Allehanda

Första kölden

Senaste natt, eller var det på morgonkröken, infann sig den första kölden för denna säsong. Min ena termometer visade -1,8 och på trädgårdsbordets glasskiva kunde jag rita gubbar i frosten. Bordet åkte in i uthuset där det får stå tillsammans med stolarna till nästa vår.

Sista veden kapades idag så nu får snö och kyla komma, jag är beredd. Eller, helst inte. En mild vinter med lagom mycket snö vid jul som smälter bort strax efter sportlovet. Sådan vinter önskar jag mig. Jag talade med herr övermeteorologen idag men han kunde inte lova någon mild vinter. Jag hade hoppats på lite förhandstips men han kunde inte lova något väder alls. Kanske en statshemlighet?

Kloka gubbar och gummor, mest gubbar tror jag, brukar spå vädret för en längre tid framöver men hur jag än i blaskorna tittat så har jag inte sett någon prognos för kommande vinter. Rikligt med rönnbär, ja, är det mycket eller litet snö som det innebär? Det finns de som synar fiskars inälvor, andra studerar stjärnornas och planeternas ställning eller fåglarnas beteende.

Enligt bondepraktikan innebär oväder i oktober att det blir en ostadig vinter. Oväder och regn har vi minsann haft i oktober så då blir det väl en ostadig vinter, vad det sedan innebär. Snö och blidväder om vartannat? Sitter löven kvar i träden i oktober så är en sträng och tidig vinter att vänta. Som tur är nästan alla löv borta i detta skede.

På en annan blogg fann jag följande intressanta spåmetod: Korna gäspar mycket på morgonen innan det drar in ett oväder framemot kvällen. Om korna flämtar och tittar uppåt kan det bli både regn och åska senare på dagen. – Finns det någon bloggläsare som har kor kan ni gärna lägga märke till kornas gäspningar och flämtningar och meddela oss andra, t.ex. via ett SMS, när ni fått kläm på metoden.

Dagen började annars fint med en vacker soluppgång när solens första strålar träffade frosten i buskar och träd. Som så ofta är denna magiska och fotovänliga stund svindlande kort innan ljuset blir ett annat. Jag rusade ut med kameran när jag upptäckte glitter och silver i träden men jag fick inte riktigt de fina bilder jag hade hoppats på. Motljuset hann bli för starkt. Men nästa gång!

Enebusken värmer sig i solens första strålar. Enebuskar finns det annars massor av häromkring och jag gillar dem.

3 kommentarer

 • kicki

  Det där med kornas gäspningar har jag inte hört, men vi brukar säga att katterna väntar regn om de sover på huvudets baksida. Tillförlitligheten vågar jag inte spekulera i.

  • PJ

   Jag tyckte att det var en så lustig observation att jag bara måste ta med kornas flämtande och gäspande. Just att de flämtar och tittar uppåt var kul. Jag riktigt ser kohagen framför mig med flämtande kor. 🙂

 • lagottocattleya

  …och den där fotosekunden…Jag hade också en sådan häromdagen, men då rattade jag desperat fram på motortrafikleden och kunde inte fotografera förrän jag svängt av den – och då var det naturligtvis försent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »