Allehanda

Medicin mot däst mage

Vad gör man när man är övermätt, när trycket stiger i halsen, när man helst vill spugla (eller spy som det heter på finsvenska).  Hur fint är det förresten?

Föregående inlägg behandlade en hungrandes oas i Ebbas stad. Detta inlägg handlar om hur jag botade min övermättnad en dag i oktober anno 2011. Missförstå mig rätt; jag vidhåller fortfarande att Korv-Görans kebab med ris är något av det bästa som finns. Problemet var att jag inte var tillräckligt hungrig. I kistan fanns nämligen redan en bamse-smörgås beståendes av Andreas Knips *GI-semlor med riklig fyllning. Detta kan man inte lasta det populära gatuköket för.

Dock fanns det botemedel mot denna åkomma hemma i skåpet. Där stod nämligen en flaska Fernet Branca. Jag blandade en femtedel Fernet med Coca-cola samt massor av is. Drycken inmundigades andaktsfullt och jag slöt ögonen en kort stund. Och si, det verkade. Jag lättade både till kropp och till själ. Kanske det räckt bara med en matsked också?

Vad lära vi av detta? Jo, ha alltid en flaska Fernet Branca hemma i skåpet; man vet aldrig när man behöver den medicinen. Hur den fungerar mot influensa vet jag inte men det återstå att testa.

* de bästa bullarna enligt min åsikt.

Så här såg kebabtallriken ut

 

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ett gammalt inlägg det här, men jag uppmärksammade det i högermarginalen nyss, just därför att jag nu känner mig mycket däst. Tänkte att du kanske hade någon bra idé, men ikväll hjälpte det inte. Har bara billiga bärs från Lidl, och dem blir man bara mer däst av. Men att jag skickar en kommentar beror på att jag omedelbart kom att tänka på Cornelis Wreeswijk, och ett par strofer av honom!

  / _ _ _ /
  Och damerna ska ha Beaujolais som inte finns på listan
  och herrarna Fernet Branca som är så bra för kistan.
  / _ _ _ /

  Hittade också en länk, för den händelse du vill plocka fram din musikaliska ådra:
  http://musik.lali.se/vreeswijk/?song=48

  Det ena genererar visst det andra. Nu började de tala om alkohol om alkohol på kvällsreprisen av Godmorgon Världen (SR P1 – såklart).

  • PJ

   Där ser du, Cornelis han visste vad han sjöng om. 🙂
   Det där med halv böj vet jag vad det är men vilken sort var det nu? Kan det ha varit Explorer?

 • Erik Forsling

  Nä, det handlar om en butelj (kvarting?) Renat, tänkte jag pekpinnemässigt korrigera, för det tror jag mig ha hört C.W. säga på någon liveinspelning. Men jag blev osäker, och det verkar kunna röra sig om båda. Ett wikipediainlägg säger Explorer, andra säger Renat – som f.ö. har Systembolagets artikelnummer 1 – ett tredje alternativ är båda. För såväl Renat som Explorer var storsäljare på den tiden, och huvudsaken var nog att expediten vid disken bara behövde göra ”en halv böj” för att nå något av märkena därunder.

  Tänkte absolut inte skicka en länk också denna gång, men det blev så oklart att du får läsa själv, om du ids. Kanske inte direkt superviktigt, snarare då gnuttan allmänbildande. Detta är googleträffen på ”en halv böj” – utan citattecken:
  https://www.google.se/search?q=en+halv+b%C3%B6j&oq=en+halv+b%C3%B6j&aqs=chrome..69i57j0l5.3987j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8

  • PJ

   Nå, då så. Någon av storsäljarna måste det ha varit. Man kan undra vilken som idag är storsäljare i de svenska glasbutikerna? Idag finns väl inga diskar kvar av den gamla typen, kan jag tro?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »