-
Sommartrall
”Sommaren är kort, det mesta regnar bort”, sjöng Tomas. Hittills har sommaren varit sval. Fint att inte svetten rinner som ett störtregn på fönsterglas (får man hoppas) när jag skall jobba ytterligare tre hela veckor till innan det vankas ledighet. Men sedan får det bli varmt och då får det ånga på av bara den. Chansen är större att det blir fint väder då när det varit så mediokert väder i juni. Tomas i all ära med sin våta sommarvisa men det är framför allt två andra låtar som jag förknippar med sommaren. Trots att jag bor i skärgården så långt borta från storstan jag kan komma så är det…
-
Sommarmässling
Idag såg det ut som om jag fått mässling på ena handen, den vänstra. Röda prickar både här och där, mest kring tummen och pekfingret. Tätt, tätt och rött. Därtill kände jag mig trött och hängig, som om det rann sirap i ådrorna. Eller var det honung, för det blandar jag i mitt te som jag dricker morgon och kväll. Mestadels grönt te vill jag upplysa om. Som liten gosse hade jag säkert de flesta av de barnsjukdomar som brukar hemsöka en ny människa i vardande. Då hade jag feber och frossa, det minns jag tydligt. Som vuxen är det sällan och aldrig som jag har feber trots att även…
-
Joan Baez
Jag tittade ikväll på TV-programmet om sångerskan Joan Baez på Kunskapskanalen. Hon är utan tvekan en stor artist som hållit i över 50 år med många fina sånger. Hennes engagemang i fredsrörelsen i USA och medborgarrättsrörelsen har betytt mycket för henne och man kan inte annat än beundra henne för hennes livslånga och envisa arbete med ickevåldmetoder som främsta verktyg. Man må tycka vad man vill om hennes politiska åsikter men hon har ett äkta intresse för det hon tror på och hon har inte blivit diva som många andra kända artister. Programmet kan ses i repris den 27 juni. En sång som hon sjöng och som jag tycker är…
-
Underlig jul
Fridens Liljor med eder … var det någon som brukade hälsa. Vem minns jag inte men det är väl en passlig hälsning i midsommartid. Några blomster placerade jag inte under kudden igår natt när jag gick och lade mig, varken liljor eller annat vackert. En vas med syrener fanns dock på köksbordet, väldoftande och klädsamma. Midsommarfirandet blev stillsamt med middag hos sister Jane & Comp. Grillat stod på bordet, både kött och en gudomligt välsmakande lax. Kvällen i övrigt tillbringades till en del bakom ratten men lite chaufförsbestyr. Det var riktigt vackert att köra hem sent på kvällen och se alla färger som den lågtstående solen förstärkte. Fälten lyste intensivt…
-
Heikki 14 15
…så heter gumsen som jag blivit bekant med i hagen vid sidan av min stuga. Jag talade igår kväll med min granne fåraherden och han berättade om de två baggar som för närvarande har varsitt eget litet harem. Den ena heter Ulf och den andra heter Heikki med ID-nummer 14 15 i båda öronen. Det är Heikki som huserar i hagen vid min stuga. Först var både han och tackorma skygga och rädda för min person men när jag började bjuda på gräs blev det annan ton skällan. Heikki har förresten en skälla (bjällra) runt halsen så det hörs bra var han är någonstans i hagen. Grannen menade att Heikki…
-
Tankar bland stenar
Ikväll hade inte myggen en chans. Vinden friskade nämligen i och genast blev det flygförbud för dessa flygfän. Tur var det för tillsammans med en kusin gjordes lite arbete på byns begravningsplats och där brukar det förekomma mygg i mängd. Gravstenen på morfars och mormors grav hade börjat luta betänkligt och behövde en justering till vattrat läge. Med spade, spett och jorddunkare (bättre namn på detta verktyg har jag inte) fick vi ganska snart stenen i representabelt skick inför midsommaren. Vi tittade lite på gravarna och kunde konstatera att det redan gått 12 år sedan min kusins far gick bort. Min egen far dog för över 30 år sedan medan…
-
La Ciudad II – ¡Hasta Luego Barcelona!
Lördagen var sista dagen vi gick på kurs. Vi började så smått komma in i svängen med att uppfatta vad vår lärarinna Marián pratade om trots att hon, som alla spanjorer, var flink i ordvändningarna. Ibland låter de som kulsprutor när de ohejdat får fart på pratet. Vi gjorde små framsteg och t.ex. en av damerna lärde sig att det är bättre att äta fisk än fiskare. Kan jag tro. Vi var nu vana att åka Metro till skolan och redan på ett par dagar hade vi lärt oss att hitta ganska bra runt om i staden. Metron är guld värd i sammanhanget: snabb, billig och man visste vart man…
-
La Ciudad – I
Spanska ord behöver inte vara svåra, det visar tidigare rubriker jag skrivit. Men ordet ciudad torde dock tarva en förklaring. La Ciudad betyder staden, och i detta fall avser jag Barcelona. Varför skall man besöka Barcelona? Jo, därför att Barcelona är en av de mest besökta turiststäderna i Europa och därför måste det finnas ett och annat att se och uppleva där. Men låt oss se vad som jag upplevde i Barcelona, mina hågkomster. Jo, först av allt som egentligen kom på slutet: jag har gjort min första ”puss-på-kinden-hälsning”. Det är ju vanligt söderöver att man hälsar på detta sätt. När lärarinnan Maria tog avsked av oss på lördagseftermiddagen gjorde…
-
El Curso
En av anledningarna till att vi gjorde resan var för att gå på kurs i spanska. Vår egen lärarinna på vinterns kvällskurs hade ordnat kontakt med Kielikoulu Barcelona, en kursverksamhet med finländsk anknytning genom Hannu Arvio. Lektionerna hölls sedan på Club Escandinavo de Barcelona. – Hannu mötte oss och vinkande också av oss på Barcelonas stora flygplats, El Prat. Det var naturligtvis spännande att prova på denna forma av språkundervisning, något som det finns gott om runt om i världen. Det är inte alls ovanligt att man, under kortare eller längre tid, kan läsa ett språk på ort och ställe. En av damerna i vår grupp hade redan provat detta…
-
El Grupo
De senaste åren har jag mest åkt ensam på resa. Än hit, än dit. Mest i sydväst och väst. Men denna gång blev det i grupp, El Grupo, som det heter på spanska, med bestämd artikel och allt. Vi var 10 personer av blandad sort. Alla var vi myndiga, kvinnorna i knapp majoritet och alla bosatta inom samma kommun. Vi hade med andra ord inga problem att förstå varandras tungomål förutom ibland när vi talade spanska. Förstå mig rätt, även en nybörjare kan fixa till ordvändningar som kurskamraterna inte kände till från tidigare. Då fick den ordfagra ett Bueno! som belöning av lärarinnan. Gröngölingar var vi inte men ändå rätt…