Allehanda

Okända öden

Nackspärr! När hade ni nackspärr senast? Själv har jag drabbats av denna smärtsamma åkomma och trots ivrigt smörjande med läkande salvor hugger det till som en  ovass kniv i nacke och skulderblad vid de mest oväntade tillfällen. Att ta sig upp ur horisontalt läge och att klämma in huvudet vid embarkering av bilen är värst. Nåja, krämpan är förhoppningsvis övergående men trött i nacken blir man och att ligga och läsa en bok är inte det bekvämaste. Man vet inte riktigt hur man skall luta huvudet för att samtidigt kunna läsa.

Jag lät Ådalens Poesi av Pelle Molin gå före flera andra tryckalster i min bokkö och har startat genomläsningen av detta mästerverk. Boken köpte jag på antikvariat i Malmö för ett par veckor sedan och som begagnad har den också en anteckning på försättsbladet:

Mycket nöje, Rolf!
”Näsåkersjäntan ”
Birgit

Jag blev lite nyfiken på vem dessa två är: Rolf som var/är bekant med Birgit från  Näsåker, samma ort i Västernorrland där Pelle Molin levde ett antal år. Vem var de, varför fick Rolf en bok av Birgit och  hur hamnade den på ett antikvariat i Malmö. Boken är tryckt 1999 så det hela utspelade sig inte alltför långt tillbaka i tiden. Kanske Rolf inte alls gitte läsa boken utan sålde den, kanske han flyttade och den rymdes inte med? Vem vet, vem vet?

Jag fick i min ägo för många år sedan en vacker byrå med fällklaff och flera små lådor innanför. I en av lådorna låg ett brev som skickats år 1964 till en Anna Nilsson från Carin i Malmö av poststämpeln att döma. I kuvertet låg ett kort och ett fotografi på ett bröllopspar och två små brudtärnor. Samma frågor: vem var dessa människor och är det Carin som står brud på den medskickade bilden? Svaret lär jag aldrig få men visst kan man fundera var dessa människor är idag. De båda brudtärnorna borde vara i min ålder eller något yngre.

Jag tror att vi alla har i vår ägo något föremål som vi någon gång funderat på dess ursprung och historia. Allt har en historia, även en bok eller en byrå, men det mesta är höljt i dunkel och kommer aldrig att återberättas.

Var kommer den stubben från? Mycket kaffeved i alla fall.
Turning Torso i Malmö strävar i bakgrunden upp mot himlen

15 kommentarer

 • lagottocattleya

  Tänk om jag också hade hittat ett meddelande eller ett brev från svunna tider – om så från bara några år tillbaka…Men det är nog tur att jag inte gjort det, för jag hade haft svårt att ge mig i sökandet efter vilka personer det var och deras historia.

  Säkert är det sådana händelser som senare blir till enigmatiska romaner och noveller. En av mina favoriter är filmen om ”Amelie från Montmartre”.

 • kallepee

  I kuvertet låg ett kort och ett fotografi på ett bröllopspar och två små brudtärnor. Samma frågor: vem var dessa människor…lägg ut bilderna på fejsan så har du svar inom ett par timmar…

  • Don PJ

   Naturligtvis kunde jag göra det men jag är illa rädd att det inte skulle ge resultat. Chansen för att någon som läser bloggen skulle känna dessa personer är minimal. Men varför inte,,,,

 • stenuppsala

  Okända öden – näring för fantasi och funderingar. Mitt senaste ’superfynd’ i den kategorin gjorde jag för en tid sedan – i lådan med ramar för fem kronor hittade jag en liten kvadratisk ram/tavla, 10×10 cm – i mitten en lika kvadratisk miniakvarell föreställande en vas med vallmo och blåklint, signerat TRULS. På baksidan står det ”Minne från cykelfärden 1941 Örebro” undertecknat Greta Nilsson ( ev Wilsson). Vem är/var Truls och Greta Nilsson? Så spännande för min ytterst livliga fantasi – tänker mig kanske en romans mellan dom två eller … 🙂 Hur som – så är tavlan mycket kär för mig.

  • Don PJ

   Se där har jag en frände när det gäller utflykter i tankevärlden när ting lyckas förmedla något från en tidigare okänd ägare. 🙂 Visst väcks nyfikenheten på vem dessa personer är och fantasin fladdrar iväg.

   Bara som en liten lek gjorde jag en sökning på Google, Greta Nilsson+Örebro, och fann detta:
   http://www.dagen.se/familj/greta-nilsson-/
   Vem vet, kanske det var hon? Hon var i alla fall bosatt i Örebro denna tid, 1941. 🙂

 • stenuppsala

  Instämmer – vem vet, kanske Greta var en ’ärrad’ missionär. Men om det hela handlade om Greta Wilsson och Truls – då är vi på ruta ett igen 🙂

 • lagottocattleya

  Jag har just sett den ovan rekommenderade filmen av Scorsese. Jag visste inte vad jag förväntade mig, men den var intressant. Jag fick mer och mer ont i magen ju längre filmen fortskred…fast som tur var slutade den med att huvudpersonen klarade sig. Annorlunda handling, verkligen. Det måste vara kul att knåpa ihop en dylik story.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »