Allehanda

Komsi, komsi…

Äntligen har det kommit lite snö även om det inte finns drivor och enorma högar. 10 cm kanske det kom så för första gången denna vinter har jag skottat lite snö. Igår plockade jag fram redskapet och körde en runda över gårdstunet. Inget tungt jobb, knappt så jag ens blev varm under pälsen. Kallt har vi också haft förra veckan med temperaturer kring -25 C och kanske lite till på sina ställen.

Jag sökte också efter ett fågelbord som jag ärvt efter salig mor och fick efter viss möda ett hål i gräsmattan dit jag placerade attiraljens stödben. Laddade också med solrosfrön och två talgbollar. Tror ni jag såg en enda fågel som gäst vid fågelbordet? Varken igår eller idag! Nope, de verkar vara kräsna de små rackarna.

Annat var det hos ett annat hushåll i byn som jag besökte i början av veckan. Där fanns det massor av småfåglar vid fågelbordet och sädeskärven. T.o.m. en hackspett klängde på talgbollarna. Detta trots att husets storväxta frass (hankatt) hade specialutgång via vädringsfönstret och kunde uppenbara sig när som helst. Som en annan inspektör.

De enda fåglar som besöker mig är de förbenade kajorna. Fast de håller sig också borta nu på vintern. Var de är vet jag inte och inte sörjer jag dem heller. – Förhoppningsvis hittar ändå småfåglarna mitt fågelbord så småningom och käkar upp de 30 talgbollar jag köpte och en påse solrosfrön. Snopet vore det annars.

2016-01-12 Snöskottning
Inte mycket till snö och då är det redan mitten på januari. Hellre det än meterhöga drivor.
2016-01-12 Fågelbordet
Här laddar jag fågelbordet. Snyggt va? Fågelbordet, vill säga.

0 kommentarer

 • annepauline

  Vilket mysigt fågelbord! Ladda bordet med osaltade nötter, då ska du se att du får besök. Fryser inte talgbollarna när det är så kallt? Då kan jag tänka mig att det ska till en hackspett för att få loss frön. Men prova med nötter!

  • PJ

   Nu kan jag meddela att fåglarna äntligen har kommit till mitt fågelbord. Tre dagar tog det innan de upptäckte fri tillgång på mat. Både frön och talg går åt. Inga problem med talgbollarna. Mest är det talgoxar, kanske 5 – 10 stycken. Det är svårt att räkna för de fladdrar omkring och vägrar sitta stilla. Annars tack för tipset om nötter! Nu gäller det bara att få några bra bilder också.

  • PJ

   Den fungerar alldeles utmärkt. När jag kom hem ikväll och termometern visade -17 C ute var det varmt och gott i stugan. Trots det kommer jag att elda i spisen ikväll. Vad är bättre än en varm mur inför natten?

   Den fungerade också när det var -25 C men då var naturligtvis effekten totalt lägre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *