

  Du verkar ha fått en hel del uträttat, men du beskrev det – som undertecknad uppfattade det – i ett makligt och harmoniskt tempo. Ett semestertempo. Och om detta är vad du gillar att göra, och inte bara måste göra, då gratulerar jag dig till en dag som verkar ha varit harmonisk. Vad sedan rödlemonad är för en mystisk dryck, det får du berätta vid tillfälle.

  Är kass på att plocka svamp, om jag inte är på utfärder med min gamle kamrat Lars-Erik i hedemorabygderna, men hörde idag på radion att, p.g.a. det blöta vädret har sommarkantarellerna även här i sydväst börjat visa sig redan nu! Höstkantareller, trattkantareller, tycker jag dock mycket om, och de varar ju t.o.m. tillräckligt länge ute i naturen för att ta fighten med frosten. Gissar du känner dem, men, … har du prövat att torka dem och mala dem i mortel till underbar matkrydda?

  Själv sitter jag i mitt skrubbkontor i Plejset i Gamla hembygden, och har någon slags semester. Någon brygga har jag inte att ståta med, men Dalälven flyter mäktig utanför mitt fönster. Strax bortom är den reglerad av rejäla dammluckor, strax innan man kommer till det som en gång var Avesta Jernverk AB:s ”Norra verken”. Idag kallas det ”Koppardalen”, efter det sextonhundratala kopparbruket, anlagt på samma plats, och är kommunägt – med en mängd företag inrymda i de gamla industrilokalerna.

  Något som definitivt är värt att besöka är konstmuséet i gamla hyttan. Avesta Art kan jag batra rekommendera till alla. http://www.verket.se/index.php?s=6&l=swe

  • Don PJ

   I makligt tempo men semester har jag inte ännu. En hel vecka full med jobb väntar innan jag kan pusta ut.

   Jo rödlemonad är röd läsk med hallonsmak. Den var standarddrycken innan Coca Cola och en uppsjö andra märken erövrade marknaden. Rödlemonad och gris hörde sommaren till när jag var barn. Drycken kan ses i videon från mitt inlägg den 1 juli. Hallonsoda är kanske ett vanligare ord i kungariket.

   Avesta Art ser ut att vara en spännande plats. Inte alls ovanligt att gamla industribyggnader används på detta sätt. Själv skall på min semester besöka en nedlagd såg på Norrbyskär och se vad som finns kvar av det som en gång var Europas största sågverk. En hall där har bevarats som museum för området.

 • Maclindhe

  En kommentar som är kortare än inlägget; livets höjdpunkter kommer när man minst anar det. Förhoppningsvis hinner man upp-fatta/skatta dem också ! 😉

  • Don PJ

   Jag ser att de är i pluralis och gott är det. Ibland borde man nog sätta sig ned och summera de som varit.Livet har kanske inte varit så pjåkigt ändå.

 • lagottocattleya

  Livet har varit helt OK – ja mycket bra egentligen – för min del. Jag har bara problem med att vara stilla och eftertänksam och hinna uppskatta det tillräckligt. Allting går så fort och känslan av att inte kunna styra lite mer är överhängande. Önskar att jag kunde skaffa mig en sådan där dag du skriver om, med lugn och ro. En veranda. En brygga (myggor kan jag vara utan) och inte en själ så långt ögat når. Ensamhet är skönt. Jag tillhör den stora grupp som har för lite av den. Men jag jobbar på det…

  • Don PJ

   Jag vet inte om vi talar om samma sak men kanske poängen med en ”stilla dag” är att inte kunna styra. Att bara vara, utan klocka och alla måsten, kanske t.o.m. utan uppkoppling via olika kanaler. Jag har för mig att jag varit inne på liknande tankgångar innan.

   Hur som helst så tror också jag att alla är i behov av ”stilla dagar” med jämna mellanrum. Men i dagens jäktade tillvaro är det nästan så att man måste planera in dem. Tyvärr. Kanske är det detta som du menar med att inte kunna styra?

 • lagottocattleya

  Jo, det är nog så jag menar – att det inte går att vila i vardagen. Den rusar och vi är mer eller mindre tvungna att hänga med. Det är svårt att planera in en stilla dag. Den kunde kanske ha behövts vid ett annat, och bättre, tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »