Allehanda

Skärgårdsmarknad

Till sommarens traditioner hör ett besök på Österö skärgårdsmarknad. Vädret var skapligt och många besökare hade i lördags letat sig ut till denna by i Maxmo skärgård vid vägs ända. Ett flertal försäljare var på plats och inne i huset slevades även detta år laxsoppa upp till hungriga besökare. Ute bjöd en av skärgårdens söner på sång och musik allt medan folk strövade omkring mellan stånden eller gjorde en sväng in till fiskemuseet.

En kvinna sålde thailändska vårrullar. Det fick bli sådana i år istället för soppan. Jag frågade varifrån hon kom och menade då vilken kommun i landskapet. Det visade sig att hon sommartid bor i en av de närbelägna skärgårdsbyarna och vintertid i Thailand. Hon pratade bra svenska vilket föranledde mig att fråga hur det kom sig. Jo, hon hade gått en kortare kurs men bor man här på somrarna måste man lära sig språket, svarade hon. På somrarna svenska, på vintrarna engelska eller thai. Hon var alltså thailändska och hur hon hamnat här frågade jag inte. Lite band på min nyfikenhet fick jag lägga men i dagens globala läge är inget omöjligt.

Bärplockare från Thailand söker sin utkomst i de norrländska skogarna, företagare från republiken öppnar eget i Thailand och har man det gott ställt kan man som pensionär bo snart sagt var som helst i världen. Spanien, Thailand, Portugal eller något annat land med mera behagliga temperaturer under den mörka årstiden. Folk reser och far och många ungdomar vistas kortare eller lägre tid utomlands för studier eller bara för att uppleva och samla erfarenhet.

En kusin sålde fisk och min granne fåraherden sålde produkter från sin fårfarm. En moster sålde bakverk och hon hade inga problem med att bli av med sina alster. Själv sålde jag ingenting men med lite kreativitet borde man hitta på något passligt att sälja på dylika lokala marknader. Någon liten idé har jag men intresset är väl inte det rätta. Bättre då att ströva omkring och snacka med folk.

I Fiskemuseet finns en hel del av skärgårdens tarvting när det gäller fiske, båtar, båtmotorer och fångstredskap. Framför allt samlas gubbarna kring en renoverad Wikströms motor för att berätta om denna motor, båtar i allmänhet och gångna tiders händelser på havet och i samband med fiske. Alltid lika intressant att låna ett öra till dessa diskussioner. Egentligen borde det antecknas vad de berättar, både det om vardagen på sjön och om det humoristiska. Ett och annat garv hördes.

Österö marknad1
Detta är nog så långt från New York man kan komma, mattan till trots. Skärgårdsmarknad på Österö.
Österö marknad2
Stickade koftor till försäljning. Kan behövas denna kylslagna sommar.
Österö fiskemuseum
En bill. Något annat än en bill i New York. Ett av näten verkar en av mina mostrar ha skänkt.
Österö marknad3
En titt i köket där laxsoppan kokades.

0 kommentarer

 • surridurr

  Du skulle kunna samla på berättelserna. Se till att intervjua många människor i bygden. Fota. Samla berättelserna, levnadsödena och foton i en bok. So du kan stå i ett stånd och sälja!

  • PJ

   Det är inte så dum ide men det fordrar en hel del jobb. Jag har tidigare varit med om att skapa en hembygdsbok och vet hur mycket som krävs. Är man å andra sidan ensam om ett sådant projekt får man utforma det som man vill.

 • kicki53

  Det ser väldigt trivsamt ut. Har varit där en gång, men sen har det inte blivit av. Kan ju inte ens skylla på att det är för långt borta.

  • PJ

   Jodå, det är en trevlig tillställning bara vädret är bra. Tyvärr är det så mycket som händer under juli månad att man måste prioritera och välja. Själv har jag valt denna marknad, om inte alla år men i alla fall i ganska många år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »