Allehanda

Att förstå en annan människa, en litterär utveckling?

Den överblivna rulltårtan har inte vållat mig något större bekymmer. Visst är rulltårta god, speciellt salig mors drömtårta. Himmelsk! – Inte ville jag att min nyligen inköpta rulltårta skulle förfaras p.g.a. av att jag inte är något kakmonster. Som tur är fyllde sister Jane år, hon på andra sidan landsvägen. Hon fick den. Så var det med det!

Jag läste idag i Vasabladet att människor som läser skönlitteratur har större förmåga att förstå andra människor. Så påstod en skribent i en liten artikel på kultursidan. Som stöd för detta påstående har det gjorts undersökningar och experiment i USA. Med skönlitteratur menas seriös sådan och inte kiosklitteratur som mest är till för att underhålla. Som exempel på seriösa författare fördes fram namn som Proust och Joyce.

Orsaken till detta är att de människor som gestaltas i deras texter är komplexa, komplicerade och svåra att förstå sig på. Den som läser sådana texter måste tänka själv, fylla i sådant som inte står utskrivet, läsa mellan raderna. Kan tänkas att så är fallet för nämnda herrar är inte helt lätta att läsa; likväl har de en hel del att ge och deras berömdhet har inte kommit ur tomma intet. Jag skulle vilja lägga till ytterligare en författare: Dostojevskij.

Själv har jag läst alla tre författarna, om än Proust i begränsad omfattning, och då borde jag alltså ha lättare att förstå andra människor och deras inre. Ett är i alla fall säkert att med åren har jag fått större förståelse för andra människor och jag försöker tänka mig in i deras tankevärld och deras situation. Om det kommer från litteraturen eller med åldern vet jag inte men jag tycker i alla fall att det är en positiv utveckling.

Livet är inte så svart och vitt som många vill få det till. I dagens samhälle förekommer alltför ofta generaliseringar och en önskan att dra alla över en kam när en individ ur en grupp har betett sig illa. Förenklingar utan att ta hänsyn till individer är ett kardinalfel som finns ingjutet i oss människor och som kräver viss möda att bli fri ifrån. Kanske rätt litteratur kan hjälpa? Sak samma är det med att ge en hjälpande hand till en människa i nöd om den så ligger vid våra fötter eller befinner sig på andra sidan jordklotet. För en del är det givet, andra måste se blod för att förstå. Och så finns det de som slår dövörat till i alla lägen.

Större förståelse och intresse för olika slags musik har jag också fått med åren. I somras for jag till kyrkan i Vörå för att lyssna på Quinteto Bandango som spelade argentinsk tango (länk till inlägget). Jag spelade då in en del videos och ikväll laddade jag upp ett musikstycke av QB på Tuben. Tyvärr så tog batteriet på stora kameran slut så jag fick spela in det mesta med min lilla Ixus-kamera vilket också syns på bildkvalitén. Men musiken tycker jag är fin och just i detta stycke finns det också jazzinfluenser vilket inte är helt fel. Jag gillar nämligen när olika typer av musik blandas, precis som när olika grupper av människor blandas. Det kan ju också vara bra att höra lite jazztoner inför kommande helg när jag skall på jazzbåten till Björkarnas stad. Liksom för att vänja sig. –  Nåja, inte blir det bara jazz har jag på känn, nog blir det annat också på den resan.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CiMfA52FBd0]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »